Semak Bantuan Khas RM600 Secara One-Off Pada Minggu Terakhir Sebelum Raya 2023

Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) adalah sebuah jabatan di bawah bidang kuasa Perdana Menteri  yang mana jabatan ini  bertanggungjawab bagi menguruskan hal-hal berkaitan dengan agama Islam dan kebajikan umum.

Sebelum ini dalam pembentangan Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat pada 24 Februari 2023 lalu , YAB Perdana Menteri telah membuat pengumuman berkenaan pembayaran sumbangan khas sebanyak RM600 secara one-off kepada para imam, bilal, siak, guru KAFA dan guru takmir .

Pembayaran tersebut dikhabarkan akan disalurkan kepada Kerajaan Negeri selewat-lewatnya pada hari Isnin, 17 April 2023 setelah berlakunya sesi perbincangan bersama antara Kementerian Kewangan Malaysia dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Semak Bantuan Khas RM600 Secara One-Off Pada Minggu Terakhir Sebelum Raya 2023 1

Semak Bantuan Khas RM600 Secara One-Off Pada Minggu Terakhir Sebelum Raya 2023 2

Kerajaan Prihatin


Perkara ini menjadi teras kepada perpaduan apabila pihak kerajaan turut memberikan perhatian yang serius kepada kebajikan para ulama dan pendidik agama.

Namun pengurusan sumbangan ini perlulah diuruskan dengan cekap dan profesional untuk mengelakkan sebarang kelewatan atau masalah dalam penyaluran sumbangan khas ini.

Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) sentiasa menghargai jasa bakti para murabbi ummah yang mendidik masyarakat selain berharap penyaluran sumbangan khas ini membuatkan para penerima lebih ceria apabila membuat persiapan sambutan Aidilfitri.

Pelbagai inisiatif dan program telah diperkenalkan tahun ini supaya dapat membantu masyarakat yang memerlukan agar dapat menyambut Aidilfitri dengan lebih meriah walaupun bersederhana.

Untuk semal bantuan lain boleh klik di sini :https://www.portalmalaysia.com/


Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3