TERKINI : Bantuan E-Wallet RM200 E-Tunai Belia Rahmah Untuk Belia Tahun 2023 !

Kerajaan telah mengumumkan bantuan e-Tunai Belia Rahmah dalam bentuk e-Dompet bagi membantu golongan belia dan membantu pemulihan perniagaan serta menggalakkan transaksi tunai.

Bagi tahun 2023, sebanyak RM400 juta telah diperuntukkan untuk bantuan e-Dompet ini yang akan memanfaatkan dua juta belia berumur 18 hingga 20 tahun.

Pemberian ini diharapkan dapat memberi manfaat kepada belia di seluruh negara.

Apa itu e-Tunai Belia Rahmah?


e-Tunai Belia Rahmah ialah inisiatif kerajaan Sivil Malaysia untuk golongan belia yang diumumkan di bawah Bajet 2023 oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sebelum ini bantuan ini dipanggil eBelia (2021) dan ePemula / eStart (2022)

Program ini bertujuan untuk meringankan beban kewangan golongan belia di samping membantu pemulihan perniagaan pekedai fizikal dan menggalakkan transaksi tanpa tunai.

Dalam pembentangan bajet 2023, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan:

Syarat kelayakan


Untuk bantuan e-Dompet ini, kerajaan masih belum mengumumkan syarat kelayakan terkini untuk tahun 2023.

Namun, jika dirujuk kepada bantuan ePemula pada tahun 2022, syarat-syaratnya adalah seperti berikut:

Merupakan pelajar sepenuh masa di peringkat diploma atau SKM4 dan ke atas di institusi pengajian tinggi (“IPT”) yang berdaftar dengan salah satu daripada kementerian berikut: Kementerian Pengajian Tinggi, Kementerian Pendidikan, Kementerian Pertanian dan Industri Makanan, Kementerian Pembangunan Luar Bandar, Kementerian Belia dan Sukan, Kementerian Sumber Manusia, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (“JAKIM”) dan Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (atau dirujuk sebagai “Kementerian Pengawal”), tanpa Had umur.

Kerajaan akan menghulurkan bantuan e-dompet sebanyak RM200 kepada semua pelajar universiti di negara ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata demikian ketika mengulas soalan pelajar berhubung inisiatif itu yang dilihat tidak diterima sepenuhnya oleh pelajar universiti.

Bantuan itu kini hanya dinikmati oleh pelajar berumur 18 hingga 20 tahun.


32 thoughts on “TERKINI : Bantuan E-Wallet RM200 E-Tunai Belia Rahmah Untuk Belia Tahun 2023 !”

 1. janganlah post balik balik. tentukan terus tarikh jadi orang tidak tertunggu tunggu. ni tidak send berita yang sama lepastu tarikh pengumuman belum diumumkan. Sakit hati balik balik baca berita sama.

  Reply
 2. Post bnyk kali bagi ii tu tak,PM lepas tkde buat org tertunggu mcm ni terus tetapkn tarikh,kau asyik ckp je bgi tak,knp takut sgt nk tetapkn tarikh?takut miskin ke? Ke takut tk blh nk bayar org utk undi kau nnti PRN?

  Reply
  • btl tu..mcm lesen memandu aritu kata nk bg percuma utk penunggang motosikal..smpai la ni xtau bila blh daftarnye..ntah apa yg percumanye xtaula.

   Reply
 3. Macam mana ye nak report website ni as spam? Jom pakat report web ni Spam baru dia diam drpd bagi info yg sama berulang ulang

  Reply
 4. Pelik juga..mana bukti dah masuk ye? Sebelum ni gov cakap..terus masuk tau..tak de ponn delay sampai nk masuk tahun baru dahhhhh🤣

  Reply
 5. Itulh bangang punya anuar bodoh sampah dri hri tu tarikh pun X tau bila NK bagi cibai. …asyik post bende yg sme je

  Reply

Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3