Home » Bantuan » Senarai Bantuan PEMULIH – 8 Bantuan Yang Anda Boleh Mohon!

Senarai Bantuan PEMULIH – 8 Bantuan Yang Anda Boleh Mohon!

Kerajaan telah menyediakan senarai Bantuan PEMULIH yang masih dibuka dan masih boleh dimohon. PEMULIH bermaksud Pakej Perlindungan Rakyat Dan Pemulihan Ekonomi.

Sebanyak RM150 Billion telah diperuntukan dalam pakej ini bertujuan untuk meneruskan agenda prihatin rakyat, menyokong perniagaan serta meningkatkan Vaksinasi.

Senarai Bantuan PEMULIH

Berikut adalah senarai bantuan PEMULIH yang masih dibuka/ masih diterima :

a) Bantuan Bakul Makanan

Anda akan dapat sebanyak 8 barangan asas seperti beras, gula, bihun, tepung, kopi, biskut, kicap dan sardin.

Untuk cara permohonan, anda perlu hubungi Bilik Gerakan JKM Negeri, rujuk nombor telefon dalam artikel di atas.

b) BKC – Bantuan Khas Covid19

Bantuan sehingga RM1300 untuk golongan Miskin Tegar, B40 & M40.

Untuk kelayakan bantuan ini, penerima akan dinilai berdasarkan data-data daripada penerima BPN 2021 dan juga data dalam LHDN.

c) SIP Prihatin 2.0 – Dapat RM300 Elaun Cari Kerja

Melalui bantuan SIP di bawah PERKESO ini, individu yang hilang kerja akan dapat RM300 jika hadir untuk temuduga pekerjaan.

Individu tersebut perlu hadir ke temuduga terbuka 3 kali dalam sebulan. Jika hadir 6 temuduga dalam tempoh 2 bulan, akan dapat RM600.

Untuk yang dah dapat kerja dalam tempoh insentif bulan pertama dan aad sekurang-kurangnya 1 temuduga, anda akan dapat RM400 secara one-off.

d) Rebat Elektrik

Bil elektrik secara percuma sehingga RM40 sebulan selama setahun.  Mereka yang layak adalah mereka yang tergolong dalam golongan KIR Miskin Tegar yang tersenarai dalam eKasih.

e) KerjayaGig Perkeso – Bantuan RM600

Bantuan ini adalah untuk individu yang ingin mencari pekerjaan. Dalam program ini, insentif sebanyak RM600 akan diberikan kepada individu yang ditawarkan pekerjaan sementara/gig selama 6 bulan.

f) PSU 4.0 – Bantuan RM600 untuk Pekerja

Khas untuk majikan yang terkesan dengan pandemik dan PKP. 500 pekerja untuk setiap majikan layak dapat RM600. Dan RM600 akan diberikan kepada setiap pekerja.

g) Bantuan Khas Taska – RM3000 secara one-off

Semua taska yang terkesan dengan PKP dan berdaftar di bawah akta asuhan kanak-kanak 1984 layak memohon.

h) Bantuan OKU RM500 untuk 3 bulan

Kerajaan akan berikan bantuan RM500 untuk tempoh 3 bulan khas untuk golongan OKU yang kehilangan pendapatan dan tidak mempunyai pekerjaan.

bantuan bantuan pemulih

Info Bantuan Lain

Selain daripada senarai bantuan di atas, anda boleh rujuk info bantuan lain di PEMULIH. Bantuan yang diberikan melalui Pakej PEMULIH ini lebih menyeluruh kepada semua kumpulan masyarakat termasuk B60, M20 dan peniaga-peniaga seluruh negara. Minta jasa baik anda untuk SHARE Pakej Bantuan PEMULIH ini di Facebook atau Whatsapp.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh rujuk sumber di sini : Sumber

Penafian – Semua yang admin share diatas sekadar tutorial dan rujukan yang berkaitan dengan “Senarai Bantuan PEMULIH – 8 Bantuan Yang Anda Boleh Mohon!” ini sahaja. portalamalaysia tidak ada sebarang kaitan dengan government agency atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, semua hebahan berpandukan sumber rasmi dan sahih sahaja.

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!