Restoran Korea Di Malaysia 2022 | Halal Certified


Restoran Korea semakin popular di kalangan rakyat Malaysia sejak beberapa tahun kebelakangan ini, seiring dengan kebangkitan Kpop dan Kdrama. Sejujurnya, agak sukar untuk menahan keinginan untuk BBQ Korea yang lazat, ayam goreng ala Korea dan jjajangmyeon apabila anda melihat pelakon menjamunya sambil anda beramai-ramai menonton drama Korea!

Untuk membantu anda memburu makanan Korea anda, admin telah menyenaraikan beberapa restoran Korea mesra Muslim kegemaran ramai di sekitar Lembah Klang untuk anda memuaskan craving anda yang begitu inginkan makanan korea!

Baca juga: Hotel Kucing Terbaik Di Malaysia 2022 | Sekitar Lembah Klang

Seoul Garden

Restoran korea, Seoul Garden

Terkenal dengan gril tanpa asap 2-dalam-1 mereka (yang membolehkan anda menikmati daging panggang dan bahan-bahan memasak dalam asas sup pada masa yang sama!) dan daging diperap yang lazat, Seoul Garden adalah jenama BBQ Korea yang diperakui Halal terkemuka di Malaysia.

Kenalin, Kucing Lucu Bernama Si Idoy

Dan yang pastinya ia adalah  nama yang biasa di kalangan pencinta BBQ. Dengan pilihan daging yang banyak seperti daging lembu bulgogi, ayam kimchi, dori lada hitam, sotong tom yam dan banyak lagi, Seoul Garden menjanjikan pengalaman menjamu selera yang menyeronokkan bersama rakan dan keluarga.

Dan walaupun harga yang dikenakan per individu agak mahal bagi admin, tetapi apabila anda melihat kepada menu-menu yang tersedia, bayaran yang anda telah keluarkan itu memang berbaloi. Lauk-lauk mentah sentiasa ditambah dan tiada satu bekas pun akan dibiarkan kosong.

Pengambilan sendiri  (self-pickup)juga disediakan di semua cawangan restoran korea Seoul Garden di Lembah Klang seperti Melawati Mall, Paradigm Mall, Sunway Pyramid, 1 Utama, The Mines, dan banyak lagi.

Lokasi: IOI City Mall, Paradigm Mall, Sunway Pyramid, Sunway Putra Mall

EID Authentic Korean Cuisine

Walaupun cawangannya terletak agak jauh dari pusat bandar KL, senarai ini tidak lengkap tanpa EID padanya. Restoran ini dimiliki oleh pasangan Muslim Korea dimana cawangan EID di Itaewon merupakan restoran Korea yang disahkan Halal pertama di Korea. Jangan lupa ya untuk kunjunginya jika anda bercuti ke Seoul.

Dengan cawangan di Bandar Baru Bangi, Shah Alam dan Seremban Gateway, ramai pelanggan setia percaya bahawa makanan di sini pastinya berbaloi.

Beberapa item kegemaran admin dalam menu mereka adalah termasuk bibimbap, bebola nasi kimchi dan bulgogi pedas! Selain itu menu di EID juga mempunyai pelbagai pilihan makanan ringan serta pencuci mulut seperti penkek ladu, soteok (sosej lidi dan kek beras) dan sosej jagung.

Admin memang mengesyorkan agar anda datang bersama rakan atau keluarga supaya anda boleh mencuba segala-galanya!

Sweetree

Kredit: Website Sweetree

Jika anda sedang mencari restoran Korea yang selesa untuk melepak, Sweetree pasti sesuai dengan jiwa anda. Terletak di Ampang, restoran yang disahkan Halal ini menawarkan menu masakan Korea yang luas, iaitu daripada dakgalbi hingga BBQ Korea, samgyetang, ayam goreng ala Korea dan bingsu yang menyegarkan.

Kepelbagaian dalam rasa pastinya sesuai dengan Sweetree – jangan risau jika anda berkunjung dengan rakan yang tidak begitu menikmati makanan Korea, kerana mereka juga mempunyai menu pasta, kentang goreng, stik ayam atau Vietnam wrap, semuanya dengan sentuhan inventif!

Yang menariknya, restoran ini juga dihiasi dengan pelbagai hiasan menarik dari Korea. Antaranya ialah kasut dan baju tradisional korea, peralatan tradisional Korea, dan macam-macam lagi.

Lokasi: L1, 12 L1 & 13, L2, Jalan Ampang Putra, Taman Putra Sulaiman, 68000 Ampang, Selangor (link google maps)


Mr. Dakgalbi

Tiada apa-apa yang mengalahkan keseronokan dan kepuasan makan yang setanding dengan  pinggan panas bulat gergasi di tengah-tengah meja, sambil anda berbual-bual dengan rakan atau keluarga anda.

En. Dakgalbi ialah restoran korea dakgalbi yang popular di Lembah Klang di mana anda boleh menjamah ayam tanpa tulang yang ditumis bersama kubis, ubi keledek, sos gochujang dan kek nasi Korea.

Anda juga boleh memilih cincin keju di restoran korea ini untuk hidangan yang lebih mengenyangkan (dan cheesy), atau hanya makan dengan nasi atau salad segar. Tamatkan hidangan anda dengan membenarkan kakitangan menambah semangkuk nasi lagi untuk dimasak bersama dakgalbi yang tinggal.

Lokasi: MyTown, PV128, Melawati Mall  (link google maps)

 

Penafian – Semua yang kami share dihalaman ini hanyalah tutorial dan rujukan artikel berkaitan dengan “Restoran Korea Di Malaysia 2022 | Halal Certified” sahaja. kami tidak ada kaitan dengan government agency atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, semua hebahan berasaskan sumber official dan sahih sahaja.