Tarikh Akhir Permohonan & Rayuan BPN 31 Mei 2020

Kuala Lumpur : Menurut Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), semua permohonan baru dan rayuan Bantuan Prihatin Nasional BPN boleh dibuat selewatnya 30 Mei 2020 iaitu hari ini.

Rayuan BPN

Bagi anda yang memenuhi syarat tetapi gagal atau nama tidak tersenarai atau ada sebarang masalah yang menyebabkan anda tidak dapat BPN, anda boleh buat rayuan seperti berikut.

Caranya:

  • Semak terlebih dahulu status anda di : https://bpn.hasil.gov.my/
  • Kalau Gagal dan nak buat Rayuan Print Borang Rayuan BPN di : Borang Rayuan BPN
  • Rujuk Senarai Dokumen Sokongan diperlukan semasa buat rayuan, pastikan semua dokumen diperlukan lengkap.
  • Pemohon perlu memaastikan Borang Rayuan diisi dengan lengkap dan jelas
    dan sertakan dokumen sokongan
  • Serahkan kepada pertugas kaunter LHDNM borang yang telah diisi dengan
    lengkap
  • Dapatkan keratan penerimaan rayuan daripada LHDNM.
  • Rujuk Prosedur proses buat rayuan yang perlu anda ikuti.
  • Itu Sahaja.

Semua permohonan baru dan rayuan yang melibatkan isi rumah mahupun individu bujang yang diterima oleh lhdn akan mula diproses pada bulan mei 2020 ini.

Statistik Terkini

Menurut berita harian seramai 3.26 juta permohnan baharu dan rayuan telah diterima damana kesemuanya akan mula diproses bulan mei ini.

Statistik Terkini Maklumat Yang Telah Isi
InfoJumlahJumlah Keseluruhan
Permohonan Baharu2,96 Juta3.26 Juta
Rayuan305000
Sumber : Berita Harian Online

Pertanyaan Lanjut

Sebarang pertanyaan berkaitan perkara itu boleh diajukan kepada LHDN melalui Hasil

  • Care Line (HCL) di 03-8911 1000 atau 603-8911 1100 (luar negara)
  • HASiL Live Chat
  • Borang maklum balas di portal rasmi LHDN
  • Melalui laman Facebook dan Twitter LHDN

Tempoh Rayuan BPN?

Tempoh rayuan adalah pada 11 Mei 2020 hingga 31 Mei 2020.

Bagaimanakah cara untuk buat permohonan rayuan BPN?

Rayuan BPN boleh dilakukan melalui emel atau pergi ke cawangan LHDN berdekatan dengan membawa dokumen-dokumen sokongan.

Berapakah jumlah bantuan yang saya dapat jika saya membuat rayuan?

Jumlah bantuan adalah bergantung kepada pendapatan individu masing-masing.

Categories Bantuan

5 thoughts on “Tarikh Akhir Permohonan & Rayuan BPN 31 Mei 2020”

  1. Hai saya nak tanya macam mana kalau atok saya dia dapat bsh tapi duit tu tak masuk dalam account bank atok saya..no account bank tu salah..jadi dapat dekat org kain duit tu atas nama atok sy..bpn pun mcm tu jugak sbb bsh automatik dapat bpn kan..apa yang saya perlu lakukan?

    Reply
  2. Sy punye maklumat masih lg tidak dapat dikemaskini kerana status isteri sy masih lg bujang.. bile nk kemaskini status isteri tidak dapat dilakukan kerana tiada no pin n bertukar no hp.. mcm mane sy nk buat.. harap dapat penjelasan.. mcm kene tggu kaunter bukak je..

    Reply
  3. Assalamualaikum…tuan dan puan,Sya duda anak satu…syahrol bin sarbani dan anak sya ahmad daniel azim bin Syahrol…sya harap dapat bantuan makanan dan keuawangan kerana sya nk bayar sewa rumah dn tanggung anak sya…sya dh pergi bank check akaun tak ada duit pergi bank bsn pun tak dapat…

    Reply

Leave a Comment