TERKINI : Bantuan Lesen Memandu Untuk Rakyat Malaysia Tahun 2023 ~ Mohon Sekarang!

Bantuan Lesen Memandu Untuk Rakyat Malaysia. Untuk makluman anda, dalam usaha membantu belia B40 yang kini dan bakal menjana pendapatan melalui perkhidmatan pengangkutan penumpang seperti teksi, bas dan e-hailing.

Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Aziz ketika membentangkan Bajet 2023 di Dewan Rakyat tahun lalu berkata kerajaan bersetuju untuk menampung yuran lesen di bawah program MyPSV serta yuran lesen memandu motosikal kelas B2.

Mohon juga : TERKINI : Bantuan Automatik RM700 Untuk Rakyat Malaysia Bermula Disember Ini ~ Mohon Sini Sekarang !!

Semak juga : i-Suri KWSP: Permohonan Bantuan RM480 Suri Rumah B40 ~ Semak Sini

Baca juga : Borang Permohonan Rumah Mesra Rakyat 2022 SPNB : Mohon Sekarang !

“Kerajaan juga bersetuju menanggung yuran ujian memandu bagi lesen motosikal kelas B2 (bagi kumpulan B40).

Untuk makluman, bantuan lesen memandu ini telah diperkenalkan oleh kerajaan semasa pembentangan bajet 2023 yang lalu, bantuan ini juga telah dikenali sebagai bantuan MyPSV.

Bantuan ini akan diberikan khususnya kepada kumpulan belia B40 yang kini atau akan menjana pendapatan melalui perkhidmatan pengangkutan penumpang seperti teksi, bas dan e-hailing.

Selain membantu golongan belia B40, kerajaan juga boleh meningkatkan pembangunan ekonomi dari aspek pengangkutan awam.

Fokus utama kerajaan bagi bantuan ini adalah untuk membantu golongan belia yang juga penentu masa depan negara bagi merancakkan ekonomi jangka panjang iaitu dari segi pengangkutan awam.

Dengan itu, kerajaan juga bersetuju untuk menanggung kos pembayaran bagi mendapatkan lesen memandu bagi kategori lesen iaitu:

  • Teksi
  • Bas
  • E-hailing

Diharapkan kerajaan melaksanakan bantuan untuk belia ini secepat mungkin demi membantu golongan ini, menjana pendapatan daripada perkhidmatan membawa penumpang.

Kita sama-sama menantikan pelancaran bantuan ini pada tahun hadapan, jadi jangan ketinggalan untuk menjadi orang pertama yang memohon bantuan ini nanti. Kami akan mengemas kini maklumat tentang bantuan kerajaan dari masa semasa.

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai Bantuan Lesen Memandu Keluarga Malaysia, anda boleh layari laman Facebook Rasmi MOT di pautan www.facebook.com/motmalaysia 

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3