Cara Mintak TNB Baca Semula Bil Elektrik Anda

Bulan ini viral isu bill TNB elektrik rumah masing-masing melabung tinggi tidak seperti biasa, apa yang meyebabkan ianya berlaku? dibawah adalah penjelasan yang diberikan oleh TNB berkaitan isu tersebut.

Lalu bila ditanya menerusi chat di facebook mereka menjawab Jumlah bil elektrik adalah berdasarkan kepada bacaan meter. Sekiranya meter dibaca melebihi tempoh 31 hari, TNB akan menggunakan pengiraan secara prorata berdasarkan bilangan hari pembilan.

Bil Anggaran

Apa itu Bil ianya merupakan unit penggunaan sebenar dibahagikan secara rata mengikut bilangan hari yang tertera dalam bil anda, dan dijumlahkan semula secara bulanan. Dengan itu, jumlah penggunaan bulanan akan didarabkan dengan kadar blook tarif.

Sebagai contoh, penggunaan dengan bacaan meter sebenar yang diperolehi pada bulan MEI 2020 adalah sebanyak 900kWH, Penggunaan 900kWh ini akan dibagaikan secara sama rata bagi tempoh 90 hari atau 3 bulan iaitu dari Februari 2020 hingga Mei 2020.

Video Cara Kira Bil Secara Prorata

Admin sendiri kurang jelas apa yang nak disampaikan oleh TNB ni, akan tetapi penerangan pengiraan yang ditunjukkan dibawah anda boleh jadikan rujukan. yang min faham bulan 3 bulan 4 dia tak datang check meter jadinya, dia kira anggaran sahaja berdasarkan rekod bil sebelum itu, jadinya bila bulan 5 diaorang datang check bil akan keluar 90 hari terus dari mac hingga mei, jadinya kalau KWH bulan 4 dan 5 tu ada lebih akan dibawa ke bulan 5 sebab itulah rate bayaran melambung kaw kaw. (Itu pemahaman admin, betulkan kalau salah).

Check Online Semula Meter Dan Bil TNB Anda

Jadi kalau agak tak puas hati dengan bacaan meter dan jumlah bill korang. Boleh buat semakan semula bill anda boleh buat melalui online sahaja. apa yang anda perlu buat hanyalah ambil gambar meter TNB semasa anda dan hantar ke TNB Apps untuk mereka semak semula.

Caranya:

Cara ini telah dikongsikan oleh tuan Fariz Harun di laman sosialnya, step tersebut anda boleh lakukan jika nak buat semak semula sahaja.

Dowload Apps myTNB di fon korang

Daftar apps mggunakan no akaun di bill lama. Refer bill sebelum.

Tekan show more utk buka ruangan feedback

Tekan submit feedback

Tekan give us feedback

Tulis pembacaan semula meter dan attach bacaan semasa meter di rumah, bahagian attahch photo tu, anda ambil gambar meter anda terkini dan upload situ.

Pegawai TNB akan whatsapp no yang didaftarkan di apps setelah selesai pembacaan semula. Terima kasih kpada TNB dgn pemberian respond yg laju dan penerangan yang jelas.

Video Cara Semak Sumla Boleh Rujuk Di Bawah

Tak faham penerangan diatas boleh rujuk video yang dikongsikan oleh puan Jay Kassim ini, beliau telah memberikan penerangan ringkas dah mudah faham untuk anda follow.

Maklumat Lanjut

Jika ada sebarang maklumat lanjut boleh rujuk :

Leave a Comment