Simpanan KWSP pada tahap kritikal, bakal pesara bimbang hadapi hari tua


PETALING JAYA: Segelintir pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang simpanannya pada tahap kritikal bimbang dengan nasib beliau apabila bersara tidak lama lagi.FMT menemu bual beberapa pekerja yang pasti akan bersara dalam masa lima hingga 10 tahun akan datang, yang gusar dengan keadaan itu dan mungkin terpaksa kembali bekerja atau berniaga bagi menampung kehidupan.

Seorang pemandu lori, iaitu Saffri Kamaruddin, 50, telah mengakui simpanannya dalam KWSP tidak cukup untuk menampung kehidupan selepas bersara memandangkan kos sara hidup semakin meningkat.

Justeru, Saffri juga merancang menggunakan simpanan dalam caruman pekerja itu sebagai modal mengusahakan perniagaan.


Peningkatan mendadak kos sara hidup

“Mungkin dengan modal perniagaan itu, saya mampu tambah wang untuk menyara anak-anak yang masih belajar,” katanya.

Bagi mana-mana pekerja seperti kilang yang dikenali sebagai Krishnan, 55, beliau mengambil langkah menambah caruman KWSP untuk memastikan simpanannya mencukupi sebelum melangkah ke alam persaraan dalam tempoh lima tahun lagi.

“Jika tidak (cukup) saya perlu bekerja selepas bersara, mungkin sebagai pengawal keselamatan bagi menampung keluarga saya,” katanya.

Seorang lagi konsultan di sebuah sekolah penerbangan, Zulfadli Halim, 50, pula berkata, peningkatan mendadak kos sara hidup pada masa kini menyukarkannya menambah caruman untuk kegunaan hari tua itu.

“Malah, saya bayangkan pengurusan simpanan KWSP lebih mudah kerana setakat ini saya tidak pernah mengeluarkan wang tersebut,” katanya.

Timbalan Menteri Kewangan Shahar Abdullah pada sidang Dewan Negara 9 Ogos mendedahkan seramai 3.2 juta ahli KWSP yang berusia dibawah umur 55 tahun mempunyai simpanan pada tahap yang amat kritikal, iaitu kurang RM1,000.

Seramai 6.62 juta, atau 52% daripada 12.78 juta keseluruhan ahli KWSP berumur bawah 55 tahun pula mempunyai simpanan kurang sebanyak RM10,000.

Perkembangan itu susulan kebenaran pengeluaran simpanan KWSP berjumlah sebanyak RM155 bilion ringgit malaysia ketika penularan Covid-19.

Malah, Kerajaan sebelum ini membenarkan pengeluaran caruman KWSP melalui tiga skim, iaitu i-Lestari, i-Sinar, i-Citra dan terakhir, pengeluaran khas RM10,000 pada Mac lepas.

 

Baca juga : 4 Jenis Kategori Yang Layak Buat Pengeluaran KWSPHi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3