Cara Renew Lesen Di Pejabat Pos Dan Online

Lesen tamat tempoh ketika memandu adalah satu kesalahan dari segi undang-undang jalan raya. Banyak cara renew lesen di pejabat pos dan online sahaja pun boleh.

Melalui kaedah ini ia dapat memudahkan urusan dan jimat masa anda kerana ia boleh dibuat secara atas talian dan terdapat banyak cawangan pos yang berdekatan di mana sahaja. Baca perkongsian di bawah untuk maklumat yang terperinci tentang renew lesen online dan di pejabat pos :

Cara Renew Lesen Online

Bagi anda yang ingin membuat pembaharuan lesen secara online anda boleh membuat menerusi laman web MyEG. MyEG merupakan sistem semakan pelbagai guna dimana ia memudahkan anda untuk menyemak, status roadtax, saman, bayar zakat dan banyak lagi. Berikut ialah cara untuk renew lesen secara online :

📲Sila layari ke portal rasmi MyEG iaitu di https://www.myeg.com.my/

💻Untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara dan langkah untuk renew lesen online menerusi MyEG anda boleh rujuk cara daftar myeg login

Dokumen yang diperlukan untuk renew lesen memandu  :

✅MyKad/Pasport yang asal

✅ Jika wakil melakukannya untuk anda, salinan MyKad/Pasport diperlukan

✅MyKad/Pasport asal milik wakil anda.

✅Lesen memandu asal/salinan milik anda.

✅Dokumen pengenalan asal milik wakil.

✅1 gambar warna (berlatar belakang putih), berukuran 25mm x 32mm

✅Memegang pasport yang masih berkuat kuasa (untuk warga asing sahaja)

Cara Renew Lesen Di Pejabat Pos

Jika anda yang memiliki lesen memandu dan lesen tersebbut akan tamat tempoh atau sudah tamat tempoh, anda boleh renew lesen memandu anda di Pejabat Pos berhampiran.  Berikut merupakan cara untuk renew lesen di pejabat pos serta dokumen yang diperlukan :

Cara untuk renew lesen di pejabat pos :

0️⃣1️⃣Untuk renew lesen anda boleh pergi ke mana-mana pejabat pos yang berdekatan dengan anda

0️⃣2️⃣Tak tahu pejabat pos berdekatan anda boleh semak Cari Pejabat Pos

0️⃣3️⃣Dah ada dekat pejabat pos tekan no giliran menunggu, tekan pada butang “Buat Bayaran”

0️⃣4️⃣Dah sampai giliran anda, beritahu kaunter yang anda nak renew lesen.

0️⃣5️⃣Bagitahu sekali nak renew lesen berapa tahun, 1 ke 2 ke boleh sahaja, rate harga renew lesen dibawah mungkin akan berubah, sila ikut rate semasa yang dikeluarkan oleh JPJ.
➠ Kelas A & A1 – RM2
➠ Kelas B2, B & C – RM20
➠ Kelas D sehingga I – RM 30

0️⃣6️⃣Buat bayaran dan ambil resit, tunggu beberapa minit untuk lesen anda siap.

0️⃣7️⃣Dah sattle kaunter akan panggil anda untuk ambil lesen baru anda.

0️⃣8️⃣settle.

Cara Renew Lesen Di UTC

Seperti yang kita ketahui pelbagai perkhidmatan terdapat di UTC, salah satunya adalah perkhidmatan berkaitan JPJ, boleh juga renew lesen di utc dan cari pejabat jpj untuk urusan ini.

0️⃣1️⃣Cari mana-mana cawangan UTC yang berdekatan dengan anda.

0️⃣2️⃣Dalam UTC ada pelbagai macam agensi, cari tempat JPJ, kalau tak tahu boleh tanya di kaunter pertanyaan “Front Desk” utc.

0️⃣3️⃣Dah sampai pejabat jpj ambil nombor giliran dan tunggu giliran anda.

0️⃣4️⃣Sampai giliran anda cakap pada kaunter tersebut yang anda ingin renew lesen anda.

0️⃣5️⃣Bagitahu sekali nak renew lesen berapa tahun, 1 ke 2 ke boleh sahaja, rate harga renew lesen dibawah mungkin akan berubah, sila ikut rate semasa yang dikeluarkan oleh JPJ.
➠ Kelas A & A1 – RM2
➠ Kelas B2, B & C – RM20
➠ Kelas D sehingga I – RM 30

0️⃣6️⃣Buat bayaran dan ambil resit, tunggu beberapa minit untuk lesen anda siap.

0️⃣7️⃣Dah sattle kaunter akan panggil anda untuk ambil lesen baru anda.

0️⃣8️⃣settle.

Cara Renew Lesen Di JPJ

Berikut merupakan cara untuk perbaharui lesen memandu di JPJ :

0️⃣1️⃣Cari mana-mana Pejabat JPJ berdekatan dengan anda

0️⃣2️⃣Pergi ke bahagian kaunter bayaran untuk renew Lesen Memandu anda.

0️⃣3️⃣Dah sampai pejabat jpj ambil nombor giliran dan tunggu giliran anda.

0️⃣4️⃣Sampai giliran anda cakap pada kaunter tersebut yang anda ingin renew lesen anda.

0️⃣5️⃣Bagitahu sekali nak renew lesen berapa tahun, 1 ke 2 ke boleh sahaja, rate harga renew lesen dibawah mungkin akan berubah, sila ikut rate semasa yang dikeluarkan oleh JPJ.
➠  Kelas A & A1 – RM2
➠  Kelas B2, B & C – RM20
➠  Kelas D sehingga I – RM 30

0️⃣6️⃣Buat bayaran dan ambil resit, tunggu beberapa minit untuk lesen anda siap.

0️⃣7️⃣Dah sattle kaunter akan panggil anda untuk ambil lesen baru anda.

0️⃣8️⃣Settle.

Tak la susah sangan untuk anda renew lesen ni sebenarnya, hanya perlukan sedikit masa sahaja untuk sattle semuanya. Jadi, jangan melengahkan masa dan cepat perbaharui lesen anda kerana ia amat penting ketika kita memandu. Semoga bermanfaat

Penafian – Bahan artikel portalamalaysia share dihalaman ini sekadar panduan dan ringkasan artikel related dengan “Cara Renew Lesen Di Pejabat Pos Dan Online” ini sahaja. portalamalaysia tidak ada sebarang kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, semua hebahan berasaskan sumber official dan sahih sahaja.

Leave a Comment

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!