Semak BKM Fasa 3 & Tarikh Bayaran Bulan September 2022


Makluman khas yang telah diterima dari LHDN, proses bayaran bagi BKM Fasa 3 akan dikreditkan bermula pada September ini. Pengkreditan ini merangkumi beberapa kategori termasuk golongan bujang, isi rumah serta warga emas juga.

Pada entri kali ini kami juga akan berkongsi berkenaan cara melakukan semakan kelayakan bayaran yang akan diterima bagi setiap kategori serta jadual pembayaran.

Jadual Bayaran BKM Fasa 3


 • Fasa 1
  • Bayaran dikreditkan bermula pada 28 Mac 2022 secara berperingkat dan 30 Mac 2022 secara tunai di cawangan BSN
 • Fasa 2
  • Bayaran dikreditkan bermula pada 27 Jun 2022 secara berperingkat begitu juga dengan bayaran tunai di cawangan BSN
 • Fasa 3
  • Bayaran dikreditkan bermula pernghujung Ogos atau awal September 2022
 • Fasa 4
  • Bayaran dikreditkan bermula pada Disember 2022

Semak BKM Fasa 3 & Tarikh Bayaran Bulan September 2022 1

Baca Juga: TERKINI: Tarikh & Jumlah Bayaran BKM Fasa 3

Kadar Bayaran BKM Bagi Setiap Kategori


Berikut adalah jumlah bayaran BKM bagi setiap kategori:

Semak BKM Fasa 3 & Tarikh Bayaran Bulan September 2022 2

Semak BKM Fasa 3 & Tarikh Bayaran Bulan September 2022 3

Semak BKM Fasa 3 & Tarikh Bayaran Bulan September 2022 4

Pengenalan Bantuan Keluarga Malaysia


Kerajaan pada sejak Tahun 2021 memperkenalkan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) melalui Belanjawan 2022 dengan bantuan tunai tertinggi iaitu sebanyak RM2,000 dalam usaha mengurangkan bebanan rakyat yang terkesan berikutan pandemik COVID-19.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, dalam satu kenyataan berkata BKM dengan peruntukan sekitar sebanyak RM8.2 bilion, dapat memanfaatkan sekitar 9.6 juta penerima melibatkan isi rumah memiliki tiga anak dan lebih, selain purata pendapatan bulanan di bawah RM2,500 sebulan.

“Bantuan kali ini merupakan yang tertinggi seumpamanya berbanding sebelum ini di mana Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) hanya memperuntukkan sebanyak RM1,800 sahaja.

“Bantuan tunai langsung itu telah ditambah baik dengan memperkenalkan BKM dalam memberi lebih tumpuan kepada golongan yang terkesan,” ujarnya selepas membentangkan Bajet 2022 di Dewan Rakyat.

Beliau sampaikan, tumpuan kerajaan kini adalah untuk melanjutkan bantuan tunai langsung secara bersasar, memperkukuh aspek pendidikan dan kesihatan awam serta terus menjana peluang pekerjaan.

“Pada  tahun 2022 ini, inisiatif bantuan tunai langsung bakal ditambah baik, kerajaan juga akan memperkenalkan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) dengan beberapa pembaharuan dan penambahbaikan agar kumpulan yang benar-benar berkesan diberi tumpuan,” katanya.

Selain itu, mereka berkata, kerajaan telah pun bersetuju untuk memberikan bantuan tambahan sebanyak RM500 wang ringgit lagi kepada ibu atau bapa tunggal yang memiliki anak tanggungan serta berpendapatan bulanan sehingga RM5,000.

“Bantuan tambahan sebanyak RM300 ringgit lagi akan turut diberikan kepada golongan isi rumah warga emas. Hal ini bermakna ibu atau bapa tunggal dengan tiga anak atau lebih, layak mendapat BKM dengan jumlah maksimum sebanyak RM2,500.

“Secara keseluruhan, kerajaan memperuntukkan RM2.4 bilion disediakan bagi penyaluran bantuan kebajikan untuk manfaat lebih 440,000 isi rumah memerlukan,” katanya.

Log Masuk BKM Fasa 3 (MyBKM)


Menu Log Masuk MyBKM adalah kemudahan secara atas talian untuk kemaskini sebarang permohonan dan semakan BKM 2022 bagi pemohon yang memiliki rekod permohonan BKM 2022.

Log Masuk MyBKM memerlukan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan. Untuk makluman lanjut pendaftaran ID MyBKM, sila rujuk Soalan Lazim Pendaftaran MyBKM.

Bagi pemohon yang terlupa kata laluan dan gagal menjawab soalan keselamatan (percubaan sebanyak 3 kali diberikan). ID MyBKM akan disekat dan pemohon dibenarkan untuk mencuba semula selepas 24 jam. Sekiranya masih menghadapi masalah, pemohon boleh menghubungi Cawangan LHDNM berhampiran atau talian Hotline BKM LHDNM 1-800-88-2747.

Notis (LHDN)


LHDNM TIDAK MENYEDIAKAN perkhidmatan pendaftaran Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) 2022 secara bergerak melalui Pegawai BKK, LHDNM yang hadir ke rumah pemohon.

LHDNM menafikan ada membuat panggilan keluar menggunakan talian bebas tol 1-800-88-2747. Panggilan semula (jika perlu) hanya dibuat kepada individu yang ada membuat panggilan di talian bebas tol Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) 2022. Di mana individu berkenaan akan dimaklumkan terlebih dahulu semasa aduan / semakan diterima.

Maklumat Lanjut

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai pembayaran BKM Fasa 1 hingga Fasa 4, anda boleh layari bkm.hasil.gov.my
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3