9 Tarikan Semulajadi Di Melaka Yang Patut Anda Lawati | Hidden Gem !


Terdapat beberapa negeri yang merupakan destinasi percutian singkat yang popular di Malaysia, terutamanya tarikan semulajadi di Melaka.

Ya, Melaka selalunya sinonim dengan tarikan sejarah, tetapi adakah anda tahu bahawa ia juga mempunyai tarikan semula jadi untuk ditawarkan?

Jom kita lihat beberapa tarikan semulajadi di Melaka untuk anda yang gemarkan alam semulajadi yang inginkan kelainan semasa bercuti di Melaka.

Baca juga: 5 Restoran Jepun Popular di Johor | Fantastic Authentic !

Tarikan Semulajadi Di Melaka Yang Popular


Pantai Klebang


Pantai Klebang @ Tarikan Semulajadi di Melaka

Jika anda terlepas bermain sandboard di Lancelin di Perth, anda boleh melawat Pantai Klebang Sand Dune untuk mengimbau kenangan indah di Australia!

Walaupun tiada permainan sandboard ditawarkan di Pantai Klebang, ia masih popular sebagai tempat yang baik untuk meneroka dan mengambil gambar sepanjang perjalanan.

Ia sangat popular sehingga anda mungkin melihat jurugambar perkahwinan yang sedang sibuk mengambil gambar pengantin di tarikan semulajadi di Melaka ini!

Sungai Melaka


9 Tarikan Semulajadi Di Melaka Yang Patut Anda Lawati | Hidden Gem ! 2

Anda juga boleh bersiar-siar di sepanjang Sungai Melaka, yang menawarkan persiaran yang telah makin indah, kerana adanya banyak mural yang menghiasi rumah kedai yang menghadap ke sungai.

Anda juga boleh memilih untuk menaiki river cruise untuk anda berehat dan bersantai sambil memerhati dan mengambil gambar tarikan di tepi sungai.

9 Tarikan Semulajadi Di Melaka Yang Patut Anda Lawati | Hidden Gem ! 3

Untuk melihat pemandangan sungai yang berbeza tetapi tidak kurang cantiknya, apa kata kunjungi tarikan semulajadi di Melaka ini pada waktu malam, apabila lampu berwarna memancarkan warna ungu dan biru yang cantik!

Hutan Lipur Ayer Keroh


Adakah berjalan pagi melalui hutan yang menghijau merupakan kegemaran anda? Jadi pastikan anda melawat Hutan Lipur Air Keroh!

Jejaki pelbagai denai sambil berendam dalam pemandangan dan bunyi kehidupan tumbuhan dan haiwan yang sangat pelbagai yang hidup di dalam hutan.

9 Tarikan Semulajadi Di Melaka Yang Patut Anda Lawati | Hidden Gem ! 4

Jika anda bernasib baik, anda mungkin melihat beberapa  hidupan liar di sepanjang jalan seperti burung merpati hijau berleher merah jambu atau minivet merah jambu yang cantik ini!

Tasik Ayer Keroh


9 Tarikan Semulajadi Di Melaka Yang Patut Anda Lawati | Hidden Gem ! 5

Kepada anda yang menggemari sukan air, Tasik Air Keroh adalah tempat yang sesuai untuk anda singgah di Melaka. Terdapat banyak aktiviti di tarikan semulajadi di Melaka ini untuk mengisi hari anda seperti belayar, berkanu dan memancing.

Setelah anda selesai berseronok di perairan, berehat dengan berjalan-jalan yang damai atau sediakan perkelahan untuk mengisi perut anda. Anda juga boleh memanfaatkan kemudahan barbeku di lokasi untuk memasak hidangan yang enak sambil menikmati persekitaran yang indah.

Bukit Beruang


9 Tarikan Semulajadi Di Melaka Yang Patut Anda Lawati | Hidden Gem ! 6
Kredit: trip.com

 

Inginkan aktiviti mendaki yang akan memberikan anda pemandangan panoramik Melaka? Maka anda harus mendaki Bukit Beruang.

Ia merupakan tempat mendaki kegemaran di kalangan penduduk tempatan dan mempunyai banyak denai yang memenuhi semua jenis tahap kecergasan – walaupun untuk pemula.

Bergantung pada denai yang anda pilih, pendakian di tarikan semulajadi di Melaka ini boleh mengambil masa antara 30 minit hingga 2 jam. Jadi pastikan anda merancang hari anda dengan sewajarnya!

Skytrex Adventure Melaka


9 Tarikan Semulajadi Di Melaka Yang Patut Anda Lawati | Hidden Gem ! 7
Kredit: ig_fazrenrafi

 

Anda yang gemarkan aktiviti ekstrim pasti tidak mahu terlepas lawatan ke Skytrex Adventure Melaka. Tarikan semulajadi di Melaka ini penuh dengan aktiviti mencabar yang akan membuatkan anda memanjat, merangkak dan berayun melalui hutan.

