Wajah Terkini Puteri Balqis. Cantik!

Baru – baru ini pelakon Puteri Balqis kembali membintangi drama Tv dan aktif kembali dalam bidang seni.Balqis yang kelihatan sihat dan nampak semakin dewasa sekarang

Menerusi perkongsian dalam laman Instagram milik Beto dan juga Kupu-Kupu (Nabila Huda) mereka nampaknya sedang menjalani penggambaran drama Halimunan dan juga ramai peminat yang memberi komen yang positif dan tidak sabar untul melihat penampilan Balqis untuk drama terbaru itu.

Wajah Terkini Puteri Balqis. Cantik! 2

Puteri Balqis binti Azizi  atau senang digelar Aqish yang pernah menjadi fenomena suatu ketika dahulu sebagai seorang pelakon dan model komersial kanak-kanak di Malaysia.

Puteri Balqis mucul buat pertama kalinya di televisyen menerusi peranan sebagai pelakon tambahan dalam Gemilang (2011), sebelum meraih berjaya membawa peranan utama dalam Bicata Hati(2012).

Balqis juga telah membintangi beberapa drama TV terkenal termasuk Takdir Qismah (2012), Astana cinta Aleesa(2014) dan Akulah Balqis (2015) serta telah membintangi beberapa telefilem termasuk Aduh Sayang (2011) dan Pelarian (2012).

 

Wajah Terkini Puteri Balqis. Cantik! 3 Wajah Terkini Puteri Balqis. Cantik! 4 Wajah Terkini Puteri Balqis. Cantik! 5

Melalui drama Pelarian, Balqis telah dicalonkan di Anugerah Skrin 2012 menerusi kategori Anugerah Artis Harapan Pantene dan telah berjaya membawa pulang anugerah tersebut. Ia merupakan satu penghormatan buat beliau apabila hampir keseluruhan drama tersebut telah diadaptasi dari kisah hidup beliau sendiri.

Pada tahun 2014, Balqis tercalon dan memenangi  Anugerah Pelakon Wanita Terbaik Drama di Anugerah Skrin 2014 (ASK 2014), sekaligus menewaskan nama besar lain seperti Normah Damanhuri, Nad Zainal dan Melly Amelin.  Balqis juga memenangi Anugerah Pelakon Wanita Terbaik Di Anugerah Televisyen Asia 2014 sekaligus turut mengalahkan finalis lain terutama aktres Joan Chen yang sudah lama mencipta nama dalam filem Hollywood.

Pada November 2016 pula, Balqis membintangi filem Upin & Upin Jeng Jeng! terbitan bersama Les Copaque dan KRU Studios yang mana dia melakonkan watak Aqish, seorang anak yatim piatu yang meminati Upin Ipin. 


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3