Semakan BPN – Bayaran Fasa 2 Mulai 4-20 Mei 2020

Permohonan dan Semakan bantuan prihatin nasional bpn yang diumukan oleh perdana menteri dah dibuka dan fasa 1 sudah selesai kini akan memasuki fasa 2

Memetik dari FMT, Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Aziz berkata, bayaran itu membabitkan semua penerima BPN daripada kumpulan isi rumah berpendapatan 40% terendah (B40) dan 40% sederhana (M40), katanya ketika membentangkan Laporan ke-3 Pencapaian BPN di Facebook hari ini.

Beliau turut memaklumkan sehingga 26 Apr, lebih 3.26 juta permohonan baru dan rayuan BPN diterima.

Bantuan Prihatin Nasional

Bantuan Prihatin Nasional merupakan antara bantuan dalam Pakej Rangsangan Ekonomi dimana ianya bagi membantu rakyat dalam tempoh jalani PKP Covid-19 di seluruh negara.

Baca Juga : Semakan i-Lestari RM500

BPN terbahagi kepada empat (4) kumpulan yang bakal memperolehi manfaat antaranya

Semakan BPN Fasa 2

Seperti biasa untuk membuat semakan status BPN Fasa2 sama juga seperti fasa 1 dahulu.

Tarikh Bayaran

Berdasarkan FAQ yang dikerluarkan oleh LHDN berikut adalah tarikh-tarikh tempoh bayaran bagi setiap fasa dan kategori.

Bagi yang status “Dalam Proses” mungkin anda dapat tahun jawapan sama ada lulus atau gagal sebelum atau 20 mei, sebab apa yang boleh dilihat pada rajah dibawah Pembayarn bagi permohonan baharu dan rayuan bpn antara 15 hingga 20 mei.

* Hati-hati dan berwaspada dengan website-website palsu dan sms palsu yang meminta anda isi borang permohonan online atau apa sahaja yang mencurigakan, pastikan web rasmi kerajaan baru buat permohonan.

➠ Kementerian Kewangan

  • Telefon: 03-88829089, 03-88829087, 03-88829191, 03-88824565 dan 03-88824566 dari jam 9 pagi hingga 5 petang (Ahad – Jumaat)
  • E-mel: [email protected] atau [email protected]
  • Telegram: PRE PRIHATIN
  • Facebook: Kementerian Kewangan Malaysia

➠ LHDN

  • Telefon: 1-800882747, 03-89111000 dari jam 9 pagi – 5 petang (Ahad – Jumaat)

Muat Turun FAQ BPN FASA 2 disini

Disclaimers : Artikel yang dikongsikan ini merupakan perkongsian kreteria-kreteria syarat, cara buat permohonan, semakan status, bantuan BPN sahaja, sumber rujukan adalah dari laman facebook rasmi Muhyiddin Yassin dan laman rasmi BSH & MOF

41 thoughts on “Semakan BPN – Bayaran Fasa 2 Mulai 4-20 Mei 2020”

  1. Would like to know as if this is the latest and legal site to apply for the PRIHATIN packages and would like to know as if it is avaialable on April 1st 2020?

    Reply
  2. bila sy masuk bsh semakan status bayaran fasa 2 …dia tunnjuk sy pergi ke tempat pejabat hasil LHDNM… masa sekarang kita dah tak boleh keluar rumah dan pejabat semua tutup macam mn kita nak kemaskini… Lagi pun bantuan tak dapat lagi nak tak tahu mcm mn skrg… Tolong sy mcm mn skrg…

    Reply
  3. Jika no akaun bank penerima tidak aktif ..perlu tak penerima kemaskini kan semula no akaun yg aktif ?

    Reply
  4. Saya ingin cuba memohon BPN tetapi sudah banyak kali cuba pada hari ini 1/4/2020 tidak dapat2 . Mengapa banyak website tidak boleh buka ? Kata PM no one left behind , tetapi saya dapati peluang untuk memohon ini amat tipis , saya sudah umur 59 tahun dan sudah tidak berkerja , walaupun nak kerja ramai syarikat sudah tidak mau menerima kerana sudah berumur . Berharap lah sangat keatas bantuan prihatin nasional ini untuk saya . sekian terima kasih.

