TASKA Punca Penularan Penyakit Berjangkit HFMD


Baca juga:

Wajarkah Taska Ditutup?:

“Memang peningkatan kes agak mendadak tetapi dijangkakan kerana sepanjang tahun lalu banyak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak boleh keluar, sekarang ini dibenarkan keluar, lebih-lebih lagi dibuka dengan sektor pendidikan dan sebagainya maka kes HFMD akan meningkat.

“Namun untuk menentukan keperluan atau kewajaran menutup TASKA atau TADIKA akan ditentukan oleh PKD dan sekiranya keadaan memerlukan penutupan, keputusan akan dibuat di peringkat PKD,” katanya.

Kes HFMD Meningkat:

Dalam laporan media sebelum ini, KKM merekodkan sebanyak 22,463 kes penyakit HFMD pada Minggu Epid 17/2022.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dilaporkan berkata, ia membabitkan peningkatan sebanyak 12.8 kali ganda berbanding tempoh sama pada tahun 2021 dengan hanya mencatatkan 1,752 kes.

Mengulas lanjut, Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau berkata, kerjasama semua pihak penting dengan memastikan premis dalam keadaan bersih selain orang ramai sentiasa peka terhadap penyakit endemik yang lain seperti demam denggi dan HFMD.

Beliau bagaimanapun berkata, KKM akan mengawal penularan wabak berkenaan melalui hebahan kepada orang ramai mengenai titik panas HMFD ini dan ia boleh dilihat melalui aplikasi MySejahtera terhadap keadaan kes berkenaan di sesuatu kawasan.

Jaga Kebersihan:

“KKM ingin memaklumkan terutamanya kepada ibu bapa gunalah ciri penyakit berjangkit dalam aplikasi MySejahtera untuk mendapat tahu jumlah kes di kawasan berhampiran masing-masing. Sekiranya tinggi berhati-hatilah dan perlu berwaspada.

“Sentiasalah menjaga kebersihan diri kerana mungkin selama dua tahun ini kita tak fikirkan penyakit berjangkit yang lain, kita beri tumpuan pada penyakit COVID-19.

“Namun hakikatnya, memang ada secara endemik penyakit-penyakit lain seperti denggi, HFMD dan sebagainya. Jadi jangan kita lupa dengan adanya COVID-19 dan sudah dapat diurus dengan baik, kita kembali semula berdepan dengan penyakit-penyakit yang lain,” katanya.

Khairy berkata, kes HMFD akan naik turun dari semasa ke semasa dan kes dapat dikawal jika ada kesedaran terhadapnya.


“Disebabkan kehidupan yang kembali normal dan ini adalah sebahagian daripada pergerakan manusia,” katanya.

Penafian – Bahan artikel kami share diatas hanyalah tutorial dan rujukan ringkasan artikel related dengan “TASKA Punca Penularan Penyakit Berjangkit HFMD” sahaja. kami tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, semua rujukan berpandukan sumber official dan betul-betul sahih sahaja.Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!

Portal Malaysia