Syarikat Perodua Yakin Dengan Penuhi Tempahan Lebih 200,000 Unit Kereta


Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) begitu optimis untuk mendaftarkan lebih 200,000 unit kenderaan menjelang 31 Mac 2023, ini sekali gus membolehkan kebanyakan pelanggan menikmati pengecualian cukai jualan dan perkhidmatan (SST). Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua iaitu Datuk Zainal Abidin Ahmad telah berkata pengeluar kereta kompak nasional itu menerima tempahan luar biasa terutama ketika ramai pelanggan mahu memanfaatkan cuti cukai yang telah ditawarkan kerajaan.

Tempahan buat kenderaan secara tergesa-gesa dilihat kentara terutama sekali apabila kerajaan melanjutkan tempoh pendaftaran kepada 31 Mac 2023 dan amat berterima kasih kepada rakyat Malaysia kerana memilih Perodua untuk sebagai jenama pilihan hati mereka. Untuk mengenai pengecualian SST pada hari terakhir inisiatif ini, Perodua  juga menyaksikan tempahan harian tertinggi pada 30 Jun 2022 dengan 25,100 tempahan kenderaan telah diambil.

Kerana ini tidak pernah berlaku sebelum ini dan ia telah terbukti potensi pertumbuhan industri automotif Malaysia dengan pemberian insentif yang betul, katanya. Untuk tempoh enam bulan pertama 2022, Perodua telah menjual 127,343 unit, melonjak 30 peratus berbanding 97,290 unit yang dijual dari Januari hingga Jun 2021.

Syarikat Perodua Yakin Dengan Penuhi Tempahan Lebih 200,000 Unit Kereta 2

Sumber: google image

Datuk Zainal Abidin juga berkata, prestasi yang memberangsangkan itu telah dipacu permintaan kukuh untuk kenderaan pada separuh pertama 2022 ini disebabkan oleh tarikh akhir pengecualian cukai jualan. Namun, daripada 127,343 unit yang didaftarkan, Perodua Myvi masih menjadi model paling laris dengan 38,039 unit didaftarkan diikuti dengan Perodua Axia sebanyak 29,183 unit dan Perodua Bezza sebanyak 28,719 unit.

Selain itu daripada inisiatif pengecualian cukai jualan yang berakhir pada 30 Jun 2022, faktor utama adalah yang menyumbang kepada prestasi ini ialah pendaftaran kenderaan yang rendah pada Jun tahun lalu ini disebabkan sekatan pergerakan kali kedua dalam mengurangkan kes jangkitan COVID-19. Ia Sebagai perbandingan, untuk Jun 2021, PERODUA hanya mencatatkan 1,009 unit, manakala pada Jun 2022, kami menjual 21,164 unit.

Pada perbandingan dari bulan ke bulan, prestasi jualan untuk Perodua telah meningkat 10.7 peratus daripada 18,901 unit yang didaftarkan pada Mei 2022.

Datuk Zainal Abidin juga berkata, bagi peningkatan pendaftaran pada Jun 2022 juga ini disebabkan bekalan alat ganti yang lebih baik berbanding bulan Mei.

Walaubagaimanapun juga katanya, isu seperti tenaga kerja mahir dan juga kekurangan alat ganti masih wujud dan berharap pelanggan dapat memahami keadaan ini.

Ingin memohon maaf kerana pelanggan terpaksa menunggu agak lama untuk menerima kenderaan mereka dan sedang melakukan sebaiknya untuk meningkatkan lagi pengeluaran.

Datuk Zainal Abidin berkata bagi langkah terbabit termasuk kerjasama dengan pembekal dan juga dalam beberapa kes tertentu, Perodua juga turut menyediakan kakitangannya untuk bekerja di premis mereka bagi memastikan bekalan alat ganti terus mengalir.

Dan juga berharap isu tenaga kerja ini akan dapat diselesaikan dengan segera kerana impaknya kepada industri dan kepada negara secara amnya. Untuk mengenai kekurangan alat ganti, komunikasi dengan pembekal dan rakan kongsi masih lagi berterusan untuk mencari komponen alternatif. Untuk Di sebalik isu ini, Perodua masih mengekalkan sasaran jualan keseluruhan tahun ini sebanyak 247,800 unit.


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3