Solat Sunat Aidilfitri (Panduan Khutbah JAKIM)

Solat Sunat Aidilfitri merupakan perkara yang ditutunt untuk kita melakukannya sebagai tanda meraikan kemenangan kita melawan nafsu selama sebelum kita berpuasa di bulan ramadhan lepas.
 
Di bawah ini kami kongsikan cara solat hari raya step-by-step yang ditulis sepenuhnya oleh Ustaz Ibnu Jamil di ruangan facebooknya.

Waktu Solat Sunat Aidilfitri

Waktu Solat sunat Aidilfitri adalah antara waktu setelah terbit matahari sehingga sebelum tergelincirnya matahari.
 
Solat sunat aidilfitri disyari’atkan berjamaah kepada semua mukallaf sama ada lelaki, perempuan, bermukim, musafir, orang bebas atau hamba, sama ada di surau, masjid ataupun di kawasan lapang dan terbuka.
 

Solat Sunat Aidilfitri Di Musim PKPB

 
Ianya lebih afdal jika dilakukan secara berjemaah dan sesudahnya dibacakan dua Khutbah. Walaubagaimana pun, situasi PKPB ini menuntut untuk dilakukan Solat Sunat Aidilfitri ini dilakukan secara bersendirian.
 
Solat sunat Aidilfitri hendaklah dilambatkan sedikit, sedangkan solat hari raya korban perlu disegerakan. Melewatkan solat Aidilfitri bertujuan memberi masa bagi sesiapa belum mengeluarkan zakat fitrah.
 
Zakat fitrah wajib dikeluarkan sebelum menunaikan solat Aidilfitri.
 

Tujuan Solat Sunat Hari Raya Aidilfitri

 
Tujuan bersolat pada Hari Raya Aidilfitri ini ialah untuk mengucapkan syukur kehadrat Allah SWT kerana telah memberi peluang kepada umat Islam berpuasa selama sebulan, pada bulan Ramadhan yang penuh berkat.
 
Disamping itu umat islam dapat memperbanyakkan ibadah kerana pada bulan ini Allah SWT melipat gandakan pahala ibadah serta dipermudahkan-Nya ibadah dengan pengurungan syaitan.
 
Umat Islam juga berpeluang berkumpul dan memuji Allah SWT. Setelah beribadah selama sebulan meminta ampun kepada Allah, maka tibalah masa untuk meminta ampun sesama manusia pula.
 
Pertemuan di majlis seumpama ini, membolehkan masing-masing saling bermaaf-maafan dan mempereratkan tali silatul-rahim sesama Muslim.

Cara Solat Sunat Aidilfitri

Mengenai Hukum Solat Sunat Aidilfitri adalah seperti berikut.


Teks Khutbah Hari Raya Aidilfitri

Ada dua (2) teks khutbah yang admin akan kongsikan iaitu dari mufti perlis dan satu lagi dari JAKIM, anda boleh pilih mana-mana yang bersesuaian.

Video Ringkas Tatacara Solat Hari Raya (Aidilfitri)

Berikut adalah video ringkas tatacara solat hari raya yang dikongsikan oleh ustaz ibnu jamil, semoga bermanfaat.

Categories Agama

Leave a Comment