TERKINI : Bantuan Khas KWSP Sebanyak RM480 Untuk Semua Pencarum : Semak Kelayakan Anda Sekarang!

Bantuan khas KWSP sebanyak RM480 adalah insentif tambahan yang diberikan kepada pencarum atau ahli KWSP yang layak. Penerima bantuan ini diberi kebebasan untuk mengeluarkan sebahagian atau keseluruhan simpanan KWSP mereka, dengan terma dan syarat yang telah ditetapkan.

Untuk memberi maklumat kepada semua, terdapat program kemudahan yang dikenali sebagai i-Suri KWSP. Program khas ini memberi insentif tambahan bernilai RM480 setahun kepada ahli KWSP yang layak.

Program i-Suri KWSP terbuka kepada semua rakyat Malaysia yang merupakan pencarum KWSP termasuk suri rumah. Suri rumah yang layak boleh memohon untuk mendapat manfaat daripada program istimewa ini.

Bagi kebanyakan wanita di Malaysia, menjadi suri rumah adalah pilihan yang diambil untuk membolehkan mereka menumpukan sepenuh perhatian kepada aktiviti keluarga dan rumah tangga. Namun begitu, menjadi suri rumah juga bermakna pendapatan keluarga bergantung sepenuhnya kepada suami atau individu lain dalam keluarga.

Bagi membantu mereka yang berada dalam situasi ini, Kerajaan Malaysia telah melancarkan i-Suri KWSP, sebuah program kemudahan kewangan khas yang bertujuan memberi bantuan kepada suri rumah yang layak. Program ini telah dilancarkan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) pada 2018 dan terus menjadi pilihan popular wanita di seluruh negara.

Apakah itu KWSP i-Suri?


i-Suri KWSP adalah program kemudahan kewangan khas yang bertujuan untuk menyediakan bantuan kewangan kepada suri rumah yang layak di Malaysia. Program ini disediakan oleh KWSP bagi membantu meningkatkan taraf hidup suri rumah dan menyediakan sokongan kewangan tambahan bagi memenuhi keperluan mereka.

Melalui program i-Suri KWSP, suri rumah yang layak boleh mendapatkan insentif tambahan bernilai RM480 setahun sebagai caruman daripada KWSP. Insentif ini boleh digunakan untuk menampung kos harian seperti perbelanjaan isi rumah, bayaran bil dan sebagainya.

Program i-Suri KWSP terbuka kepada semua rakyat Malaysia yang merupakan pencarum KWSP dan merupakan suri rumah yang berkelayakan. Untuk melayakkan diri, pemohon mestilah berumur antara 45 dan 60 tahun dan tidak bekerja sepenuh masa. Suri rumah yang berpendapatan kurang daripada RM2,000 sebulan dan tiada akaun KWSP sendiri juga layak memohon.

Cara memohon?


Untuk memohon i-Suri KWSP, suri rumah yang layak perlu mengemukakan borang permohonan yang boleh didapati di cawangan KWSP berhampiran atau dimuat turun dari laman web KWSP. Selain itu, pemohon juga perlu mengemukakan dokumen sokongan seperti salinan kad pengenalan, penyata bank, surat pengesahan majikan dan sebagainya.

Selepas borang permohonan dan dokumen lengkap diterima, KWSP akan memproses permohonan dan memaklumkan keputusan tersebut kepada pemohon dalam tempoh 30 hari bekerja.

Kelebihan i-Suri KWSP


 • Program i-Suri KWSP memberi banyak kelebihan kepada suri rumah yang berkelayakan. Antara kelebihannya ialah:
 • Insentif tambahan bernilai RM480 setahun untuk menampung kos harian.
 • Kemudahan pengeluaran separa atau penuh KWSP selagi terma dan syarat dipenuhi.
 • Bantuan kewangan tambahan untuk meningkatkan taraf hidup suri rumah.
  Tiada caj

Untuk memohon i-Suri KWSP, ahli KWSP perlu mengikuti langkah mudah seperti berikut:

 • Log masuk ke laman web rasmi KWSP iaitu www.kwsp.gov.my. Pilih menu “i-Account” dan log masuk dengan ID dan kata laluan anda.
 • Selepas log masuk ke akaun anda, pilih menu “Aplikasi” di bahagian atas tapak web.
  Kemudian, pilih “Permohonan i-Suri KWSP”.
 • Isikan semua maklumat yang diperlukan seperti nama, nombor KWSP, tarikh lahir dan maklumat untuk dihubungi.
 • Selepas itu, lengkapkan borang pengesahan dan tandatangan elektronik untuk mengesahkan maklumat permohonan anda.
 • Akhir sekali, semak semula maklumat yang telah diisi adalah betul dan sahih sebelum menghantar permohonan anda.

