Sektor automotif dijangka lepasi rekod tertinggi tahun ini


Sektor bagi automotif Malaysia telah dijangkakan bakal mencipta sejarah baharu pada tahun ini dengan jumlah keseluruhan industri (TIV) diramalkan telah melepasi rekod tertingginya yang telah dicatatkan pada 2015. Penganalisis CGS-CIMB, Mohd Shanaz Noor Azam berkata, TIV 2022 dijangka merekodkan angka tertinggi baharu kepada 667,000 unit, melepasi jumlah yang dicatatkan pada 2015 iaitu 666,674 unit dan menjangkaui sasaran Persatuan Automotif Malaysia (MAA) sebanyak 630,000 unit.

Namun pada tempoh sembilan bulan 2022, TIV telah mencecah 81.6 peratus daripada jangkaan kami iaitu 637,000 unit disokong permintaan kukuh dan tempahan tertunggak yang diperoleh ketika tempoh akhir pengecualian cukai jualan dan perkhidmatan (SST) Jun lalu. Ia akan meningkatkan unjuran baharu TIV tahun ini sebanyak 4.7 peratus kepada 667,000 unit. Lebih-lebih lagi, kami berpandangan sesetengah pembeli boleh membawa ke hadapan pembelian mereka bagi memanfaatkan penjimatan cukai atau kadar faedah yang lebih rendah.

Sektor automotif dijangka lepasi rekod tertinggi tahun ini 2

Gambar sekadar hiasan

Walaubagaimanapun, melangkaui pada tahun ini, ia akan menjangkakan potensi penurunan TIV tahun ke tahun pada 2023 susulan kenaikan kadar faedah dan potensi rasionalisasi dalam program subsidi bahan api yang melembapkan sentimen pengguna tahun hadapan,” katanya dalam nota penyelidikan. Jumlah TIV pada September meningkat sedikit 0.1 peratus kepada 677,659 unit dipacu jualan lebih kukuh daripada segmen kenderaan komersial yang melonjak 11 peratus bulan ke bulan.

Bagaimanapun, TIV kenderaan penumpang menyusut 1.1 peratus pada September susulan jualan lebih rendah daripada kereta penumpang dan kenderaan utiliti sukan (SUV) yang merosot masing-masing 1.6 peratus dan 5.1 peratus. MAA mengaitkan jumlah TIV yang mampan disebabkan tempahan yang sihat untuk pesanan yang diterima sebelum 30 Jun 2022.

Untuk bulan Oktober pula, persatuan berkenaan mendedahkan jualan bulan ke bulan dijangka tidak stabil Sementara itu, MAA menjangkakan jualan ibu tidak berubah dengan syarikat pengeluar kereta dijangka terus berusaha memenuhi pesanan tertunggak dalam beberapa bulan akan datang. Bagi tempoh suku ketiga 2022, TIV mengukuh 7.7 peratus suku ke suku kepada 185,125 unit, disokong jualan lebih tinggi dicatatkan Proton yang melonjak 28 peratus disebabkan pemulihan volum pengeluaran model popular seperti Proton X50 dan Saga. Bagi tempoh sembilan bulan, TIV melonjak 62 peratus tahun ke tahun kepada 516,798 unit, dipacu oleh jualan yang lebih tinggi dalam segmen bukan nasional (+73 peratus), diterajui oleh jenama Jepun, manakala Perodua dan Proton mencatatkan pertumbuhan TIV 55 peratus pada suku dikaji.


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3