Home » Bantuan » Senarai 8+ Negara Yang Ada Rizab Emas Paling Besar

Senarai 8+ Negara Yang Ada Rizab Emas Paling Besar

Tahukah anda emas merupakan eset bernilai bagi sesebuah negara, ketidaktentuan ekonomi dan pergolakan didunia dapat memberi kelebihan kepada negara-negara yang mempunyai simpanan emas apabila nilai matawang jatuh.

Untuk negara kita Malaysia berdasarkan laporan BNM STATEMENT OF ASSETS & LIABILITIES kita mempunyai kira-kira 1.9 bilion usd emas bertarikh 30 januari 2020.

Banyak negara mempelbagaikan dana simpanan mereka, namun ketidaktentuan ekonomi dan pergolakan dalam dekad yang lalu telah menyaksikan pertumbuhan pembelian emas yang stabil dan peningkatan peratusan dana rizab yang dibuat oleh emas fizikal untuk sebuah negara.

Apa Itu Rizab Emas?

Rizab Emas adalah jongkong emas yang dipegang oleh sebuah bank pusat. Bank kebangsaan ini melindungi kekayaan negara untuk memastikan dana ini wujud.

Biasanya, emas ini akan disimpan dalam bangunan berkeselamatan tinggi, di bawah tanah, dan dengan akses terhad kepada orang lain selain individu yang dibenarkan.

Berikut Adalah Senarai Negara Ada Rizab Emas Terbesar

Bermula dari 10 hingga ke yang pertama adalah negara-negara yang menyimpan emas terbesar di dunia.

10. India (607 Tan)

India adalah negara kedua yang paling dihuni di dunia, di bawah China. Ia juga pengguna emas kedua yang tinggi di dunia.

Bank Rizab India di Mumbai menyimpan lebih separuh daripada simpanan emas India, sementara selebihnya adalah dipegang bersama oleh Bank of England dan Bank for International Settlements di Basel, Switzerland.

9. Belanda (612.5 Tan)

18% daripada jumlah ini disimpan di London dengan Bank of England (kira-kira 110 tan), 20% disimpan di Ottawa, dan 31% masing-masing disimpan di New York dan Amsterdam. Sebelum ini AS memegang 20% ​​lebih banyak dan Holland 20% lebih sedikit, tetapi pada tahun 2014 De Nederlandsche Bank mengembalikan sejumlah emas Belanda.

8. Jepun (765.2 Tan)

Rizab emas Jepun adalah sekitar 2% dari jumlah simpanannya. Ini adalah aset tempat perlindungan yang tersendiri, bersama dengan emas, bon Perbendaharaan, dan Dolar AS.

7. Switzerland (1040 Tan)

Negara ini menyimpan sebahagian besar simpanan emasnya di Swiss National Bank di Bern (70%), tetapi untuk menyimpannya dengan selamat juga memiliki 20% dengan Bank of England dan 10% dengan Bank of Canada.

6. China (2141 Tan)

People’s Bank of China telah menambah simpanan emas negara selama empat bulan berturut-turut, membawa tambahan 42.9 tan pada masa itu, tetapi jumlah itu pada akhir bulan Ogos adalah 99 tan jongkong emas untuk tahun 2019. Terdapat juga keraguan tentang seberapa tepat laporan mengenai simpanan emas China sebenarnya.

5. Rusia (2228.2 Tan)

Pada awal bulan September, Rusia telah menambahkan 109 ton emas dalam simpanannya, dan dengan cepat mendekati Perancis sebagai pemegang simpanan emas keempat terbesar. Rusia juga merupakan pengeluar emas ketiga terbesar di dunia.

4. Perancis (2436 Tan)

Perancis sebelum ini berada di tempat ketiga, sebelum menjual 500 tan emas. Emas disimpan di ibu pejabat Banque de France di Paris. Pada bulan Mei 2004, Menteri Ekonomi Nicolas Sarkozy melancarkan penjualan dan mengurangkan simpanan emas Perancis sebanyak 20%

3. Itali (2451.80 Tan)

Rizab emas Itali adalah yang paling stabil di dunia. Masalah ekonomi baru-baru ini telah mengurangkan pengeluaran negara itu, tetapi Itali tetap menjadi salah satu ekonomi Eropah yang lebih besar – walaupun ia dibebani dengan hutang yang besar.

2. Jerman (3367.9 Tan)

Jerman mempunyai simpanan emas kedua terbesar di dunia. Pada tahun 2013, Bundesbank menyatakan ia akan memulangkan sedikit lebih daripada 40% emas negara; 20% dipegang oleh Amerika Syarikat (300 tan) dan sedikit lebih 20% dari Perancis. Emas Jerman disimpan di tiga tempat: Ibu pejabat Deutsche Bundesbank di daerah perbankan Frankfurt, Bank Rizab Persekutuan New York, dan peti besi Bank of England di London.

1. Amerika Syarikat (8133.5 Tan)

Negara dengan simpanan emas terbanyak adalah AS. Jumlah mereka sejauh ini adalah yang terbesar dari semua negara dalam senarai ini, memegang 4,763.8 tan lebih banyak daripada Jerman di tempat kedua, namun laporan jumlah ini telah menerima kritikan.

Dokumen yang berkaitan dengan keaslian jongkong emas yang dipegang di New York dan di Fort Knox telah hilang atau musnah.

Sumber asal : https://www.bullionbypost.co.uk/info/gold-reserves-by-country/

Penafian – Semua artikel portalamalaysia kongsikan dihalaman ini hanyalah tutorial dan ringkasan yang related dengan “Senarai 8+ Negara Yang Ada Rizab Emas Paling Besar” sahaja. kami tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, segala hebahan berasaskan sumber official dan sahih sahaja.

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!