Tempat Menarik Tuaran Sabah 2022 | Rumah Terbalik, Linangkit Cultural Village


Tempat Menarik Di Tuaran, Sabah bagi tahun 2022. Tuaran ialah ibu kota Daerah Tuaran di Bahagian Pantai Barat Sabah, Malaysia. Penduduknya dianggarkan sekitar 128,200 pada 2019 dengan separuh penduduk terdiri daripada etnik Dusun, kebanyakan subkumpulan etnik Lotud serta keturunan Bajau.

Berkeluasan 1,166 km persegi, Tuaran Sabah mempunyai beberapa tempat menarik yang tidak seharusnya anda lepaskan peluang untuk melawatinya. Alang-alang anda bercuti ke Sabah ,terutamanya ke kawasan berhampiran Kota Kinabalu, anda boleh berkunjung ke Rumah Terbalik Tuaran dan Perkampungan Budaya Linangkit.

Baca juga: Tempat Menarik Di Baling, Kedah | Kolam Air Panas Ulu Legong, Lata Bukit Hijau

 

Rumah Terbalik Tuaran Sabah


Rumah Terbalik Tuaran Sabah
Kredit: theborneopost.com

Rumah terbalik ini  dibuka kepada orang ramai pada awal Februari 2012 dan sejak itu ia telah menarik pengunjung dari jauh dan dekat. Peluang untuk berkunjung ke Rumah Terbalik di Tuaran Sabah ini memang sukar dilepaskan.  Apabila menyebut mengenai terbalik, lantainya sememangnya menghadap ke langit.

Segala-galanya di dalam rumah, dari perabot hingga perkakas rumah, berlegar di atas kepala anda, kerana siling sebenarnya adalah lantai. Pengunjung akan melihat beberapa hiasan dan ciri khas Sabah yang dipamerkan di rumah ini.

Di dalam rumah tersebut, terdapat TV 40-inci, pemain VCR, ketuhar gelombang mikro, pembersih vakum, komputer & meja, kerusi, sofa, katil, kabinet, mesin basuh, kabinet, almari, mengecat, dsb. sama seperti rumah biasa.

Menurut mereka, cabaran utama adalah untuk menggantung mesin jahit 35-Kg di atas siling. Mereka juga mempunyai kad poker, mainan dan buku komik bertaburan di atas lantai, seperti ada orang yang tinggal di dalamnya. Radio juga dihidupkan dan nasib baik bukannya kipas. (seram juga kalau dibayangkan)..

P/s: Mungkin ada di kalangan pengunjung yang akan merasa sedikit mabuk atau ‘gayat’ ketika berada di dalam rumah. Jadi, jika anda cenderung untuk merasa demikian, anda perlu cepat-cepat maklumkan pada staff ya.

Tempat Menarik Tuaran Sabah 2022 | Rumah Terbalik, Linangkit Cultural Village 2
Kredit: riverbug.asia

Di garaj, sebuah kereta diletakkan secara terbalik. Ia mungkin kelihatan mengelirukan dalam beberapa saat pertama, tetapi anda akan terposana dengan pemandangan yang luar biasa. Keajaiban seni bina ini juga telah dimasukkan dalam Buku Rekod Malaysia kerana menjadi yang pertama seumpamanya di negara ini. Pengunjung boleh menikmati hidangan atau snek tengah hari di Kafe Rumah Terbalik di Tuaran Sabah atau mendapatkan cenderahati di Kedai Cenderamata.

 • Lokasi: Kampung Telibong, Batu 21, Jalan Telibong, Tamparuli, Sabah (link google maps)
 • Waktu Operasi: Setiap hari, 7pagi hingga 7petang
 • Harga Tiket: Dewasa (RM12), Kanak-kanak (RM6)

 

Linangkit Cultural Village


Tempat Menarik Tuaran Sabah 2022 | Rumah Terbalik, Linangkit Cultural Village 3
Kredit: sabahtourism.com

 

Di Tuaran  Sabah, Linangkit Cultural Village atau Perkampungan Budaya Linangkit ini terletak di Kampung Selupoh—kira-kira sejam pemanduan dari tengah-tengah Kota Kinabalu—kampung Budaya Linangkit menjanjikan tinjauan mendalam ke dalam warisan sosial dan budaya yang kaya dengan keunikan orang Lotud di Sabah.

Anda boleh mencuba pengalaman rutin seharian dalam kehidupan orang Lotud melalui pelbagai aktiviti menarik seperti lawatan berpandu mengelilingi kampung, mencuba pakaian tradisional, demonstrasi membuat kraftangan, demonstrasi penyediaan makanan tradisional, menjaring ikan tradisional, memetik ubi kayu, pertunjukan kebudayaan , pelayaran sungai dan memerhati kelip-kelip. Anda juga berpeluang untuk merasai juadah tradisional Lotud semasa lawatan anda.

Tempat Menarik Tuaran Sabah 2022 | Rumah Terbalik, Linangkit Cultural Village 4
Kredit: FB Linangkit Cultural Village

Pada masa yang sama, anda akan mendapat peluang untuk mencuba aktiviti tradisional ‘Blow-Pipe’. Selain itu, semasa lawatan berpandu ke muzium Lotud, anda akan terpesona dengan kisah-kisah tradisi Lotud yang tidak dapat ditiru oleh etnik lain dan cara hidup orang Lotud pada zaman dahulu.

Kemudahan:

 1. -Dewan serba guna terapung (dilengkapi dengan 2 gelanggang badminton standard)
 2. -Gim Kecergasan
 3. -Bar Karaoke
 4. -Kafe
 5. -Pusat aktiviti kanak-kanak
 • Lokasi: Sungai, 89150 Tuaran, Sabah (link google maps)
 • Waktu Operasi: Setiap hari, 9pagi hingga 6petang
 • Harga Tiket: Dewasa (RM25), Kanak-kanak (RM10), Kanak-kanak bawah umur 6 tahun (Percuma)

Kesimpulannya, kawasan Tuaran Sabah sememangya mempunyai banyak tempat menarik yang harus anda lawati. Selain hanya mengenali keunikan etnik yang ada di sini, anda juga berpeluang untuk mencuba sendiri aktiviti-aktiviti yang dilakuka mereka. Seronok, bukan!
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3