Gunung Ledang, Tempat Menarik Tangkak 2022


Tempat Menarik Di Tangkak bagi tahun 2022, Gunung Ledang. Tangkak adalah  bandar utama dan ibu kota Daerah Tangkak di Johor, Malaysia. Pekan ini digelar “Pekan Fabrik” atau “Syurga Kain” sebagai satu simbolik untuk menunjukkan betapa banyaknya kedai tekstil yang terdapat di sana. Ia juga terkenal sebagai pintu masuk utama ke Gunung Ophir, gunung tertinggi di Johor.

Berkeluasan 381 km persegi dan mempunyai 6 mukim di dalamnya, Tangkak mempunyai banyak tempat menarik yang boleh anda kunjungi. Tetapi artikel kali ini admin ingin berkongsikan mengenai Gunung Ledang.

Baca juga: Raflesia Mekar Lagi Di Taman Pertanian Sabah | 17 Jun 2022

 

Taman Negara Gunung Ledang, Tangkak

entrance of Taman Negara Gunung Ledang

Sejarah Gunung Ledang

Taman Negara Gunung Ledang Johor telah ditubuhkan pada tahun 2005 untuk melindungi gunung istimewa ini, bersama-sama dengan semua tumbuhan dan haiwan unik yang mendiami hutan ini. Kawasan perlindungan seluas 8,611.9 hektar, yang merentangi seluruh kawasan Ledang, mempunyai hamparan hutan hujan tropika yang asli dan berfungsi sebagai kawasan tadahan air yang kritikal untuk Johor dan Melaka.

Gunung Ledang juga terkenal dengan legenda. Banyak lagenda tertumpu pada puteri mitos, Puteri Gunung Ledang. Dalam versi yang paling terkenal yang dicatatkan dalam Sejarah Melayu (Sulalatus Salatin / The Malay Annals), puteri itu menolak pinangan Sultan Melaka dengan menetapkan tujuh dulang hantaran yang amat mustahil untuk disediakan.

Anda ingin tahu apakah tujuh permintaan Puteri Gunung Ledang?

 1.  7 dulang hati nyamuk
 2.  7 tempayan air pinang muda
 3.  7 dulang hati kuman
 4.  7 tempayan air mata anak dara
 5.  Jambatan perak dari puncak Gunung Ledang ke istana Melaka
 6.  Jambatan emas dari istana Melaka hingga ke puncak Gunung Ledang
 7.  Semangkuk darah Raja Muda Melaka

Info Puteri Gunung Ledang

 

Gunung ini mempunyai beberapa nama. Pelayar Cina yang melayari Selat Melaka pada abad ke-14 memanggilnya Kim Sua, yang secara harfiah bermaksud “gunung emas” dalam bahasa Hokkien. Juga merujuk kepada deposit emas yang dikhabarkan terdapat di gunung itu, kartografer British menamakannya Gunung Ophir, sempena lombong Ofir yang hilang yang membekalkan harta Raja Salomo. Nama “Gunung Ledang” berkemungkinan telah dicipta semasa pemerintahan empayar Majapahit. Dalam bahasa Jawa Kuno, “Ledang” boleh diterjemahkan sebagai “tinggi” atau “jauh”.

Gunung Ledang Hari Ini

Pada hari ini, Gunung Ledang adalah salah satu destinasi mendaki gunung paling popular di negara ini – antara 15,000 dan 20,000 pengunjung cuba mendaki gunung setinggi 1,276 meter setiap tahun. Walaupun puncak gunung boleh dicapai dalam masa setengah hari, ia bukanlah sesuatu yang mudah untuk mendaki dengan apa cara sekalipun. Mereka yang berjaya mencapai puncak diberi ganjaran dengan pemandangan 360 darjah yang menakjubkan dari dataran sekeliling, jika cuaca mengizinkan.

Air Terjun Sungai Ayer Puteh

Pintu masuk utama ke taman itu, yang juga dikenali sebagai Taman Hutan Lagenda, terletak di kaki selatan gunung, berhampiran bandar Sagil di daerah Tangkak. Walaupun kebanyakan pengunjung datang ke sini untuk mendaki gunung, pintu masuk taman itu sendiri adalah tempat yang bagus untuk aktiviti yang kurang berat seperti berkelah atau berkhemah di tepi sungai.

Jadi, jika anda tidak mahu mendaki gunung, apa kata anda meluangkan masa besama keluarga di kaki gunung ini.  Terdapat pelbagai penginapan disediakan, termasuk chalet, asrama, pondok hutan dan tapak perkhemahan; dan juga terdapat beberapa pakej berkumpulan ditawarkan, dengan aktiviti yang menyeronokkan seperti lari berhalangan, paintball dan nature walk.

Yang penting, jangan lepaskan peluang untuk bermandi-manda di Air Terjun Sungai Ayer Puteh. Airnya sejuk menyegarkan dan arusnya tidak deras. Sesuai dan selamat untuk anda bermain air bersama anak-anak anda.


 

#Tips Perjalanan

 1. Cuba elakkan cuti sekolah dan cuti umum kerana tempat ini boleh menjadi sangat sesak pada waktu tersebut.
 2. Monson/musim hujan perlu dielakkan terutamanya. Ini untuk mengelakkan ‘kepala air’ yang terlampau deras.
 3. Datng awal, kerana slot parking adalah terhad.
 4. Jangan buang sampah, bawa beg sampah sendiri dan buang di rumah anda atau di tong sampah yang betul.
 5. Jangan mencabut sebarang tumbuhan kerana ia boleh merosakkan hutan hujan yang indah ini.
 6. Jangan beri makan kepada hidupan liar. Makanan manusia tidak sihat untuk haiwan liar.
 • Lokasi: 26 Batu, Jalan Segamat, Sagil, 84020, Johor (link google maps)
 • Waktu Operasi: Setiap hari

 

 

Penafian – Semua yang kami share diatas merupakan tutorial dan rujukan artikel berkaitan dengan “Gunung Ledang, Tempat Menarik Tangkak 2022” ini sahaja. portalamalaysia tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, semua rujukan berpandukan sumber rasmi dan betul-betul sahih sahaja.Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!

Portal Malaysia