Tempat Wajib Untuk Pencinta Alam Semulajadi 2022


Alam semulajadi merupakan anugerah terindah yang tuhan berikan kepada kita. Dengan pembukaan semula sempadan di banyak negara, kita sudah boleh mula melancong, huray! Sama ada anda terlepas adrenalin, atau anda ingin keluar dari zon selesa anda selepas berhibernasi selama dua tahun yang lalu, tetapi anda bingung untuk ke mana?

Jangan bimbang, admin akan sediakan menyediakan anda dengan 5 destinasi mesra alam semulajadi, yang tidak akan merugikan anda!

Baca juga: Kafe Bali Puchong 2022 | Makanan Lazat Ala-Ala Di Bali

Nikmati Alam Semulajadi di Miri Sarawak


Alam Semulajadi Miri
Kredit: havehalalwithtravel

Terdapat banyak tarikan menarik untuk dikunjungi di Miri, yang dikenali sebagai bandar kedua terbesar di Sarawak, Malaysia. Digemari kerana flora dan fauna yang memukau, bandar ini mempunyai hampir segala-galanya yang akan digemari oleh pencari pengembaraan, dan juga pencinta alam semulajadi!

Mendaki gunung tertinggi di Sarawak (yang juga merupakan salah satu yang paling sukar untuk diskalakan di Malaysia) Gunung Murud, menyelam di antara terumbu karang yang indah dan hidupan marin yang pelbagai di Taman Negara Terumbu Karang Miri-Sibuti, atau juga menerokai dunia laluan gua terbesar dan terpanjang di Taman Negara Mulu sekeluarga!

Bersantai di Hat Yai, Thailand

Alam Semulajadi Hat Yai
Kredit: havehalalwithtravel

Benamkan deria anda dalam kesibukan Hat Yai, dengan makanan jalanan yang lazat dan pasar malam yang terkenal!  Anda boleh menaiki bot panjang melalui tanah lembap di Thale Noi Waterbird Park, di mana anda boleh menangkap hidupan liar yang menakjubkan seperti bangau, bangau yang kerap terbang di atas kepala dan juga kerbau air, yang pastinya akan menawan hati anak-anak anda.

Jika anda melawat antara Januari dan Mac, anda juga akan dapat menangkap teratai yang sedang mekar! Cara yang bagus untuk membuatkan anak anda bermesra dengan alam semulajadi.

Untuk meneruskan pengembaraan anda, anda boleh mendaki Air Terjun Ton Nga Chang, air terjun tujuh tingkat yang terletak di dalam Santuari Hidupan Liar Ton Nga Chang dan dijamu dengan pemandangan alam semula jadi yang menakjubkan di sekeliling anda!  Anda juga boleh pergi berenang di tasik untuk menyejukkan badan.

Anda pasti akan menaikkan selera dengan semua aktiviti bersama alam semulajadi itu! Syukurlah, terdapat banyak restoran dan kedai makan milik Muslim di sekitar bandar; memberi anda lebih banyak sebab untuk meneroka permata Thai yang dipandang rendah ini!

Gunung Berapi di Surabaya, Indonesia

Tempat Wajib Untuk Pencinta Alam Semulajadi 2022 2
Kredit: havehalalwithtravel

Jika anda rasa pengembaraan Indonesia anda hanya terletak di antara tempat popular Bali dan Jogjakarta, fikirkan semula! Surabaya menawarkan banyak pemandangan indah dan tarikan menakjubkan yang menjanjikan pengembaraan alam semulajadi yang menarik tidak seperti yang lain.

Tahukah anda bahawa Gunung Bromo, salah satu gunung paling ikonik (dan tapak gunung berapi aktif) di Asia, terletak beberapa jam dari Surabaya? Satu pengalaman yang unik adalah untuk anda pergi ke Bromo Midnight atau Sunrise Tour dan menyaksikan matahari terbit yang tidak dapat dilupakan dan indah di atas gunung ini bersama dengan orang tersayang di sisi anda.

Satu lagi pengalaman menanti anda di Surabaya ialah fenomena alam semula jadi yang akan anda saksikan jika anda mendaki semalaman ke Kawah Ijen. Mulakan pendakian anda pada pukul 1 pagi dan anda akan kagumi langit malam berbintang dan cahaya api biru yang muncul di sekitar kawah sejurus sebelum matahari terbit. Apabila awan terangkat, anda akan disajikan dengan pemandangan tasik biru yang memukau.

Alam Semulajadi Luar Biasa di Cebu, Filipina

Tempat Wajib Untuk Pencinta Alam Semulajadi 2022 3
Kredit: havehalalwithtravel

Jika alam semula jadi di Cebu tidak cukup menggembirakan dan  aktiviti air yang mendebarkan telah mengapungkan bot anda (anda wajib pergi), anda harus pergi ke Cebu pula untuk percutian hujung minggu!

Sebagai contoh, pernahkah anda mendengar tentang canyoneering?  Melepasi ngarai, gelongsor dengan air yang mengalir, lompat ke dalam kolam, dan kemuncak; terjun dari tebing setinggi 50 kaki ke perairan jernih Air Terjun Kawasan dan menjerit bersama keluarga anda!

Kawasan Canyoneering menawarkan peralatan canyoneering dan pemandu pelancong yang mahir untuk menjadikan pengembaraan anda selamat dan menyeronokkan. Jika anda bersedia untuk beberapa aktiviti yang memacu adrenalin, ini pastinya perlu ada dalam senarai anda!

Jika anda suka berada di udara, anda boleh ke sukan lasak yang semakin popular di Cebu – terjun udara! Turun dari kapal terbang dan nikmati pemandangan indah lautan biru atau kagumi pemandangan bandar yang sibuk dari atas! Ini hanyalah gambaran sekilas tawaran Cebu yang menyeronokkan tanpa henti.

Bonus: Gambar aktiviti paragiliding di Cebu. Memang menyeramkan tapi dorang kata best. Entahlah, kalau admin, ntah berapa banyak kali terpengsan kat atas tu!

Tempat Wajib Untuk Pencinta Alam Semulajadi 2022 4
Kredit: befreetour.com

 


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3