Semakan Dan Permohonan Baucar Perlindungan Tenang B40


Baucar Perlindungan Tenang B40 adalah skim bantuan kewangan di mana baucar sebanyak RM50 diberi kepada penerima Bantuan Prihatin Rakyat yang layak bagi membantu mereka membeli produk daripada syarikat insurans dan pengendali takaful berlesen.

Baucar ini diperuntukkan khas kepada golongan B40 dan akan diteruskan tahun ini dengan nilai baucar ditingkatkan daripada RM50 kepada RM75.

Kriteria / Kelebihan Perlindungan Tenang

Pengguna Baucar Perlindungan Tenang B40 layak untuk melanggan pelbagai jenis pelan perlindungan yang meliputi kematian, kemalangan kerosakan harta benda dan lain-lain. ⠀

Baucar tersebut juga boleh digunakan untuk membeli polisi insurans komprehensif bagi motosikal 150cc ke bawah bermula 1 Januari 2022.

Disamping itu, pihak kerajaan juga bercadang untuk memberikan pengecualian duti setem kepada produk Perlindungan Tenang serta produk insurans atau takaful dengan nilai premium atau sumbangan tidak melebihi RM150 bagi individu dan RM250 bagi perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS).

Syarat Kelayakan

  • Penerima BPR sahaja
  • Satu baucar hanya boleh digunakan untuk membeli / menyertai satu polisi sahaja
  • Pulangan tunai atau pembayaran balik secara tunai tidak dibenarkan
  • Baucar hanya boleh digunakan untuk polisi / sijil baharu memperbaharui polisi / sijil sahaja (Tidak boleh digunakan untuk polisi / sijil sedia ada.

Baca juga: Bantuan Deposit Sewa Rumah MAIWP Khas Golongan Miskin

Cara Semakan

  • Secara Manual: Sila kunjungi wakil insurans pengendali Takaful
  • Secara Online : Sila layari laman web : www.myPTV.my

Maklumat Lanjut

Sebarang pertanyaan sila layari pautan berikut: www.myptv.my


Atau hubungi Pusat Panggilan Program Baucar Perlindungan Tenang di talian: 03 7723 9333

Disclaimers – Bahan artikel kami kongsikan diatas sekadar panduan tutorial dan ringkasan artikel berkaitan dengan “Semakan Dan Permohonan Baucar Perlindungan Tenang B40” sahaja. portalamalaysia tidak ada sebarang kaitan dengan government agency atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, segala rujukan berasaskan sumber rasmi dan sahih sahaja.Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!

Portal Malaysia