5 Restoran Popular Di Dabong Kelantan | Affordable + Tasty !

Jika anda sedang mencari restoran popular di Dabong, maka artikel ini memang khas untuk anda! Makanan adalah keutamaan nombor satu dalam mana-mana trip perjalanan.

Walaupun sebuah pekan kecil, Dabong mempunyai banyak tawaran untuk pengalaman kulinari. Anda pasti percaya bahawa anda akan menikmati pengalaman asli mencuba makanan tempatan Kelantan! Jadi, tanpa berlengah lagi, berikut adalah beberapa restoran popular di Dabong.

Baca juga: Mont K Skybike, KK | Thrilling Ride Basikal Pada Ketinggian 30 Meter

Restoran Popular Di Dabong


Adam Cafe


5 Restoran Popular Di Dabong Kelantan | Affordable + Tasty ! 1

Yang pertama dalam senarai restoran popular di Dabong ialah restoran makanan laut, Adam Cafe. Hidangan popular termasuk ikan bakar yang ditambah dengan sos merah, ikan asam boi kukus, mee udang (mee udang) dan sup tulang (sup tulang).

Jangan lupa untuk melengkapkan hidangan anda dengan segelas jus nanas yang menyegarkan!

Waktu Operasi: Setiap hari 12PM — 11PM

Lokasi

Kak Nah Mee Udang


5 Restoran Popular Di Dabong Kelantan | Affordable + Tasty ! 2

Restoran popular di Dabong yang seterusnya ini adalah restoran Kak Nah Mee Udang, jadi ia mesti dicuba apabila anda berada di bandar itu.

Udang raja yang besar dan berisi terhidang dengan semangkuk mi hingga penuh dan dengan hanya RM15 semangkuk, ia pasti berbaloi untuk dicuba oleh anda, lebih-lebih lagi untuk pengembara bajet!

Waktu Operasi: Setiap hari 9AM – 5PM

Lokasi

NauRa Bistro


Jika anda lapar selepas perjalanan jauh di dalam kereta api, NauRa Bistro iaitu restoran popular di Dabong adalah tempat yang sesuai untuk mengisi perut anda.

5 Restoran Popular Di Dabong Kelantan | Affordable + Tasty ! 3

Menawarkan makanan keselesaan tempatan seperti nasi goreng pattaya (nasi goreng berbalut telur dadar), mee goreng serta chicken chop, anda pasti akan berpuas hati!

Waktu Operasi: Setiap hari, 11AM – 11PM

Lokasi

Kedai Umi Pokok Ceri


Terletak berhampiran pintu masuk ke Gunung Stong, restoran popular di Badong; Kedai Umi Pokok Ceri ini adalah tempat terbaik untuk menikmati makanan Thai yang lazat.

5 Restoran Popular Di Dabong Kelantan | Affordable + Tasty ! 4

Menu termasuk mee udang raja (yang kelihatan seperti hidangan istimewa di Dabong!), koey teow kung fu, mee hailam dan pelbagai pilihan nasi goreng.

  • Waktu Operasi: Setiap hari 11AM – 11PM
  • Alamat: ATV Jelawang challenger, Kampung Sungai Batu, 18200 Dabong, Kelantan

Lokasi

D’Mieza Kedai Makan


Memandangkan Stong terletak berhampiran sempadan Thailand, tidak hairanlah makanan Thai mudah didapati di Dabong.

Satu lagi restoran Thai yang boleh anda temui di Dabong ialah D’Mieza Kedai Makan, terletak hanya lima minit pemanduan dari Stong Waterfall Resort.

D Mieza Kedai Makan, Restoran Popular Di Dabong
Kredit: FB senok perut

Yang wajib dicuba ialah nasi cendawan hitam dan ikan kukus ala Thai. Jadi, pastikan anda menjadikan ini sebagai hentian pit sebelum meneruskan perjalanan anda!

Lokasi

 

 


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3