TM Speed Test Unifi / Streamyx

Pada era yang semakin moden dan teknologi semakin pesat, segala urusan pada hari ini boleh dibuat dengan mudah secara atas talian dengan menggunakan hujung jari sahaja. Perkara tersebut boleh dibuat dengan mudah dan pantas dengan berdasarkan penggunaan internet.

Dengan kuasa internet ia dapat mengubah gaya hidup manusia pada zaman sekarang seperti membuat pesanan makanan di atas talian, membayar bil atas talian, menempah tiket bas secara talian dan sebagainya.

Oleh itu, Telekom Malaysia (TM) merupakan salah satu penyedia rangkaian internet iaitu perkhidmatan jalur lebar seperti Unifi dan Streamyx yang dapat memudahkan serta membantu penggunanya dengan menawarkan pelbagai pakej yang memenuhi permintaan pengguna.

Baca perkongsian di bawah untuk maklumat terperinci tentang ™ Speed Test Unifi / Streamyx dimana ia boleh mengukur tahap kelajuan internet Wi-Fi :

TM Speed Test


TM Speed Test Unifi / Streamyx 2

Cara Semak ™ Speed Test


Bagi anda yang menggunakan Wi-Fi dari Telekom Malaysia (TM) ini, anda boleh membuat speedtest Unifi secara percuma jika anda berasa Unifi anda sangat perlahan atau bermasalah. Di bawah kami kongsikan cara untuk membuat ujian kelajuan Unifi anda :

0️⃣1️⃣Klik pautan speed test rasmi TM di http://speedtest.tm.com.my/

0️⃣2️⃣Ketik GO untuk buat semakan.

0️⃣3️⃣Semakan speed Download anda tengah running

0️⃣4️⃣Sattle dowload, sistem akan buat semakan untuk Upload pula.

0️⃣5️⃣Last sekali anda akan diperlihatkan 4 result iaitu PING, JITTERDOWNLOAD dan UPLOAD

Apa Itu Ping?


✅Ping adalah ukuruan tempoh waktu dlm milisecond (MS) yang menghubungkan tower internet terdekat dengan peranti anda gunakan. Semakin rendah ping anda dapat, makin cepatlah data anda akan terima.

Lihat Juga  Samsung’s Galaxy Advances

Apa Itu Jitter? 


✅JITTER adalah variasi berkala isyarat atau peristiwa berkala dari sasaran atau frekuensi sebenarnya. Dalam telekomunikasi, jitter merujuk kepada variasi latensi paket yang membawa data suara atau video melalui saluran komunikasi. Semakin rendah nilai jitter kita, semakin laju (ms) yang kita perolehi.

Apa Itu Download?


✅Download merupuakan kelajuan muat turun sesebuah data dari server terus kepada pengguna. Kelajuannya boleh jadi dalam kbps mpbs dan juga gbps, mengikut langganan dan kelajuan di tempat anda.

Apa Itu Upload? 


✅Upload pula ialah ukuran kelajuan atau tempoh masa untuk menghantar data kepada cabang lain. Contohnya anda nak upload file pdf anda dalam email untuk dihantar kepada bos anda. Ianya mengguanakn kelajuan upload utnuk di muat naik.

Lihat Juga  Harga iPhone 12 Pro Max dan Spesifikasi

Alternatif lain Speed Test


✅Alternatif lain selain daripada Speed Test ialah anda boleh menggunakan fast.com dan ia merupakan servis yang disediakan oleh Netflix.

TM Speed Test Unifi / Streamyx 3

Untuk membuat semakan kelajuan melalui fast.com ini anda boleh rujuk cara di bawah :

0️⃣1️⃣Klik pautan speed test rasmi FAST di fast.com

0️⃣2️⃣Wait hingga proses selesai.

0️⃣3️⃣Dah sattle proses download klik “Show More Info” untuk lihat paparan latency/upload

TM Speed Test Unifi / Streamyx 4

Selain itu, anda juga boleh menggunakan speedtest.net untuk mengukur kelajuan internet anda. Di bawah ialah cara untuk membuat semakan kelajuan internet anda :

0️⃣1️⃣Klik pautan speed test di speedtest.net

0️⃣2️⃣Ketik GO untuk buat semakan.

0️⃣3️⃣Proses untuk buat semakan berjalan

0️⃣4️⃣Last sekali, keputusan PINGDOWNLOAD dan UPLOAD

Semoga perkongsian di atas dapat memberi panduan dan rujukan kepada anda yang ingin membuat ujian kelajuan internet Unifi anda supaya urusan atas talian anda dapat dijalankan dengan baik. Semoga bermanfaat.

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3