RASMI: Pengeluaran KWSP Fasa 1 Sehingga RM50,000 Kini Dibenarkan

RASMI: Pengeluaran KWSP Fasa 1 Sehingga RM50,000 Kini Dibenarkan
RASMI: Pengeluaran KWSP Fasa 1 Sehingga RM50,000 Kini Dibenarkan

Pengeluaran KWSP Fasa 1 : Fasiliti Sokongan Akaun 2 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan dilaksanakan dalam dua fasa, dan ahli yang memenuhi kriteria kelayakan boleh memohon melalui bank yang mengambil bahagian iaitu MBSB Bank dan Bank Simpanan Nasional (BSN).

KWSP akan mempertimbangkan untuk menambah lebih banyak bank yang mengambil bahagian pada masa hadapan.

RASMI: Pengeluaran KWSP Fasa 1 Sehingga RM50,000 Kini Dibenarkan 1

Pengeluaran KWSP Fasa 1


Dalam satu kenyataan KWSP menjelaskan bahawa pengeluaran KWSP Fasa 1 akan dibuka bermula 7 April 2023.

Permohonan Fasa 1, kekal dibuka selama setahun, ahli yang layak berumur 40 tahun ke atas boleh memohon, tertakluk kepada kesediaan bank yang mengambil bahagian.

Pihak bank akan mentadbir sepenuhnya proses permohonan untuk pembiayaan peribadi melalui kemudahan ini, tertakluk kepada penilaian pembiayaan dan rangka kerja kredit mereka.

Permohonan Pengeluaran KWSP Fasa 1


Permohonan pembiayaan peribadi ini boleh dibuat secara dalam talian melalui institusi perbankan yang mengambil bahagian.

Sebelum membuat permohonan, ahli perlu membuat semakan awal kelayakan dalam Akaun 2 KWSP. Permohonan hendaklah dibuat mengikut terma dan syarat yang dipersetujui dengan institusi perbankan.

Kemudahan ini disasarkan kepada ahli KWSP yang mempunyai simpanan dalam Akaun 2 dan disokong dengan pendapatan yang berpatutan.

4 Juta Pencarum KWSP Bakal Mendapat Manfaat


Kemudahan ini bakal memanfaatkan lebih daripada 4 juta ahli KWSP di bawah umur 55 tahun yang layak.

Kadar faedah (Konvensional) atau kadar keuntungan (Islamik) yang akan dikenakan oleh institusi perbankan dijangka diantara 4 peratus (%) hingga 5 peratus (%) setahun.

Kadar ini adalah jauh lebih rendah daripada kadar pasaran semasa pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan yang lain.

Pencarum Boleh Membuat Pengeluaran Sehingga RM50,000


Jumlah pembiayaan minimum sebanyak RM3,000 dan maksimum sebanyak RM50,000 tertakluk kepada baki simpanan di dalam Akaun 2 KWSP.

Dan terma dan syarat yang ditetapkan oleh pihak bank. Memandangkan jumlah caruman dalam Akaun 2 hanyalah sokongan, pembiayaan ini tidak bercanggah dengan peruntukan Akta KWSP.

Setakat 31 Januari 2023, seramai 1.89 juta ahli berumur antara 40 tahun hingga bawah 55 tahun atau 38 peratus (%) yang mempunyai simpanan di dalam Akaun 1 sebanyak RM10 ribu dan ke bawah.

Maka sebab itu penting untuk membina semula tabungan bagi kumpulan ini agar punyai simpanan mencukupi untuk hari tua nanti.

RASMI: Pengeluaran KWSP Fasa 1 Sehingga RM50,000 Kini Dibenarkan 2

Maklumat Lanjut


Maklumat lanjut berkaitan fasiliti di atas boleh diperoleh melalui saluran berikut:

 • Laman web rasmi KWSP di https://www.kwsp.gov.my ATAU
 • Terus ke pautan pantas https://fsa2.kwsp.gov.my/

12 thoughts on “RASMI: Pengeluaran KWSP Fasa 1 Sehingga RM50,000 Kini Dibenarkan”

 1. Kita punya duit, kita pulak kena tanggung interest, yg kaya nanti bukan kita, kita masih ditakuk yg sama, ptt bantu kita jana pendapatan, bukannya membebankn ..
  Lembu punya susu, sapi dpt nama..
  Satu kaedah yg tidak guna akal

  Reply
 2. Lebih baik kau org makan je duit kami,pakai beli keranda kau org mati nanti,susah sngt kah nak bagi keluar duit kami jgn nak bagi duit keluar bersyarat tk msuk akal langsung..kalau duit tk smpai 50k mcm yg disenaraikan smpai bila duit kami nak keluar klau bersyarat mcm babi..tk fkir kami sdang susah kah nak beli brang skrng mahal mata duit skrng tk de harga mcm dlu,50 ringit mcm bawa rm1 ringit msuk market.gaji tk tentu pulak,,urg perlukan duit kwsp untuk keluar buat syarat2 tk wajar.klau tk nak bagi keluar kwsp itu tk payah nak post bagai..kalau ahli kwsp mati nanti ahli kluarga tuntut suatu hri nanti bnyak karenah sna sni nak bagi kluar mnta itu ini skrng dh susah jgn lgi suatu hri kelak..ni pm mmang tai babi betul lah..

  Reply
 3. Yela..yg bawah 40 nie yg bnyk hutang spe nk setle kn nie..kalau kmi xpakai duet titik peluh kmi..da la kne buat pnjaman dkt bank..lagi la tmbh hutang..

  Reply
 4. kwsp account 2 ada 0.36 sen macamana nak mohon mangkuk, account 1 saya ada 30k kenapa tak benarkan pengeluaran account 1, bangang dan mangkuk la korang ni, umur saya 50 lebih 10 tahun tiada caruman ingin menutup account kwsp pengeluaran penuh tanpa syarat terima kasih kwsp dan pmx mangkuk…

  Reply
 5. dekat 2bulan dah tak bkerja atas sebab2 ttentu,bhrp sngt2lah #kwspbersasar 2.0 dluluskan oleh PMX&dgn m’ngeluarkn ksemua baki duit kwsp yg ada,bolehlah byr hutang kereta yg mulanya dari RM4k lebih skrg dh jd RM13k lebih.selesaikn 5bulan tunggakan motorsikal yg dah kena tarik kedai,settlekn hutang sewa rumah(mnggu masa dhalau😓)nak bayar duit pinjaman peribadi dari kwn2&tsngtlh m’nyentuh hati ini Ya Allah pasti akan sya ingat sampai kmati…org tua sya(emak,70tahun lebih)sggp bpajak gadai emas yg dia ada demi xnak sya kelaparan xmakan😭😭😭subhanallah Ya Allah🤲sggh besar p’ngrbananmu emak,bsyukur sngt2 miliki emak spertimu.meski aku menutup mata sekali pun,xkn mampu ku mbalasnya tiap smua p’ngorbananmu selama ini😓Ya Allah Ya Robbi…
  ko kabulknlh doa2 hamba agar tcapai hajat hamba mhantar emak tcinta(KULA BTE UNTONG)mjejakkn kakinya ktanah suci mekah,krumah sucimu.Amin2 YRA🤲😓

  Reply

Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3