7 Restoran Dim Sum Halal Di Lembah Klang | Latest 2022


Dim sum ialah rangkaian besar hidangan Cina ringkas yang secara tradisinya dinikmati di restoran untuk makan tengah hari. Kebanyakan hidangan dim sum moden berasal dari China dan biasanya dikaitkan dengan masakan Kantonis, walaupun hidangan dim sum juga wujud dalam masakan Cina yang lain.

Walaupun begitu, kita rakyat Malaysia terbuka untuk mempunyai makanan selain menu klasik melayu sebagai santapan harian. Dan ianya termasuklah dim sum. Ini mendorong banyak restoran dim sum halal dibuka di seluruh negara.

Baca juga: Rollney 2022 | Nikmati Pastri Hungary Yang Yummy Di Malaysia !

Mohd Chan

DIM SUM MOHD CHAN

Mohd Chan ialah sebuah restoran Cina Muslim yang ditubuhkan pada tahun 2007 yang menyajikan masakan Kantonis halal asli; termasuk Dim Sum. Mereka mempunyai banyak cawangan tetapi satu-satunya yang pakar dalam Dim Sum ialah di Sunway Geo. Sudah tentunya, 100% halal.

Di sana pelbagai dim sum ditawarkan, iaitu dari Siew Mai kukus hingga Hotatei Chee Cheong Fun. Menu untuk kedai-kedai lain hanya terhad kepada Siew Mai dan Dumplings jadi jika anda inginkan pengalaman Dim Sum yang sebenar, anda perlu ke Sunway Geo.

Alamat: A-01-01, Sunway Geo Avenue, Jalan Lagoon Selatan, Bandar Sunway, 47500 Subang Jaya, Selangor

Website | Facebook | Instagram

LèTen Dim Sum & Asian Cuisine

LèTen ialah restoran Cina yang disahkan halal terletak di Mitsui Outlet Park Sepang dan juga di Citta Mall, Petaling Jaya yang menyajikan masakan Cina standard seperti hidangan tumis dan hidangan dim sum seperti Har Kao dan Kek Lobak Goreng.

Alamat Mitsui Outlet: F-60A, Mitsui Outlet Park, KLIA, Kuala Lumpur International Airport, 64000 Sepang, Selangor

Alamat Citta Mall Outlet: Lot G-17, Citta Mall, 1, Jalan PJU 1a/48, Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor

Facebook

Dolly Dim Sum

Jika anda belum pernah mendengar tentang Dolly Dim Sum, jelas sekali, anda belum tahu Dim Sum lagi. Ia adalah salah satu tempat Dim Sum mesra Muslim yang terkenal di Lembah Klang dan pada masa ini, mereka mempunyai sekitar 10 cawangan. Selain daripada dim sum kukus dan goreng dengan keseronokan Cheong, mereka juga menghidangkan nasi dan mi untuk memuaskan rasa lapar anda akan karbohidrat yang lazat!

Terdapat banyak outlet Dolly Dimsum di seluruh negara. Anda boleh periksa di mana outlet terdekat dengan menekan link website di bawah ini.

WebsiteFacebook | Instagram

Minmax Restaurant

Minmax Dim Sum

Ditubuhkan pada tahun 2002, restoran ini dikenali kerana Dim Sum sajiannya adalah hand-made. Mempunyai bahan keseluruhan yang halal, mereka menyajikan pelbagai hidangan asli Hong Kong dengan gabungan beberapa resipi Malaysia.

Mereka juga mengambil tempahan untuk pelbagai majlis seperti majlis perkahwinan dan hari jadi. Makanan mereka menggunakan bahan yang diperoleh daripada pembekal yang disahkan halal.

Alamat: Lot 2.1 Level 2, PNB Darby Park, Jalan Binjal, 50450 Kuala Lumpur.

Website | Lokasi

Dodo Dim Sum & Bowls

Dodo Dim Sum & Bowls ialah restoran baharu yang mula beroperasi pada 2019. Menu mereka memenuhi kedua-dua masakan Dim Sum hand-made dan masakan makanan jalanan Thai klasik. Anda boleh menikmati sehingga 27 pilihan berbeza untuk dim sum, daripada Bebola Ikan Bawang Putih kepada dim sum Ayam Szechuan mereka.

p/s: Mereka juga mempunyai rating  menu ini di laman web mereka!

Mereka mempunyai dua cawangan dan kedua-dua restoran mereka adalah mesra Muslim, bebas alkohol dan daging babi, serta patuh Halal.

Alamat Subang Parade Outlet: Subang Parade, LG10 G2, Jalan Kemajuan Subang, Ss16, 47500 Subang Jaya, Selangor

Alamat Tropicana Gardens Mall Outlet: Tropicana Gardens Mall, Lot CC-39, Concourse Floor, No:2A, Persiaran Surian,47810 Petaling Jaya, Selangor

WebsiteFacebook Instagram

Jibby Chow

Jibby Chow ialah sebuah restoran masakan Cina yang dinamakan sempena nama pemiliknya, Najib Hamid @ Jibby dan Chef Chow restoran itu. Menghidangkan pelbagai makanan Cina seperti Daging Ketam Kantonis dan Yin Yong Kantonis, restoran ini juga menjual pelbagai menu Dim Sum.

Jenama dari Kumpulan Serai, mereka adalah restoran halal 100% yang menjual masakan tradisional asli dan juga kontemporari Cina.

Alamat: Lot GF-1, Ground Floor, Bangsar Village 2, Jalan Telawi 1, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur


Website | Lokasi

Canning Heritage

Berasal dari Perak, restoran Cina yang disahkan halal 100% ini merupakan versi Canning Dim Sum yang dipertingkat, yang terkenal di kalangan penduduk Ipoh. Di Canning Heritage, selain daripada pelbagai dim sum khusus mereka, mereka juga menyajikan masakan Cina yang lain seperti ayam panggang gaya Hong Kong, Ayam Char Siew dan mi.

Mereka kini mempunyai enam cawangan (The Curve, Citta Mall, Sunway Geo, Melawati Mall, Seksyen 20 Shah Alam, Gamuda Walk di Lembah Klang)

Facebook

 

 

 

Penafian – Semua yang admin kongsikan diatas hanyalah panduan dan ringkasan artikel berkaitan dengan “7 Restoran Dim Sum Halal Di Lembah Klang | Latest 2022” ini sahaja. portalamalaysia tidak ada sebarang kaitan dengan government agency atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, semua hebahan berasaskan sumber rasmi dan betul-betul sahih sahaja.