Kerajaan menjangkakan akan umum kebenaran untuk rentas negeri 3 minggu lagi. Langkah ini dibuat kerana peratusan vaksinasi dalam kalangan dewasa menghampiri lebih 80%.
Datuk Seri Hishammuddin Hussein (Menteri Kanan Pertahanan) menyuruh ATM (Angkatan Tentera Malaysia) untuk bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan (KKM) bertujuan memastikan orang ramai dapat vaksin 2 dos atau lengkap dalam masa yang cepat
Bertujuan untuk capai sasaran 90% dalam tempoh terdekat.
Unlimited Free Shipping Shopee -> Claim Disini
Untuk lebih mudah, sila bookmark Surat Rentas Negeri untuk rujukan masa depan.
Kebenaran Rentas Negeri
“Dengan izin Allah, kebenaran rentas negeri ini akan kerajaan umumkan dalam masa terdekat.
“Sebelum pengumuman rentas negeri ini, diingatkan banyak perkara yang perlu diambil kira dari segi SOP dan tanggungjawab agensi untuk buat pemantauan.
“SOP rentas negeri akan diumumkan sebelum dibolehkan rentas negeri & ia akan dibangkitkan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pandemik minggu depan,” kata beliau.
Baca Juga : BPR Fasa 3
PM Malaysia, Ismail Sabri berkata ini kerana sehingga Rabu lalu, lebih 81% populasi dewasa dalam Malaysia sudah lengkap dos vaksin dan dalam beberapa minggu lagi bakal mencapai kadar 90% untuk mendapatkan kelonggaran rentas negeri itu.
Beliau menyarankan rakyat untuk bersabar kerana dalam beberapa minggu je lagi vaksinasi akan capai seperti yang diharapkan iaitu 90%.
Datuk Seri Hishammuddin berkata,yang penting disiplin orang ramai kerana ianya akan menjadi elemen paling penting apabila kebenarkan rentas negeri diberikan.
Sumber : Berita Harian