Home » Semakan » Semakan Keputusan SPM 2020 Online & SMS

Semakan Keputusan SPM 2020 Online & SMS

Semakan keputusan spm 2020 pada tahun ini boleh dilakukan menerusi kaedah online dan sms pada 5 Mac 2020 serentak seluruh Malaysia.

semakan keputusan spm 2019

Berdasarkan kenyataan media Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) keputusan peperiksaan sijil pelajaran malaysia (SPM) akan diumukan pada 5hb March 2020 iaitu pada hari khamis.

Bagi calon yang telah mengambil peperiksaan tersebut pada tahun lalu boleh mengambil keputusan anda serta sijil spm di pusat-pusat peperiksaan yang anda duduki tahun lalu atau boleh menerusi sistem online dan sms. Untuk makluman semakan keputusan tidak boleh menerusi sistem SAPS tetapi sistem online terus ke portal rasmi KPM.

SPM merupakan banchmark kepada pelajar untuk mengukur sejauh mana satu-satu individu tersebut dalam menguasi pembelajaran peringkat menengah

Dimana dengan result yang dikeluarkan akan memberi halatuju kemana akan melanjutkan pelajaran selepas ini sama ada di UPU ,Matrikulasi , Ipts, atau kolej-kolej di Malaysia ini.

Tarikh Semakan Keputusan SPM 2020

Seperti yang dimaklumkan tarikh keluarnya keputusan SPM 2020 adalah seperti berikut:

  • Tarikh : 5 Mac 2020
  • Hari : Khamis
  • Jam : 10 Pagi

Semakan Keputusan SPM 2020

Untuk membuat semakan secara online anda boleh menerusi pautan laman sesawang seperti dibawah.

[quads id=1]

Semakan Online : Sppat.Moe.Gov

Aplikasi Mobile : E Lembaga Peperiksaan

Sistem SMS: Untuk membuat semakan menerusi sistem pesanan ringkas SMS boleh ikuti step dibawah ini.

SPM<jarak>NOKP <jarak> AngkaGiliran & SMS ke 15888

Untuk makluman kesemua sistem diatas akan diaktifkan pada hari pengumuman peperiksaan diadakan. Akan tetapi bagi semakan menerusi sistem online ini, ianya hanya memaparkan ringkasan keputusan sahaja.

Bagi mendapatkan lebih terperinci boleh terus ke sekolah tempat anda ambil peperiksaan atau menerusi Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) masing-masing.

Semoga artikel ini bermanfaat buat anda.

Disclaimers : Artikel yang dikongsikan ini merupakan perkongsian cara bagaimana untuk membuat semakan sahaja, segala rujukan adalah bersandarkan laman rasmi Sppat Moe sahaja.

Penafian – Bahan artikel portalamalaysia share dihalaman ini sekadar panduan tutorial dan ringkasan artikel berkaitan dengan “Semakan Keputusan SPM 2020 Online & SMS” ini sahaja. portalamalaysia tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, semua rujukan berpandukan sumber rasmi dan sahih sahaja.

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!