Toyota Vios Generasi Ke-4 Telah Membuat Debut Dengan Perubahan Yang Cukup Besar


Generasi ketiga Toyota Vios telah lama wujud sejak sekian lama. Generasi ini menyaksikan banyak perubahan, termasuk enjin petrol Dual VVT-i baharu dan CVT pada 2017, reka bentukradikal semula pada akhir 2018 dan pengenalan ADAS pada 2020. Kini kami akhirnya mendapat rupa penuh generasi keempat baharu Toyota Vios. Vios serba baharu baru sahaja membuat debutnya di Thailand, di mana ia dipasarkan sebagai Yaris Ativ.

Toyota Vios yang terbaharu telah dibina di atas Daihatsu New Global Architecture (DNGA), yang turut menyokong Toyota Veloz yang akan datang. Berbanding dengan Vios generasi ketiga yang keluar, kereta baharu ini adalah 5mm lebih panjang dengan jarak roda 70mm lebih panjang, 10mm lebih lebar dan 5mm lebih tinggi daripada sebelumnya.

Namun, dari segi reka bentuk pula, ini adalah perubahan yang paling ketara untuk Vios. Ia kini mempunyai siluet fastback dan kelihatan seperti Corolla Altis. Ia menampilkan pencahayaan LED penuh termasuk lampu ekor, isyarat membelok sequential, lampu depan dan lampu belakang. Potongan kemasan luaran disiapkan dalam warna hitam dan bukannya krom untuk penampilan yang lebih sporty dan roda aloi 16″ ditawarkan dalam reka bentuk dwi-ton.


Di bahagian dalam pula, Toyota Vios baharu ini mempunyai tempat duduk kulit sintetik berwarna merah dengan jahitan merah sebagai pilihan. Papan pemuka dilitupi kulit sintetik sentuhan lembut, juga berwarna merah. Tatahan perak metalik menghiasi seluruh kabin. Terdapat sistem pencahayaan ambien 64 warna yang tersedia.

Disamping itu, dari segi peralatan pula, ada sedikit peningkatan. Skrin infotainmen berukuran 9 inci dan menyokong Apple CarPlay dan Android Auto. Terdapat meter digital 7″, kawalan penghawa dingin automatik dengan tombol ‘upmarket’ baharu. Sistem penghawa dingin telah dipasang dengan penapis PM2.5 dan ia boleh mengesan kehadiran zarah PM2.5 di dalam kabin. Terdapat juga bolong A/C belakang buat kali pertama. Handbrake elektrik dan Auto brake Hold membuat penampilan pertama pada Vios juga. Sentuhan menarik lain ialah 4 soket USB di sekeliling kabin, soket peranti 12V di hadapan, butang push start untuk enjin, dan stereng kulit sentuhan lembut dengan jahitan kelabu. Di Thailand sekurang-kurangnya, sistem bunyi Pioneer pilihan akan tersedia.

Sumber: youtube


Toyota Safety Sense telah kembali pada Vios baharu ini dengan ciri-ciri yang berikut:

*Automatic High Beams

*Lane Departure Alert


*Pre-Collision System

*Pedal Misoperation Control

*Front Departure Alert


*All-Speed Adaptive Cruise Control

Ciri-ciri keselamatan biasa lain yang termasuk:

*ABS (Anti-lock Brake System)


*VSC (Vehicle-Stability Control)

*EBD (Electronic Brake-force Distribution)

*BA (Brake Assist)


*Panoramic View Monitor

*Blind Spot Monitor

*Rear Cross Traffic Alert


*2 kedudukan amaran jarak di hadapan dan 4 kedudukan di belakang

*Hill-start Assist Control

*Amaran tali pinggang keledar untuk tempat duduk belakang penumpang


*Follow-Me-Home

*Remote key Immobilizer dan TDS

*Speed Auto Lock


*Front DVR

*6 SRS airbags

*Emergency tyre repair kit


Menurut, di negara Thailand, Toyota Yaris Ativ baharu ini telah didatangkan dalam empat varian. Dengan berharga bermula pada 539,000 baht dan melebihi 689,000 baht, antara RM67,700 dan RM86,500.

Persediaan ini adalah standard myang erentas julat, ini terdiri daripada empat varian. Yang pertama ialah Sport pada 539,000 baht (RM67,700), diikuti oleh Smart pada 584,000 baht (RM73,377), Premium pada 659,000 baht (RM82,794) dan Premium Luxury pada julat 689,000 baht (RM86, 563).
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3