Tempat Menarik Negeri Sembilan 2022 | Gua Batu Maloi, Muzium Adat


Tempat Menarik Di Negeri Sembilan bagi tahun 2022. Tahukah anda nama  negeri ini dipercayai berasal dari sembilan kampung atau nagari dalam bahasa Minangkabau (sekarang dikenali sebagai luak) yang didiami oleh Minangkabau, sebuah kaum yang berasal dari Sumatera Barat (di Indonesia sekarang). Ciri-ciri Minangkabau masih kelihatan sehingga kini dalam seni bina tradisional dan dialek pertuturan Melayu.

Dalam artikel kali ini, admin ingin membawakan dua tempat menarik lain yang ada di Negeri Sembilan. Salah satunya ialah sebuah muzium yang memaparkan mengenai adat di dalam negeri ini.

Baca juga: Tempat Menarik Di Kuala Selangor | Sky Mirror, Firefly

 

Gua Batu Maloi Negeri Sembilan

Entrance Gua Batu Maloi Negeri Sembilan

Arena yang mencabar ini hanya menunggu untuk ditemui oleh pencari pengembaraan, ia berjarak 2 jam pemanduan dari Kuala Lumpur atau tiga puluh lima minit dari Tampin.

Jika anda sedang mencari keseronokan, Sila ambil perhatian! Terdapat tempat untuk anda kunjungi jika anda meminati pengembaraan dan aktiviti luar yang ekstrim.

Memanjat Gua Batu Maloi Negeri Sembilan perlukan stamina

Pengembaraan anda ke Gua Batu Maloi akan bermula jauh sebelum anda sampai ke sistem gua. Bermula dari Hutan Simpan Gunung Tampin, anda mesti mengembara ke gua.

Walau bagaimanapun, walaupun denai yang sukar, yakinlah bahawa anda akan diberi ganjaran sepanjang perjalanan iaitu dengan dedaunan yang sangat indah, kehijauan hutan hujan yang menawan yang mempesonakan gua itu.

Gua ini, adalah satu kilometer panjangnya. Cabaran untuk menerokai gua granit yang menakjubkan ini pasti akan mempersonakan dan memperkayakan pengalaman anda. Laluan sempit dan berliku ke dalam gua boleh terbukti agak berbahaya, terutamanya dalam gelap.

Suasana dalam Gua Batu Maloi Negeri Sembilan yang sempit dan gelap

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk menerokai gua dalam kumpulan sekurang-kurangnya tiga dengan pemandu yang berpengalaman. Ia mungkin sesuai untuk pemula untuk mencuba laluan yang mudah dan mereka yang lebih berpengalaman boleh mencuba yang lebih sukar sekali.

Ketepikan soal risiko, perjalanan eksplorasi Gua Batu Maloi selama 2-4 jam menawarkan pengalaman yang mencabar dan tidak dapat dilupakan bagi mereka yang berani memasukinya!

 

 

Muzium Adat Jelebu, Negeri Sembilan

Bangunan Muzium Adat di Negeri Sembilan

Latar belakang

Pembentukan Muzium Adat yang pertama di Malaysia adalah cetusan idea Yang Berhormat Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim, Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia. Muzium Adat telah dibuka secara rasmi pada 2 Februari 2008.

Muzium ini terletak di Kuala Klawang, dalam daerah Jelebu, terletak 30km dari bandar Seremban. Muzium ini menempatkan empat galeri pameran yang memaparkan pelbagai aspek gaya hidup Masyarakat Malaysia yang relevan dan yang menentukan imej dan identiti Negeri Sembilan sebagai Tanah Adat.

 

Koleksi Dan Galeri

Galeri Tingkat Bawah – Pengenalan Adat

Galeri ini memberikan gambaran umum tentang pengenalan, definisi dan konsep adat; kategori adat, serta pelbagai kaum di Malaysia dan adat dan amalan masing-masing.

Galeri Tahap Satu – Kitaran Hayat

Mempamerkan adat dan amalan berkaitan kitaran hidup manusia yang merangkumi kelahiran, perkahwinan, kematian dan aktiviti ekonomi serta amalan ritual masyarakat Malaysia, dan juga muzik sebagai manifestasi adat.

 

Galeri Tahap Dua – Tradisi Intelektual / Kerajaan dan Kuasa

Peringkat ini mempamerkan aktiviti intelektual Istana dan rakyat serta institusi beraja Melayu.

Galeri Tahap Tiga – Adat Perpatih

Segmen khas yang mempamerkan adat penghijrahan sementara masyarakat Minang dari Minangkabau sehingga akhirnya mereka menetap di Negeri Sembilan dan kesucian Adat Perpatih dalam struktur sosial.

Secara keseluruhan, galeri tersebut menerangkan banyak adat dan amalan pelbagai kaum yang membentuk penduduk Malaysia sebagai contoh:


  1. Apabila berkunjung ke rumah orang Melayu – salam, cium tangan orang tua, tanggalkan alas kaki, cara duduk di lantai, tidak menolak makanan, tidak menziarahi waktu solat Maghrib dan sebagainya.
  2. Adat Makan Malam Perjumpaan Malam Tahun Baru Cina dan adat Baba Nyonya – contoh pembawa buluh atau kayu tiffin mereka.
  3. Sekilas tentang adat resam masyarakat India termasuk perayaan Tamil ponggal.
  4. Sumpitan dan dart Orang Asli diperbuat daripada buluh runcing. Juga ukiran kayu.
  5. Anda boleh melihat mock-up bahagian dalam rumah panjang Iban (Sarawak) dan membaca tentang amalan suku kaum Kadazan Dusan Sabah.
  6. Undang-undang matrilineal (adat perpatih) masyarakat Minangkabau juga dilindungi.

 

Amat seronok untuk membawa anak anda bersama melawat muzium ini. Macam-macam kita boleh perkenalkan kepada mereka.

  • Lokasi: Jalan Dato’ Ombi, Kampung Jelebu Tengah, 71600 Kuala Klawang, Negeri Sembilan (link google maps)
  • Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00pagi-5.00 petang)
  • Harga Tiket: Tiada bayaran dikenakan

 

 

 

Disclaimers – Semua artikel portalamalaysia kongsikan dihalaman ini sekadar panduan tutorial dan rujukan ringkasan artikel berkaitan dengan “Tempat Menarik Negeri Sembilan 2022 | Gua Batu Maloi, Muzium Adat” ini sahaja. kami tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, semua rujukan berasaskan sumber rasmi dan sahih sahaja.Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!

Portal Malaysia