SAPS Ibu Bapa

Dengan adanya portal SAPS NKRA KPM ini, ibu bapa kini boleh semak keputusan peperiksaan anak-anak secara terus melalui portal SAPS IbuBapa.

Tahniah diucapkan kepada anda kerana menjadi ibu bapa yang prihatin terhadap prestasi akademik anak anda! Teruskan membaca artikel lengkap Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah ini.

saps

SAPS

SAPS adalah ringkasan sistem analisis peperiksaan sekolah. SAPS Ibu Bapa ialah sistem analisis yang khas untuk ibu bapa memeriksa keputusan peperiksaan sekolah anak-anak dan pelajar.

Cara Login SAPS Ibu Bapa

Berikut ialah cara yang betul untuk login portal SAPS Ibu Bapa, anda boleh ikuti langkah-langkah mudah di bawah:

  1. Klik link ini -> https://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/
  2. Kemudian masukkan no KP atau sijil lahir anak anda
  3. Kemudian masukkan butiran negeri, daerah dan nama sekolah pelajar
  4. Kemudian Klik Semak

Pastikan semak butiran sebelum klik semak. Jika butiran yang dimasukkan salah, keputusan peperiksaan pelajar mungkin tidak akan ditunjuk.

Jika butiran yang diisi oleh ibu bapa betul, sistem semakan SAPS Ibu Bapa akan menunjukkan rekod-rekod keputusan peperiksaan pelajar yang terbaru.

Ibu bapa juga boleh semak rekod keputusan peperiksaan pelajar yang lama jika mahu.

Terlupa Login SAPS Ibu Bapa

Ramai ibu bapa memaklumkan kepada kami yang mereka telah terlupa login SAPS Ibu Bapa. Jika anda terlupa butiran login saps ibu bapa anda, usah risau kerana anda boleh reset semula username dan password yang diisi sebelum ini.

Bagi para guru yang terlupa login SAPS Guru, boleh cuba reset username dan password anda semula di ruangan login. Jika masih gagal, boleh terus hubungi SUP sekolah anda.

SUP sekolah anda akanRESET kata laluan anda pada modul KEMUDAHAN – SENARAI PENGGUNA.

Setelah proses RESET dilakukan anda perlu login semula ke dalam sistem dengan menggunakan kata laluan sementara 12345678 dan menukar kata laluan yang baharu.

SAPS NKRA

SAPS NKRA adalah singkatan kepada Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) dan National Key Result Area (NKRA). SAPS NKRA merupakan nama lain kepada program SAPS IbuBapa.

SAPS Guru

Sistem SAPS Guru sekarang hanya boleh diakses melalui sistem dan url private. Kepada semua guru, sila dapatkan details login SAPS Guru daripada SUP sekolah anda.

Jika anda mahu ubah markah pelajar, sila maklumkan kepada SUP sekiranya berlaku perubahan markah.

Ia adalah kerana setiap kali berlaku perubahan, SUP perlu memproses semula markah untuk mendapatkan laporan analisis terkini.

Jika tidak, laporan analisis dan slip pelajar akan kekal berdasarkan maklumat yang telah diproses kali pertama dahulu.

SAPS Pelajar

Bagi pelajar yang mahu semak keputusan peperiksaan mereka lebih awal, boleh guna SAPS pelajar untuk semak keputusan dan kedudukan dalam kelas. Untuk makluman umum, sistem semakan saps ibu bapa adalah sama dengan sistem saps pelajar.

Akhir Kalam

Kepada ibu bapa dan guru yang selalu menggunakan portal SAPS (sistem analisis peperiksaan sekolah) ini, diminta jasa baik anda untuk bookmark laman web kami.

Pastikan anda share dan forward artikel ini kepada rakan-rakan guru dan ibu bapa yang lain.

Leave a Comment