Tempat Menarik Di Besut 2022 | Bukit Keluang, Kolam Air Panas La


Tempat Menarik Di Besut bagi tahun 2022. Besut merupakan satu daerah di dalam negeri Terengganu, iaitu di bahagian utara. Besut bersempadan dengan Kelantan di bahagian utara, daerah Hulu Terengganu di arah selatan, manakala daerah Setiu serta Laut China Selatan di arah timur. Ibu daerah bagi Besut ialah Jerteh manakala pusat pentadbirannya ialah di Kampung Raja.

Daerah Besut ini mempunyai keluasan seluas lebih kurang 1223 km persegi. Terdapat banyak tempat menarik di daerah ini, yang kebanyakannya adalah bertemakan pantai atau alam semulajadi.

Baca juga: Tempat Menarik Kuala Lipis 2022 | Hutan Simpan Bukit Taching, Taman Negara Sungai Relau

 

Bukit Keluang

 

Kredit: Website Pantai Bukit Keluang

Bukit Keluang mempunyai beberapa pemandangan pantai terbaik di Malaysia dengan pantai yang indah, laluan kayu di sepanjang tebing, gua laut dan bukit setinggi 141 meter dengan pemandangan Laut China Selatan yang menakjubkan.

Lokasi Bukit Keluang yang terletak di Terengganu adalah kira-kira 6 km ke selatan bandar Kuala Besut. Ia menjadi tempat pengunjung untuk mendapatkan bot untuk pergi ke Kepulauan Perhentian.

Bukit Keluang memang cantik, indah dan mempunyai tarikan tersendiri yang mampu menghipnotis pelancong tempatan mahupun antarabangsa. Pengunjung Bukit Keluang berpeluang merasai aktiviti menarik pilihan mereka seperti memancing dan menerbangkan wau atau banyak lagi.

Pantai Bukit Keluang terletak kira-kira 19km dari bandar Jertih dan juga merupakan salah satu Destinasi Percutian utama di kawasan ini. Pantai di sini sama seperti pantai-pantai lain di sekitar Besut, dengan pasir keemasan dan bukit-bukit hijau yang menjadi latar belakang mempunyai tarikan tersendiri. Pemandangan yang menakjubkan dan menakjubkan, dan akan menenangkan mana-mana mata yang letih. Wow!

 

Kredit: airbnb

Keindahan alam semula jadi Bukit Keluang juga menjadi latar belakang popular untuk industri filem dan televisyen. Melihat pemandangan sambil melangkah dan sampai ke puncak Bukit Keluang pastinya satu kemestian dalam jadual perjalanan pengunjung. Banyak pulau-pulau kecil yang menghiasi laut biru kelihatan sungguh memukau.

Terdapat banyak kemudahan awam yang disediakan di sini seperti rumah rehat, restoran, tandas awam dan astaka (dikenali sebagai wakaf). Semua perkara ini menjadikan Bukit Keluang antara destinasi pelancongan yang paling popular.

 

Kolam Air Panas La

kredit: bernama.com

Titik air panas ini terletak di kawasan terpencil Hulu Terengganu kira-kira 28 km dari pekan Jerteh, Terengganu. Pusat pelancongan yang terkenal dengan nama La Hot Spring ini dibuka kepada orang ramai sebagai pusat pelancongan pada tahun 1992 bersempena dengan pelancaran Ekspo Pembangunan dan Pesta Kebudayaan Daerah Besut.

Pusat rekreasi ini sebenarnya telah lama wujud dan pernah dikunjungi penduduk setempat pada hujung minggu dan cuti umum untuk menikmati keindahan alam semula jadi.

Pengunjung berpeluang melihat air panas yang keluar dari cerun bukit dan mengalir terus ke dalam kolam.

Air panas yang mengalir itu mengandungi bahan kimia belerang atau belerang dengan kepanasan 49 darjah celcius. Ia bagus untuk menyembuhkan penyakit kulit dan boleh digunakan untuk mandi. Bekas air panas, Kolam Wadding, juga terdapat di sini.

Kredit: Rileklah.com

Selain itu, terdapat juga kolam air panas buatan manusia dan kolam seperti spa yang bertujuan untuk orang ramai menikmati kehangatan kolam air panas itu secara privasi. Jumlah pengunjung yang datang ke tempat ini tidak pernah berkurangan kerana setiap hari ada orang yang datang. Tarikan utama ialah kolam air panas semulajadi yang dipercayai mampu mengubati penyakit di samping mengekalkan kesegaran badan.

La Hot Spring juga menyediakan pelbagai kemudahan untuk orang ramai seperti rumah rehat, musalla, tandas, restoran dan lain-lain lagi.

  • Lokasi: Kolam Air Panas La, 22010 Jerteh, Terengganu  (link google maps)
  • Harga Tiket: Dewasa (RM10), Kanak-kanak (RM7)
  • Waktu Operasi:

Isnin : 3 ptg – 12 tgh malam

Selasa, Rabu, Khamis & Ahad : 9 pagi – 12 tgh malam


Jumaat, Sabtu: 9 pagi – 2 pagi

Penafian – Semua yang admin share dihalaman ini merupakan tutorial dan ringkasan yang related dengan “Tempat Menarik Di Besut 2022 | Bukit Keluang, Kolam Air Panas La” ini sahaja. portalamalaysia tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, segala rujukan berpandukan sumber rasmi dan sahih sahaja.Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!

Portal Malaysia