Home » Isu Semasa » Ustazah Asma’ Harun “Tegur” Cara Berpakaian Guru Wanita Di Sekolah

Ustazah Asma’ Harun “Tegur” Cara Berpakaian Guru Wanita Di Sekolah

Bermula daripada penggunaan media sosial secara meluas , pelbagai perkongsian telah tular dan menjadi tontonan ramai. Terdapat juga banyak perkongsian daripada guru tentang aktiviti semasa persekolahan malah menjadi ikutan ramai apabila guru-guru sempat merakan video bagi perkongsian di laman sosial.

Para guru pada dasarnya dianggap sebagai role model bagi pelajar-pelajar di sekolah maka mereka haruslah memberikan contoh yang terbaik dan bakal menjadi ikutan anak murid.

Tetapi perkara ini menjadi perbualan hangat apabila cara berpakaian guru wanita dipertikaikan dan menjadi perbualan para netizen malah ada yang dilihat “suka” dengan cara berpakaian mereka.

Perkara ini membimbangkan para ibu bapa dan pendidik yang lain kerana tidak mahu anak mereka terdedah kepada perkata seperi itu ,malah fesyen sekarang sangat menakutkkan kerana sudah tidak menjaga adap dalam bepakaian mahu lelaki atau wanita.

Tergila-gilakan fesyen sejak dari dulu lagi mampu mempengaruhi seseorang individu dan telah tular hingga ke warga pendidik apabila terlihat sangat keterlaluan dalam berpakaian .

Sedangkan tahu bahawa tanggungjawab mereka ke sekolah untuk mendidik dan menyebarkan ilmu pengetahuan kepada pelajar dan bukannya untuk memperagakan pakaian.

Bimbang dan prihatin dengan situasi berkenaan, Ustazah Asma’ Harun telah tampil memberikan teguran dalam satu sesi ceramah bertajuk ‘Guru: Antara Kerjaya dan Keluarga’ baru-baru ini.

Dalam satu perkongsian TikTok tersebut, Ustazah mengakui sangat malu semasa hadir memberikan veramah disekolah-sekolah sebelum ini kerana sering melihat guru-guru wanita berpakai ketat , sendat dengan tudung yang singkat menampakkan jelas bentuk dada malah nampak bentuk pinggulnya apabila berjalan.

Ustazah Asma sempat meminta maaf sebelum memberikan teguran kepada pendidik mengenai baju yang dipakai guru wanita pada masa kini terlalu menjolok mata dan tidak bersesuaian sebagai pendidik.

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

Selain berpakaian yang kurang sopan itu dan menampakkan bentuk dada dan juga pinggul ,guru wanita yang hadir ke sekolah juga sering bersolek tebal dengan bibir yang merah dan menggoda.

Dengan pakai ketat…sendat…Tudung singkat nampak jelas bahagian dada. Berjalan nampak bentuk pinggul.”

Seperti yang  kita ketahui,pemakaian sebegitu sebenarnya menjatuhkan maruah guru wanita terbabit selain turut mengganggu pelajar lelaki yang sudah baligh dan semestinya bernafsu.

Malah ada murid yang pernah memberi komen nakal berkaitan dengan pakaian guru mereka hingga ada yang pernah mengaku bahawa terangsang dengan guru mereka dan tidak mampu fokus semasa belajar kerana melihat gurunya.

Dengan pakaian seksi dan ketat menampakkan bentuk dada malah berkain ketat menampakkan bentuk pinggul dengan berjalan catwalk bagaikan model antarabangsa bermekup tebal sememnganya menarik perhatian semua orang ramai bukan pelajar sahaja.

Perkara tersebut pasti mengganggu pandangan dan fokus para pelajar  di sekolah kerana ada pelajar lelaki yang sudah akil baligh dan ada pelajar yang sudah tingkatan 3, 4 dan 5 .

Para guru seharusnya menjadi contoh yang baik kepada anak murid disekolah bagi melahirkan generasi yang hebat dan bijak untuk masa depan yang lebih cerah  di masa akan datang. #islamitucantik #ceramahpendek #zikirharihari #contentmuhasabah #fyp #ustazahAsmah

Dalam perkongsian dan tegurannya mendapat pelbagai respon daripada warganet termasuklah golongan guru sendiri. Menjengah di ruangan komen, rata-ratanya bersetuju dengan apa yang dikatakan ustazah Asma’ dan segelintir berpendapat sepertinya yang mencadangkan agar guru diberikan pakaian seragam.

Sebaiknya , guru wanita lebih menjaga penampilan apbila berada disekolah malah pihak berwajib perlu dan wajib membuat akta cara berpakaian kepada semua guru wanita agar perkara ini dapat dibendung kerana guru haruslah diingati dan disanjung sebagai pendidik bukannya sebagai tatapan mata yang bole membawa zina.

Seharusnya wanita lebih peka terhadap cara berpakaian di hadapan ramai supaya tidak menimbulkan ghairah dan juga menjaga pandangan mata agar legih dihormati dan disanjungi.

Penafian – Bahan artikel portalamalaysia kongsikan dihalaman ini sekadar panduan dan rujukan ringkasan artikel berkaitan dengan “Ustazah Asma’ Harun “Tegur” Cara Berpakaian Guru Wanita Di Sekolah” ini sahaja. kami tidak ada sebarang kaitan dengan government agency atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, semua rujukan berasaskan sumber rasmi dan betul-betul sahih sahaja.

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!