    Reply
  5. Can someone please advise if the retirees are entitle to this benefit? And if yes, which category should they base on.
    I look forward to hearing from you.

    Thanks & regards,
    Rina

    Reply
  6. assalamualaikum saya nak tanya kalau dulu saya bsh masuk acc cimb bank. tapi acc cimb tu dah tak active so kalau bsh yang sekarang ni adakah saya boleh tukar kepada acc maybank yang saya saya ada sekarang. Dan bagaimana saya ingin membuat penukaran tersebut?

    saya nak tanya yg ni untuk kakak saya macam mana ya dia orang membuat bayaran mengikut tanda gaji yg telah diumumkan sama ada dia mereka mengambil data lama yang pernah mendapat brim atau mengikut pay slip yang terkini, permohonan kakak saya dah lulus tapi hanya dapat rm500 tapi gaji dia bawah rm2000. macam mana ya atau perlu buat permohonan apa apa.

    Reply
  7. Saya nak tanya saya telah mengemaskini bulan Feb dan dekomen semua telah saya beri kan seperti surat cerai dan dekomen tanggungan saya tapi BSH fas 2 masih lagi masuk dalam akaun bekas isteri saya sedang kn bekas isteri saya dah berkahwin dan saya blm berkahwin lagi

    Reply
  8. Boleh saya tanya, jika saya punya umur atas 21 tapi gaji bawah RM2k tak pernah daftar BSH, perlukah saya buat pemohonan baru bawah BSH untuk dapatkan BPN?

    Reply
  9. dulu aku dapat BSH bujang bayaran pakai baucer..skrang aku nak update bank account utk BPN..tapi macam mana

    Reply
  10. Saya duduk dalam satu rumah dengan kakak saya. Saya berumur 75 tahun dan kakak saya 80 tahun.Kami berdua saja dalam satu rumah. Kami persara kerajaan. Kami kematian pasangan masing-masing. Pendapatan saya RM3400/bulan Pendapatan kakak saya RM1400.

    Soalan: 1) Adakah saya seorang saja berhak memohon sebagai ketua keluarga?
    atau 2) Adakah kami kedua boleh mohon berasingan?

    Reply
  11. Kena tunggu Berapa hari or brpa minggu boleh tahu keputusan nii…tunggu sudah 2minggu x ada msj or apa pun…duk check setiap hari tulis permohonan diterima…xtaw bila boleh tahu lulus or tidak…

    Reply
  12. Ayah dan ibu saya adalah pembayar cukai dengan LHDN. Individu masing masing tak ada akaun bank yang daftar dengan LHDN. Isi rumah sekarang RM4000 ke bawah. Individu masing masing tak pernah terima BSR. Boleh saya mohon kedua individu tersebut untuk BPN Kumpulan B40 ?

    Reply
  13. Sy dh mohon bpn,tp still tulis dalam proses,bila sy semak status..sbnrnya sy layak ke xlayak?kalau xlayak,sy nk buat permohonan rayuan.sblum ni sy xpernah mohon bsh ke brim ke,..sy ibu tunggal anak lima…xbkerja skrg..xde sumber pndapatan lain…mintak tolong pencerahan status permohonan sy ni,apakah perlu buat smula atau tungguuuu je smpai tamat pulak tarikh rayuan bpn tu?tq

    Reply
  14. Salam.. Sy penerima bsh tp knpa sy dpt byrn M40 sedangkan sy bukan pembayar cukai.. Gaji pun tidak sampai 3k.. Tolong check semula kelayakan sy.. Tq

    Reply
  15. Salam proses…berapa llama sy boleh tunggu..dapat atau tidak?sedangkan sy cuma pekerja kilang.sy harap DPT memberi kerjasama

    Reply
  16. Salam…sya penerima bpn..sya dh check bpn dn kemas kini db sekarang dlm proses pulak..bape lama lg ni..nk keje pn tak bolih sbb pkp

    Reply
  17. I’ve applied the bpn and until now is still under proses so I’m wondering whether I’m eligible for this bpn or not cos if not then I’ve to re applied again. This is taking too long already. Pls if u have any news regarding my bpn pls update me asap. Thank u very much.

    Reply

Leave a Comment