Setelah permohonan diluluskan, ahli KWSP akan menerima bayaran insentif tambahan sebanyak RM40 sebulan. Bayaran akan dikreditkan terus ke akaun KWSP ahli setiap tiga bulan.

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau masalah semasa membuat permohonan i-Suri KWSP, ahli boleh menghubungi pusat panggilan KWSP di talian 03-8922 6000 atau e-mel soalan ke e-mel KWSP

Wajib Surirumau Ada ISURI


ISURI (i-Suri) merupakan program kemudahan yang diperkenalkan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang bertujuan memberi manfaat kepada suri rumah yang menjadi pencarum KWSP. Program ini telah dilancarkan pada tahun 2018 sebagai inisiatif kerajaan Malaysia untuk memberikan sokongan kepada keluarga di mana seorang suri rumah merupakan pengurus rumah tangga sepenuh masa dan tidak menerima pendapatan tetap.

Dalam konteks Malaysia, suri rumah masih dianggap minoriti yang sering menghadapi masalah kewangan. Terdapat banyak faktor yang menyebabkan keadaan ini berlaku antaranya kos sara hidup yang semakin meningkat, pengangguran dan sebagainya.


11 thoughts on “TERKINI : Bantuan Khas KWSP Sebanyak RM480 Untuk Semua Pencarum : Semak Kelayakan Anda Sekarang!”

 1. Asyik cerita bantuan je dapatnya tak pun.. bagi belia pengganggur diorang bukan nk menganggur tapi dh terpaksa. Kita pun tak nak bantuan kalau dh ada kerja. Ini bagi dekat yang dh ada kerja yang tak bekerja tak dapat apa. Bantuan ape kejadahnya.. bantu orang yang dah ada gaji tak perlu la kot. Dah ade sumber. Nk bantu biar la yang takde sumber..banggang.

  Reply
  • Yang bercakap ni lagi banggang aku rasa… Takkan lah kat malaysia ni tak ade keja lansong sampai tak ade keja.. itu namanya orang malas.. orang malas ni elok pun tak payah di bantu lansong.. bodoh

   Reply
 2. Klu nk bagi bntuan kepada smua rakyat X pyah nk letak syarat2 yg bkn2…trus je bagi..ni X ada plk lgi syarat..klu mcm 2 simpan je lah bntuan yg kau nk bagi…krajaan btl2 mnyusah kn smua rakyat

  Reply
 3. Bagi la bantuan kepada penggangur2… Kadang bukan sebab malas tapi mungkin sebab lain.. selalulah hormati… Individu lain… Jgn dok mengata sesama sendiri….
  Belum kena belum tahu…

  Reply
 4. Sembang kemain bantuan itu ini tapi last2 dia tapis bgi puak2 walanon je dpt…e-Belia yg rm200 tu pon delayed smpai dkt PRN bru nk bgi kot, kononnya kerajaan prihatin atas belia…pdhal nk mahasiswa undi diorg, taktik zaman tok nadok

  Reply
 5. bantuan ape sampah jangan guna perkataan BELIA atau pun SEMUA rakyat malaysia api,air rumah aku pun bakal kena potong disebab kan bantuan yang membantu sangat dah rasa macam irang asing..

  Reply
  • Duit sendiri nak keluar pon payah. Bukan pakai buat berjoli tapi untuk keperluan. Tolonglah jangan menyusahkan rakyat.

   Reply
 6. Saya tak harap sangat pun bantuan kerajaan ni..duit saya ada dekat 300 k kat KWSP tu..pendapatan saya sekarang ni tak cukup pun untuk Sara hidup saya Dan isteri serta 6 orang anak..jadi bagilah kita orang bawak keluar duit KWSP tu.dapat keluarkan 30 k pun jadilah,untuk bayar hutang Dan belanja harian 8 kepala nak bagi makan..
  Tak kan duit KWSP
  tu cuma boleh di guna oleh kerajaan untuk bail out syarikat2 besar yang nak lingkup jer..duit kami biarlah kami yang guna..bodoh punya pm kerajaan madani…

  Reply

Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3