Taman Tema Dinosaur Di Malaysia 2022 – Prehistoric Adventure!


Taman Tema Dinosaur bagi Tahun 2022. Seperti yang kita semua sedia maklum, banyak destinasi pelancongan yang sedia ada memilih dinosaur sebagai tema tarikan utama. Namun begitu, ada sahaja pengunjung khususnya yang mempunyai anak-anak kecil akan datang membanjiri, bercuti ke taman-taman dinosaur ini.

Oleh itu dalam artikel kali ini, admin bawakan tiga tempat percutian menarik bertemakan dinosaur. Sekiranya anak-anak anda (ataupun anda sendiri) merupakan penggemar dinosaur, berikut ialah antara destinasi yang anda patut anda kunjungi!

Baca juga: Tempat Menarik Negeri Sembilan 2022 | Gua Batu Maloi, Muzium Adat

 

Dinosaur Encounter

Entrance Dinosaur Encounter

Dinosaur Encounter dikenali sebagai taman dinosaur interaktif terbesar di Asia Tenggara. Menampilkan 100 spesies replika dinosaur bersaiz sebenar, anak-anak anda pasti suka menyelami pengalaman seperti Taman Jurassic ini, yang merupakan lokasi kedua Dinosaur Encounter selepas Pusat Sains Negara di Kuala Lumpur.

Dinosaur Encounter setakat ini mempunyai tiga cawangan iaitu:

  1. Pusat Sains Negara, Kuala Lumpur (lokasi)
  2. Zoo Melaka (lokasi)
  3. Zoo Teruntum, Kuantan (lokasi)

Dinosaur Encounter Zoo Melaka terletak di taman hutan seluas 5 ekar di Zoo Melaka, jadi melangkah ke tarikan ini terasa seperti anda kembali ke zaman prasejarah. Dinosaur bersaiz hidup ini agak realistik dan jangan terkejut melihat pelawat-pelawat yang begitu gigih merakam gambar Velociraptor, Triceratops dan T-Rex besar-besaran dari telefon mereka.

Apa yang menarik tentang menerokai Dinosaur Encounter di sini ialah laluan pejalan kaki yang luas yang sesuai untuk keluarga yang mempunyai kereta sorong.

Semasa bersantai dengan anak-anak, admin cadangkan untuk anda bermain permainan meneka dengan keluarga anda dan minta anak-anak anda menamakan setiap replika dinosaur yang mereka temui di sepanjang laluan pejalan kaki.

Dinosaur Encounter Pusat Sains Negara pula lebih kepada taman pendidikan prasejarah. Ia bahkan adalah pusat taman pendidikan prasejarah yang terbesar di Malaysia!

Ia menawarkan satu pengalaman luar biasa yang seakan perjalanan jutaan tahun terdahulu, kembali ke dunia Jurassic.

Yang menariknya, pusat ini menyediakan pelbagai aktiviti visual, auditori dan amali yang menyeronokkan. Lebih mengagumkan lagi, penerokaan ke dunia dinosaur ini dilengkapi dengan bantuan animatronik, realiti tambahan (Augmented Reality) dan teknologi realiti maya (Virtual Reality) untuk masa akan datang.

 

Jurassic Research Centre Genting

Bertemu dengan lebih dekat dan lebih personal dengan makhluk prasejarah yang paling terkenal, Tyrannosaurus Rex yang sangat besar, kunjungan ke Jurassic Research Centre Sky Avenue Genting Highlands adalah pengalaman keluarga yang menakjubkan dan mengasyikkan.

Di dalam Ripley’s Adventureland, di tingkat empat Genting Sky Avenue terdapat Pusat Penyelidikan Jurassic yang luar biasa di mana tetamu boleh menemui pelbagai jenis dinosaur. Selain daripada replika, taman ini juga menampilkan pelbagai fosil DNA dinosaur.

Anda akan sangat teruja di sini, kerana lebih daripada 100 dinosaur animatronik bersaiz sebenar mula hidup di hutan Jurassic prasejarah. Ini adalah perjalanan pengembaraan yang tidak boleh dilepaskan melalui 165 juta tahun apabila dinosaur menguasai bumi.

Anda juga akan terpukau di kawasan ajaib Jurassic ini dimana anda tidak akan dapat membayangkan bagaimana teknologi di pusat ini dapat ‘menghidupkan’ makhluk terhebat yang pernah hidup di bumi.

Di kawasan ini juga kanak-kanak berpeluang menjadi ahli paleontologi, mencari fosil mereka sendiri dan membuat penemuan menarik lain untuk keseronokan keluarga yang tidak dapat dilupakan.

  • Lokasi: Ripley’s Adventureland,Level 4, Sky Avenue Genting Highlands,69000 Bentong, Pahang (link google maps)

 

Jurassic Research Centre Penang

Pusat Penyelidikan Jurassic ialah pusat aktiviti interaktif di The TOP di Komtar, Pulau Pinang. Dicipta untuk mendidik dan menghiburkan, pusat ini mempunyai pameran bermaklumat tentang paleontologi, daripada paparan fosil kepada replika tapak penggalian.

Dua daripada tarikan utama Pusat Penyelidikan Jurassic ialah Makmal Dinosaur, tempat telur dinosaur menetas, dan Taman Jurassic, yang didiami oleh dinosaur gaya hidup. Dinosaur mekanikal ini bergerak dan mengeluarkan bunyi yang realistik.

Terdapat lebih 200 replika dinosaur bersaiz hidup dan beberapa daripadanya dilengkapi dengan robotik untuk bergerak dan mengaum. Hebat bukan! (Juga sedikit menyeramkan)


Dinasour Theme Park at PENANG

Terdapat dua bahagian yang boleh anda sekeluarga terokai di sini, iaitu di indoor dan di outdoor. Sebelum anda memasuki pameran dalaman, anda berjalan melepasi beberapa fosil. Bahagian indoor lebih kepada memaparkan info-info dan rekod sejarah mengenai dinosaur dan di bahagian luar lah terdapat banyak patung, dan replika yang boleh bergerak!

  • Lokasi:  Level 5, The TOP @ KOMTAR, 1, Jalan Penang, 10000 George Town, Penang (link google maps)
Penafian – Semua artikel portalamalaysia share diatas hanyalah panduan dan rujukan yang berkaitan dengan “Taman Tema Dinosaur Di Malaysia 2022 – Prehistoric Adventure!” ini sahaja. kami tidak ada kaitan dengan government agency atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, semua rujukan berpandukan sumber official dan sahih sahaja.Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!

Portal Malaysia