Home » Pendidikan » SAPS Ibu Bapa : Cara Semak Keputusan Peperiksaan

SAPS Ibu Bapa : Cara Semak Keputusan Peperiksaan

Semak keputusan peperiksaan anak anda melalui SAPS Ibu Bapa ini sekarang. Ianya lebih mudah dan cepat. Dengan adanya portal SAPS NKRA KPM ini, ibu bapa kini boleh semak keputusan peperiksaan anak-anak secara atas talian.

Tahniah diucapkan kepada anda kerana menjadi ibu bapa yang prihatin terhadap prestasi akademik anak anda! Teruskan membaca artikel lengkap cara untuk semak keputusan peperiksaan melalui Portal SAPS IbuBapa.

saps

SAPS

📌SAPS adalah ringkasan sistem analisis peperiksaan sekolah. SAPS Ibu Bapa ialah sistem analisis yang khas untuk ibu bapa memeriksa keputusan peperiksaan sekolah anak-anak dan pelajar.

Cara Login SAPS Ibu Bapa

➠Berikut ialah cara yang betul untuk login portal SAPS IbuBapa, anda boleh ikuti langkah-langkah mudah di bawah:

0️⃣1️⃣Klik link ini -> https://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/

0️⃣2️⃣Kemudian masukkan no KP atau sijil lahir anak anda

0️⃣3️⃣Kemudian masukkan butiran negeri, daerah dan nama sekolah pelajar

0️⃣4️⃣Kemudian Klik Semak

➠Pastikan semak butiran sebelum klik semak. Jika butiran yang dimasukkan salah, keputusan peperiksaan pelajar mungkin tidak akan ditunjuk.

➠Jika butiran yang diisi oleh ibu bapa betul, sistem semakan SAPS akan menunjukkan rekod-rekod keputusan peperiksaan pelajar yang terbaru.

➠Ibu bapa juga boleh semak rekod keputusan peperiksaan pelajar yang lama jika mahu.

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

Terlupa Login SAPS Ibu Bapa

🧕🏻Ramai ibu bapa memaklumkan kepada kami yang mereka telah terlupa login SAPS. Jika anda terlupa butiran login saps ibu bapa anda, usah risau kerana anda boleh reset semula username dan password yang diisi sebelum ini.

👩🏻‍🏫Bagi para guru yang terlupa login SAPS Guru, boleh cuba reset username dan password anda semula di ruangan login. Jika masih gagal, boleh terus hubungi SUP sekolah anda.

👨🏽‍💻SUP sekolah anda akan RESET kata laluan anda pada modul KEMUDAHAN – SENARAI PENGGUNA.

💻Setelah proses RESET dilakukan anda perlu login semula ke dalam sistem dengan menggunakan kata laluan sementara 12345678 dan menukar kata laluan yang baharu.

SAPS NKRA

📌SAPS NKRA adalah singkatan kepada Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) dan National Key Result Area (NKRA). SAPS NKRA merupakan nama lain kepada program SAPS IbuBapa.

SAPS Guru

📝Sistem SAPS Guru sekarang hanya boleh diakses melalui sistem dan url private. Kepada semua guru, sila dapatkan details login SAPS Guru daripada SUP sekolah anda.

📝Jika anda mahu ubah markah pelajar, sila maklumkan kepada SUP sekiranya berlaku perubahan markah.

📝Ia adalah kerana setiap kali berlaku perubahan, SUP perlu memproses semula markah untuk mendapatkan laporan analisis terkini.

📝Jika tidak, laporan analisis dan slip pelajar akan kekal berdasarkan maklumat yang telah diproses kali pertama dahulu.

SAPS Pelajar

🔍Bagi pelajar yang mahu semak keputusan peperiksaan mereka lebih awal, boleh guna SAPS pelajar untuk semak keputusan dan kedudukan dalam kelas. Untuk makluman umum, sistem semakan saps ibu bapa adalah sama dengan sistem saps pelajar.

Akhir Kalam

🔖Kepada ibu bapa dan guru yang selalu menggunakan portal SAPS (sistem analisis peperiksaan sekolah) ini, diminta jasa baik anda untuk bookmark laman web kami. Pastikan anda share dan forward artikel ini kepada rakan-rakan guru dan ibu bapa yang lain.

Disclaimers – Bahan yang admin kongsikan dihalaman ini sekadar panduan dan rujukan artikel related dengan “SAPS Ibu Bapa : Cara Semak Keputusan Peperiksaan” ini sahaja. kami tidak ada kaitan dengan government agency atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, semua rujukan berpandukan sumber rasmi dan sahih sahaja.

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!