STR bakal masuk, ini yang perlu penerima lakukan sebelum 31 Mac

Kementerian Kewangan meminta individu yang layak menerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) agar membuat permohonan segera manakala penerima sedia ada perlu mengemas kini data mereka, sebelum 31 Mac ini.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Maslan berkata pendaftaran dan kemas kini data itu diperlukan susulan pembayaran STR bagi fasa dua akan diselesaikan pada pertengahan Ramadan atau sekurang-kurangnya awal April, sebelum menyabut  Aidilfitri.

“Ia bagi memastikan mereka yang layak atau masih tiada dalam pangkalan data kerja dapat mengemukakan permohonan selain membolehkan penerima sedia ada mengemas kini sebarang perubahan maklumat masing-masing.

“Kita minta dikemas kini kerana tiga tahun data yang telah dikutip sebelum ini tidak dikemas kini, dan ada yang dulu bujang sekarang telah berkahwin, jika bujang pendapatan RM2,500 ke bawah dapat RM350 tetapi kalau mereka sudah berkahwin mereka ada beberapa kategori,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mengadakan lawatan rasmi ke Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Kelantan, di sini hari ini.

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mahukan supaya pembayaran STR bagi fasa dua diselesaikan pada pertengahan Ramadan atau sekurang-kurangnya awal April, sebelum menyabut  Aidilfitri.

Mengulas lanjut, Ahmad berkata pembayaran STR akan dibuat secara berperingkat dengan fasa tiga dijangka pada Julai manakala fasa empat pada November.

“Bagi pembayaran STR bagi fasa satu telah pun selesai diagihkan pada 17 Jan lepas dengan 8.7 juta penerima melibatkan bayaran RM1.67 bilion.

“Di Kelantan, jumlah pemohon STR secara manual dan dalam talian adalah seramai 806,024 orang dan permohonan yang diluluskan setakat ini adalah seramai 587,160 orang melibatkan bayaran keseluruhan sebanyak RM519,638,850,” katanya.

Beliau berkata STR kali ini membabitkan peruntukan terbesar pernah diberikan iaitu RM8 bilion untuk diagihkan kepada sembilan juta rakyat.

“Kerajaan juga akan memberi sumbangan tambahan berjumlah RM600 kepada rakyat  miskin tegar yang wujud dalam data e-Kasih, Pejabat Persekutuan Negeri atau Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU).

“Sumbangan tambahan ini akan diberikan dalam bentuk bakul makanan dan baucar barangan makanan asas bernilai RM100 bagi tempoh enam bulan,” katanya.

 


7 thoughts on “STR bakal masuk, ini yang perlu penerima lakukan sebelum 31 Mac”

  1. Saya sudah mengisi borang kemaskini dan telah menyerahkan melalui kaunter 1 LHDN (UTC) pada 07/03/2023 11:30 pg. Adakah saya perlu mengemaskini lagi didalam talian…???

    Reply
  2. Aku baru tahun lepas dah kemas kini.Maklumat aku tak ada perubahan masih lg nk dikemaskini?Letih la..Minta kelulusan kwsp duit aku sendiri pun tak nk bagi.Duit bantuan kerajaan bujang baru 100 pn nk bg susah kepada rakyat
    Nk kena kemiskini la bagai.Ate,kalau tak dikemaskini tak dapat la?Kalau tak dapat pn tak apa la.Aku dh letih asyik nk kemaskini.Bukan ada penambahan pn.Dah data aku bujang tetap sama buat apa nk kemiskini.Nanti kita Berjumpa lah di Akhirat,di Padang Mahsyar..

    Reply

Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3