Tak Payah Tunggu Pengumuman, Ini Cara Nak Keluarkan Duit KWSP Dengan Mudah ~ Semak Sini !!

Mungkin ramai terkejut dengar pasal ni, rupa-rupanya kita sudah boleh keluarkan simpanan KWSP tanpa tunggu pengumuman khas PM lagi.

Kalau masih ingat lagi beberapa bulan lalu, kita pernah dapat ‘izin’ daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk keluarkan wang simpanan daripada akaun masing-masing melalui inisiatif i-Lestari, i-Citra dan i-Sinar.

Watak utama yang menjadi ‘muka depan’ KWSP pada waktu itu ialah si gadis maya bernama Elya yang komited, rajin lagi ceria dalam menyampaikan berbagai-bagai informasi mengenai pengeluaran dari semasa ke semasa.

Pengeluaran KWSP dalam jumlah besar sekali gus semestinya agak dinanti-nantikan melalui pengumuman khas oleh perdana menteri, betul tak? Tapi tahukah anda, sebenarnya kita boleh sahaja keluarkan simpanan KWSP tanpa tunggu pengumuman khas pun!

Tapi macam mana caranya?


Tak Payah Tunggu Pengumuman, Ini Cara Nak Keluarkan Duit KWSP Dengan Mudah
Terpulang mahu percaya atau tidak, satu-satunya cara untuk anda keluarkan sejumlah simpanan tanpa tunggu ‘lampu hijau’ daripada Pengumuman Khas Perdana Menteri ataupun KWSP sendiri adalah melalui Akaun 2 KWSP.

Guna KWSP bayar rumah ansuran bulanan


Pastinya, ramai yang tidak tahu jika anda sebenarnya boleh melakukan pengeluaran duit KWSP untuk meringankan pembiayaan bulanan rumah.

Jumlah simpanan dari Akaun 2 akan digunakan untuk membayar ansuran bulanan sekurang-kurangnya enam bulan atau sehingga masalah kewangan anda selesai.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh melayari, https://www.kwsp.gov.my/ms/member/withdrawals/partial/housing-loan-monthly-installment

Selain daripada bayaran ansuran bulanan rumah, akaun 2 KWSP juga boleh memanfaatkan pengguna untuk pembelian rumah.

Panduan beli rumah guna Akaun 2 KWSP


Kelayakan memohon

Individu yang layak memohon permohonan ini adalah daripada ahli KWSP yang bertaraf warganegara Malaysia atau bukan warganegara; ahli KWSP yang belum mencapai umur 55 tahun pada tarikh permohonan dan ahli yang masih mempunyai simpanan dalam Akaun 2 sekurang-kurangnya RM500.

Amaun yang layak dikeluarkan (mengikut mana yang lebih rendah tidak kurang RM500)
Bagi pembelian rumah oleh individu, jumlah amaun bergantung pada perbezaan antara harga rumah dengan jumlah pinjaman dan tambahan 10 peratus daripada harga rumah; atau semua simpanan Akaun 2.

Selain itu, bagi pinjaman perumahan 100 peratus, amaun layak dikeluarkan ialah 10 peratus daripada harga rumah; atau semua simpanan dalam Akaun 2. Misal kata harga rumah RM100,000, amaun layak hanyalah RM10,000 sahaja.

Sementara itu, bagi pembelian bersama ahli keluarga terdekat atau individu lain, jumlah amaun bergantung pada perbezaan antara harga rumah dengan jumlah pinjaman perumahan dan tambahan 10 peratus daripada harga rumah; atau mengikut semua simpanan Akaun 2 masing-masing yang tertakluk kepada amaun maksimum yang layak dikeluarkan.

Akhir sekali, bagi pembelian tanpa pinjaman atau secara tunai pula, jumlah amaun layak dikeluarkan adalah bergantung pada harga rumah dengan tambahan 10 peratus daripada harga rumah; atau semua simpanan dalam Akaun 2.

Kaedah bayaran


Bagi bayaran dalam Malaysia, bayaran pengeluaran akan dikreditkan terus ke dalam akaun bank ahli dengan beberapa syarat, iaitu ahli mestilah mempunyai akaun bank yang aktif dengan bank panel KWSP yang dilantik.

Selain itu, nombor kad pengenalan diri ahli mestilah sama dengan rekod bank, sementara bayaran juga akan dibuat dalam nilai matawang Ringgit Malaysia (RM).

Bagaimanapun sekiranya bayaran tidak berjaya dikreditkan ke dalam akaun bank ahli, ia akan dibuat melalui cek jurubank.

Satu keluarga satu rumah


Sementara itu, slogan ‘satu keluarga satu rumah’ kini bukan lagi sekadar kata-kata. Kita semua sepatutnya harus cakna bahawa memiliki rumah pada masa kini dan akan datang tidaklah sesukar mana berbanding dahulu. Konsep perumahan pun nampaknya lebih maju ke depan.

Kalau anda nak tahu, suasana Program Perumahan Rakyat atau lebih dikenali sebagai PPR kini sedang berwajah baharu. Pendek kata, perumahan PPR sedia ada yang anda lihat di bandar-bandar sekarang, esok lusa akan ditambah baik dengan pelbagai inisiatif lain.

Untuk pengetahuan anda, pembinaan PPR baharu akan datang bakal dilengkapi dengan keterhubungan sosial lebih pintar melalui akses internet fibre to the home (FTTH), fasiliti pengangkutan awam lebih mesra pengguna dan reka bentuk lebih selesa.

Walaupun hanya bertaraf perumahan kos rendah bagi golongan disasarkan, namun sebenarnya pembawakan PPR berwajah baharu ini adalah selari dengan agenda Malaysia Berdaya Huni atau Liveable Malaysia – semua rakyat berhak hidup dalam institusi komuniti yang sempurna. 


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3