Terdapat tahap kesukaran yang berbeza tersedia di sini, termasuk Little Dino pemula (RM70/pax) yang sesuai untuk kanak-kanak, Pahlawan Thrill pertengahan (RM80/pax) dan Extreme Warrior lanjutan (RM90/pax) di mana anda perlu pergi ke sana melalui lebih 30 cabaran yang melelahkan.

Harungi halangan seperti Bungee Swing dan Flying Fox, dan Skybike tambahan hanya tersedia dalam tahap lanjutan yang membolehkan anda menunggang basikal yang digantung di udara dengan tali tegang.

Tambahan pada pakej termasuk sarung tangan (RM10), pemegang botol (RM15), dan air mineral (RM4) dengan pengisian semula percuma.

Selepas anda menamatkan laluan berhalangan, anda akan berpeluang membawa pulang sijil (RM5) sebagai kenang-kenangan pengembaraan anda di taman ini.

Tiket ke SkyTrex Melaka boleh dibeli secara online di laman web.

 • Alamat: Jalan Taman Botanikal, 75450 Durian Tunggal, Melaka
 • Waktu Operasi: 9AM-6PM, Setiap hari
 • No.telefon: 018-909 5679

Website

 A’Famosa Safari Wonderland


Jika anda seorang pencinta haiwan dan inginkan percutian ke tarikan semulajadi di Melaka, anda harus kunjungi A’Famosa Safari Wonderland, yang terletak di dalam A’Famosa Resort.

Berdekatan dengan zirafah yang menjulang tinggi, harimau yang megah, flamingo yang elegan, tupai monyet nakal, monyet yang suka bermain dan banyak lagi di zoo gaya safari yang luas ini!

Selain dapat bermesra dengan pelbagai jenis haiwan, jadual harian safari padat dengan persembahan berbilang haiwan, masa memberi makan dan persembahan yang menarik.

Bagi mereka yang melancong bersama keluarga (terutamanya jika anda mempunyai anak-anak), tarikan yang satu ini pasti anda tidak mahu ketinggalan.

 • Alamat: A’famosa Resort, Jalan Kemus / Sempang Ampat, 78000 Alor Gajah, Melaka
 • Waktu Operasi: 10am – 5pm (Ditutup setiap Selasa)
 • No.telefon: 06-552 0888

Website

Batrisya Horse Stable & Riding Centre


9 Tarikan Semulajadi Di Melaka Yang Patut Anda Lawati | Hidden Gem ! 8

Jika bersiar-siar di Pantai Klebang tidak mencukupi untuk anda, pertimbangkan juga untuk menunggang kuda melintasinya dengan mengunjungi Batrisya Horse Stable & Riding Centre.

Seharusnya pengalaman yang berbeza untuk anda terokai dengan menunggang kuda, termasuk bukit pasir di Pantai Klebang dan lautan. Bawa bersama skuad anda untuk aktiviti ikatan pasukan ini yang memerlukan sekurang-kurangnya tiga orang.

Anda akan mempunyai pilihan pakej untuk dipilih – Permulaan (RM250/pax) untuk lari lumba 20 minit dengan pemandu, atau Lanjutan (RM350/pax) untuk perjalanan selama sejam. Atau pilih untuk menunggang kuda di padang rekreasi terhalang mereka selama 45 minit (RM80/pax).

 • Alamat: Jalan Haji Ishak, Kg Tambak Bugis, Telok Mas, Melaka
 • Waktu Operasi: Sat – Thu 9AM-6PM (Ditutup setiap Jumaat)
 • No.telefon: 012-638 5673

Santuari Rama-rama dan Reptilia Melaka


9 Tarikan Semulajadi Di Melaka Yang Patut Anda Lawati | Hidden Gem ! 9

Santuari Rama-rama dan Reptilia Melaka ialah tempat anda boleh bersiar-siar melalui taman yang indah sambil rama-rama berterbangan di sekeliling anda.

Pengunjung juga boleh menemui Taman Koi yang dipenuhi dengan ikan mas oren, dan Secret Garden yang mempunyai jambatan yang terletak di antara pokok yang menjulang tinggi, untuk membuatkan anda berasa seolah-olah berada dalam filem Ghibli semasa bersiar-siar di taman ini.

Anda akan dapat melihat pelbagai jenis reptilia, daripada ular hingga katak, di Santuari Reptilia. 13 tarikan lain yang termasuk Kampung Buaya, Taman Ular dan Gua Tarantula, serta Ladang Emu, akan membuatkan anda terhibur di tarikan semulajadi di Melaka ini!

 • Tiket: RM22/dewasa and RM16/kanak-kanak
 • Alamat: Lebuh Ayer Keroh, 75450 Melaka
 • Waktu Operasi: 8.30AM-5.30PM, Setiap hari
 • No.telefon: 06-232 0033

Website
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3