UiTM Student Portal – Cara Daftar Student Portal UITM (Tutorial)


Universiti Teknologi Mara (UiTM) adalah antara universiti terbesar di Malaysia. Menempatkan ramai pelajar khususnya bumiputra. Universiti ini mempunyai 34 kampus cawangan di seluruh negara dengan menawarkan lebih dari 500 bidang akademik yang bersesuaian dengan kehendak alam pekerjaan di Malaysia dan global.

Dengan kapasiti pelajar yang ramai, UITM antara universiti  yang tidak ketinggalan dalam bidang teknologi IT dimana applikasi serta web akses pelajar mereka menerusi UITM Student Portal dengan fungsi pengurusan pelajar yang cekap dan pantas.

Berikut adalah fungsi yang kami lihat ada dalam UITM Student Portal

💡Log Masuk akaun login i-Learn

💡Berkaitan urusan konvokesyen Uitm

💡Semak berkaitan pepriksaan

💡Timetable generator (Jadual Waktu Kelas)

💡Register subject semester (Daftar Subjek)

💡Berkaitan yuran pengajian dan lain-lain bayaran

💡Eqps, iNed, iCress, Digital Campus, dan banyak lagi

Uitm Student Portal boleh dinilaikan sebagai fungsi mesra pengguna di zaman IT ini.

Cara Daftar UITM Student Portal Login (SIMSweb)

Jika anda merupakan pelajar (student) uitm bagaimana hendak melakukan login (Log Masuk) ini boleh rujuk step-by-step dibawah ini.

0️⃣1️⃣First anda hanya perlu masuk pautan rasmi uitm student portal tersebut melaui simsweb.uitm.edu.my (pastikan pautan tersebut adalah portal rasmi uitm)uitm student portal

0️⃣2️⃣Dah masuk (step 1) tadi, masukan Student ID anda dan Password untuk login masuk. Bagi pengguna baru yang tiada password atau terlupa password sila ketik Click Here To Recover dimana akan dibawa ke pautan sims-recover.uitm.edu.my untuk dapatkan password.

0️⃣3️⃣Paparan seperti dibawah akan muncul setelah anda berjaya login. selesai.

uitm stundet portal 2

iLearn UITM Student Portal

✅iLearn uitm V3 berfungsi sebagai tempat untuk anda mendapatkan info berkaitan assingment, topik pelajaran dan sebagainya, pautan Ilearn uitm boleh rujuk i-learn.uitm.edu.my

ilearn uitm v3

 

iStudent Uitm

✅iStudent Uitm pula berfungsi bagi memudahkan anda untuk membuat semakan berkaitan jadual peperiksaan (exam), pengumuman penting dari utim dan sebagainya, boleh rujuk iStudent Uitm Portal.

iNed Uitm

✅iNed Uitm merupakan portal untuk anda dapatkan maklumat terperincing khususnya berkaita Part time study, pjj, short course dan banyak lagi, boleh rujuk ined.uitm.edu.my.
ined uitm

iClass Uitm

✅iClass Uitm pula berfungsi sebagai tempat bahan rujukan kelas terutamanya student PJJ uitm melalui program iceps/ined, boleh rujuk iClass Uitm Portal.

iCress Portal

✅Icress merupakan Integrated Course Registration & Scheduling System Uitm dimana anda boleh menyemak jadual dan membaut pendaftaran bagi kursus bersepadu UITM. boleh rujuk icress.uitm.edu.my.

Uitm library

✅Web Uitm library pula merupakan laman sesawang yang mesra pengguna dari segi pencarian maklumat buku-buku, kertas exam lepas, ebook dan sebagainya. anda hanya perlu login student id dan buat carian yang anda mahu, boleh rujuk library.uitm.edu.my.


uitm library

Maklumat Lanjut

Jika anda ada sebarang pertanyaa dan solan mengenai UiTM student portal khususnya, anda boleh rujuk dibawah ini:

📍Universiti Teknologi MARA
40450 Shah Alam
Selangor Darul Ehsan.

Facebook Rasmi : UiTM.Student.Portal
☎️: 012-737 5442

Semoga perkongsian berkaitan Uitm Student Portal serta info-info tambahan yang lain bermanfaat untuk anda.

Penafian – Bahan yang portalamalaysia kongsikan diatas sekadar panduan dan ringkasan artikel berkaitan dengan “UiTM Student Portal – Cara Daftar Student Portal UITM (Tutorial)” sahaja. portalamalaysia tidak ada sebarang kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, segala hebahan berasaskan sumber rasmi dan sahih sahaja.Leave a Comment