3 Restoran Cina Muslim Di Pulau Pinang | Authentic . Halal . Tasty


Kami percaya ada antara anda yang sedang mencari restoran cina muslim di Pulau Pinang, bukan? Oleh itu, jika anda mendapati diri anda mengidamkan makanan Cina asli, berikut adalah beberapa makanan halal terbaik yang boleh anda kunjungi di Pulau Pinang!

Ya, bukan rahsia lagi bahawa Pulau Pinang adalah syurga bagi penggemar makanan. Menawarkan pelbagai jenis masakan pelbagai etnik, anda boleh menemui pelbagai jenis hidangan lazat di negeri yang meriah dan kaya dengan budaya ini.

Dan ya, itu termasuk makanan Cina asli yang sedap!


Baca juga: 3 Resort Tepi Pantai Lombok Yang Gorgeous

Top 3 Restoran Cina Muslim Di Pulau Pinang

CMR China Muslim Restaurant 3.0

CMR @ RESTORAN CINA MUSLIM DI PULAU PINANG

Restoran cina muslim di Pulau Pinang yang sangat selesa ini diterajui oleh Chef Muslim dari Wilayah Autonomi Muslim Ningxia di China dan menyajikan pelbagai masakan Cina gaya Barat Laut yang besar dan unik.

Masakannya memang berbeza dengan gaya Kantonis/Hong Kong/Teo Chew masakan Cina yang biasa kita masak sendiri di rumah, jadi anda perlu mencuba yang ini sendiri!


Malahan yang menariknya, sesetengah makanan di sini mungkin baru dan unik kepada kebanyakan penduduk Cina Pulau Pinang tempatan juga.

Jika anda buntu tentang apa yang hendak dipesan, apa kata anda mencuba beberapa hidangan istimewa mereka seperti nasi goreng Yang Zhou, La Mian (hidangan mi yang ditarik) dan Thanh Cai, hidangan lazat yang berasal dari wilayah Xinjiang di China?

Dari segi saiz portion dan rasa, anda boleh yakin bahawa restoran cina muslim di Pulau Pinang ini menawarkan saiz hidangan yang agak besar untuk setiap hidangan dan makanan di sini sangat lazat!


 • Status Halal: Disahkan Halal
 • Alamat: 70-1-12 D’Piazza Mall, Jalan Mahsuri, Bayan Lepas, Penang
 • Waktu Operasi: Selasa-Ahad; 11 am – 3 pm, 5.30 pm – 10 pm (Ditutup Setiap Isnin)
 • Contact: 04-240 7286, 016-5531423

WebsiteEmail | Facebook

KOTA Dine & Coffee, When Francis Meets Rempah @ Fort Cornwallis Penang

Terletak di dalam kawasan tapak Warisan Dunia UNESCO George Town, Fort Cornwallis (tempat pelancongan yang popular untuk pelancong tempatan dan asing), restoran cina muslim di Pulau Pinang ini agak sukar untuk dikunjungi tetapi pastinya berbaloi!

Terdapat bayaran masuk minimum ke tapak tetapi selagi anda membelanjakan sekurang-kurangnya RM30 di restoran (percayalah kepada kami, ianya tidak sukar), yuran tersebut dikecualikan.


KOTA bukan sahaja menyajikan hidangan gaya Peranakan yang direka dengan cantik tetapi juga sangat moden dan bergaya; menjadikannya tempat yang sempurna jika anda ingin merakam beberapa gambar insta-worthy.

Estetika bukan semua yang ada di sini. Rasa makanan akan membuatkan anda terpesona! Jika anda ingin mencuba segalanya dalam kuantiti sedikit, pilih Pinggan Jumbo mereka kerana ia datang dengan bahagian bersaiz gigitan.

Ianya termasuk untuk pelbagai hidangan seperti  Pai tee, ayam kunyit, jiu hu char (jicama tumis), ayam tandoori (ayam perap yogurt), Samosa serta kerabu mangga (acar salad mangga) ?


Tetapi jika anda lebih suka sesuatu yang lebih mengenyangkan, cubalah ‘Nyoya’ – hidangan bertingkat yang direka dengan cantik daripada nasi kacang biru tradisional, rendang ayam, achar (sayur acar) dan otak-otak (puding ikan dan telur).

 • Status Halal: Disahkan Halal
 • Alamat: KOTA Dine & Coffee, When Francis Meets Rempah, Fort Cornwallis, Jalan Tun Syed Sheh Barakbah, 10200 Georgetown, Penang
 • Waktu Operasi: 10.30 am – 10.30 pm setiap hari
 • Contact: 04-371 4929

Email | Facebook | Instagram

Muhamad Loh Restaurant @ Bertam Perdana

Restoran cina muslim di Pulau Pinang ini tidak memerlukan pengenalan, lebih-lebih lagi kerana ia telah dipaparkan dalam travelog makanan terkenal Malaysia, ‘Jalan Jalan Cari Makan’.


Restoran Muhamad Loh cukup terkenal di Pulau Pinang kerana menyajikan masakan Cina Muslim yang lazat dalam suasana gaya restoran Cina yang tipikal!

Walaupun beberapa hidangan disajikan dengan rasa yang sederhana, terdapat hidangan yang menakjubkan!

Beberapa hidangan yang paling dicari di restoran termasuk Ayam Lemon yang lazat, Sup Sirip Jerung dan Sotong yang dimasak dalam mentega dan dihiasi dengan kuning telur.


Selain itu, dim sum dan Claypot Yee Mee yang terdapat di restoran cina muslim di Pulau Pinang juga cukup popular!

 • Status Halal: Pemilik Orang Muslim
 • Alamat: No 7 Jalan Dagangan 9, Pusat Bandar Bertam Perdana, Kepala Batas, Penang
 • Waktu Operasi: Isnin, Selasa, Khamis: 12 pm – 2.30 pm, 5.30 pm – 10.30 pm, Jumaat: 5pm – 11 pm, Sabtu– Ahad: 11 am – 11 pm (ditutup setiap Rabu)
 • Contact: 604 – 577 0005, 012-5456409

Email | Facebook

 

 
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3