TERKINI : Bantuan KHAS RM250 Mula Dibayar Bulan Ini !! ~ Semak Senarai & Penerima : Semak Sini Sekarang!!


Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas telah diperkenalkan oleh Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau Negeri.

Antaranya apabila Kerajaan Persekutuan bersetuju memperkenalkan Bantuan Khas BERNAS kepada mereka yang layak dan memerlukan.

Artikel Berkaitan Bantuan :

Bantuan Tambahan Khas Untuk B40 & M40 Sebanyak RM200 : Mohon Segera!

Permohonan Rumah PPR Untuk Disewa Tahun 2023 Hanya RM170 – RM220 Sebulan Sahaja!

Bantuan RM500 Untuk Rakyat Malaysia ~ Semak Kelayakan Anda Sekarang!

Berikut adalah maklumat lanjut mengenai bantuan khas ini:-

Bantuan Khas RM250


Bantuan kewangan ini pada dasarnya diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Disember tahun lalu – apabila BERNAS bersetuju memberikan peruntukan RM60 juta untuk membantu pesawah di seluruh negara.

TERKINI : Bantuan KHAS RM250 Mula Dibayar Bulan Ini !! ~ Semak Senarai & Penerima : Semak Sini Sekarang!! 1

Bantuan ini akan melibatkan bayaran RM250 kepada setiap pesawah. Bagi bulan Januari 2023, pembayaran telah pun dibuat kepada pesawah di Pantai Timur iaitu Kelantan, Terengganu dan Pahang.

Manakala bagi negeri Kedah dan Perlis, pembayaran bantuan ini akan dilaksanakan pada Februari 2023 melibatkan lebih 71,000 petani.

Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan (MAFS), Mohamad Sabu berkata, kira-kira 240,000 pesawah dari seluruh negara layak menerima bantuan khas ini dan pengagihan dijangka selesai Mac ini.

“Bantuan sekali gus ini adalah ihsan Bernas bagi membantu pesawah terlibat dalam keselamatan makanan manakala kerajaan akan sentiasa meneliti setiap masalah pesawah dan mencari jalan terbaik untuk menyelesaikannya,” katanya.


Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3