[RASMI] KWSP 2.0 : Tuntutan Sign Petition Pengeluaran & Borang Aduan


Keluaran Kwsp 2.0 Terkini: Tandatangani Petisyen Tuntutan kwsp 2.0 & Cara Mengisi Borang Aduan kwsp 2.0 bajet bajet 2023

Sejak pandemik melanda dunia pada 2020, ekonomi negara mula terjejas disebabkan beberapa faktor antaranya kehilangan pekerjaan dalam kalangan masyarakat, faktor kesihatan dan pelbagai lagi.


Kehilangan pekerjaan adalah faktor utama dalam krisis ekonomi yang berlaku di seluruh dunia. Ini menyebabkan masyarakat mula kehilangan sumber pendapatan.

Seperti yang anda sedia maklum, polisi yang diperkenalkan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja adalah hanya membenarkan pengeluaran berdasarkan syarat yang ditetapkan sahaja tertakluk kepada jenis pengeluaran yang diiktiraf.

Ekoran daripada siri isu pandemik ini, KWSP telah memperkenalkan produk KWSP seperti i-Lestari, i-Sinar, i-Citra dan Special Production bagi membantu masyarakat dalam menyara hidup akibat kehilangan punca pendapatan.


Pengeluaran Kwsp 2.0 Lulus atau Tidak

Kini, Malaysia berada dalam fasa pasca pandemik, di mana isu kehilangan pendapatan semakin pulih.

Namun begitu, akibat taraf hidup yang semakin meningkat, rakyat mula bersuara agar penerbitan siri kedua itu diluluskan.

Apakah itu KWSP 2.0? Ia merupakan inisiatif pengeluaran wang KWSP 2.0 khas untuk membantu memulihkan ekonomi masyarakat dan menyokong pendapatan orang ramai yang ingin bekerja semula.


Namun, hasrat ini masih tergantung tanpa tali kerana Kerajaan masih mempertimbangkan perkara ini.

Bagi Kerajaan, jika dibiarkan ia akan memberi kesan negatif kepada ekonomi negara secara keseluruhan, tetapi ia juga boleh memberi manfaat kepada masyarakat secara peribadi.

Sebahagian masyarakat kita hari ini masih bergelut dengan kesempitan hidup akibat kehilangan pekerjaan apabila wabak melanda selama 2 tahun.


Justeru, petisyen pengeluaran kwsp 2.0 telah diwujudkan bagi menggesa Kerajaan dan KWSP mendengar suara rakyat yang masih memerlukan wang caruman demi kelangsungan hidup mereka.

Satu petisyen telah diadakan di laman web Change.org bertujuan untuk menyuarakan suara individu yang menyokong dan menandatangani petisyen kwsp 2.0.

Cara-cara untuk menandatangani petisyen penarikan diri di Change.org adalah seperti berikut;


 1. Layari laman sesawang https://www.change.org khas kwsp 2.0 untuk tujuan menandatangani petition seperti pada Rajah di bawah atas ini
 2. Tekan pada butang “Search” untuk mencari petisyen KWSP 2.0. Hasilnya anda akan jumpa link pautan ini, https://www.change.org/p/luluskan-pengeluaran-khas-2-0-kwsp-untuk-kelangsungan-kehidupan-rakyat
 3. Jika anda berminat untuk menandatangani petition bagi menyokong pengeluaran sekali lagi seperti pada Rajah di bawah ini, anda hendaklah memasukkan butiran yang diinginkan seperti nama dan alamat emel.
 4. Kemudian, tekan pada butang “Sign this petition”.
 5. Akhir sekali, petition anda telah dihantar dan anda boleh terus mengemaskini informasi baru berkaitan petition anda dari semasa ke semasa.

Baca juga : Pengeluaran Wang KWSP Melalui Akaun 2 Dibenarkan ~ Ini Adalah Syarat & Cara Permohonan

Kenapa Pengeluaran Kwsp Kedua Penting Untuk Pencarum Epf

Taraf hidup di Malaysia telah meningkat berikutan krisis ekonomi semasa.

Banyak bantuan telah diperkenalkan oleh Kerajaan bagi meringankan beban rakyat dalam menghadapi pasca wabak ini.


Namun begitu, bantuan yang diberikan kerajaan terlalu terhad sehingga ada golongan yang tersisih dan ada yang mengambil kesempatan.

Ramai berpendapat pengeluaran ini wajar sebagai langkah membaiki dan menstabilkan semula kewangan masing-masing akibat wabak yang melanda negara.

Oleh itu, petisyen telah diwujudkan untuk membuat tuntutan KWSP 2.0 kepada pencarum.


Ini berikutan beberapa faktor berkaitan seperti kewujudan pengeluaran ini dapat meringankan lagi beban kewangan yang dihadapi oleh pencarum ketika ini.

 1. Beban kewangan yang bertambah akibat Covid-19 menyebabkan ramai pencarum terpaksa kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, ada yang terpaksa catur makanan harian dan yang paling mengerikan ada yang terpaksa bunuh diri akibat tekanan hidup.
 2. Statistik menunjukkan bahawa sepanjang pandemik, kes bunuh diri semakin meningkat.
 3. Selain itu, tuntutan pengeluaran ini penting untuk kebanyakkan pencarum kerana bagi pencarum yang baru ingin memulakan perniagaan, mereka memerlukan kepada modal.
 4. Akibat daripada kehilangan kerja ketika pandemik, ramai yang cuba untuk memulakan perniagaan sendiri. Banyak modal yang diperlukan untuk memulakan sesuatu perniagaan.
 5. Oleh itu, pengeluaran ini penting bagi mereka untuk menjana kembali pendapatan mereka yang telah hilang.

Cara Isi Borang Aduan Kwsp 2.0

Kemudian, anda mesti mengisi maklumat yang diperlukan dengan betul untuk menyokong permohonan itu.

Selepas mengisi semua maklumat yang dikehendaki, tekan butang “Serah”.


Secara ringkasnya, itulah cara mudah untuk mengisi borang tuntutan pengeluaran KWSP 2.0.

Kelebihan Pengeluaran Fasa Kedua

Pengeluaran kedua ini banyak memberi kesan positif kepada masyarakat dan individu di mana mereka yang berminat untuk mengeluarkan wang sudah tentu mempunyai perancangan tersendiri.

 1. Ada di antara mereka yang ingin menjadikan ianya sebagai modal perniagaan, ada yang ingin menjadikannya untuk kegunaan kecemasan, ada yang menjadikannya untuk pelaburan dan pastinya setiap orang mempunyai tujuan mereka tersendiri.
 2. Pengeluaran ini memberi kesan yang baik jika kita menggunakannya dengan cara yang baik.
 3. Ianya bukan hanya dapat meringankan beban yang ditanggung oleh masyarakat tetapi ianya boleh dijadikan sebagai perantaraan untuk menjana balik pendapatan yang hilang terutamanya dengan keadaan ekonomi hari ini.

Keburukan Pengeluaran Sekali Lagi Kepada Negara & Rakyat

Produksi ini dilihat memberi keseronokan, namun malangnya ia turut menjejaskan dua pihak iaitu rakyat dan negara.


KWSP adalah pelabur institusi tempatan yang bertanggungjawab untuk menstabilkan ekonomi negara di peringkat global.

Caruman ahli KWSP bukan sahaja disimpan di situ, malah ia juga digunakan sebagai medium pelaburan untuk meningkatkan ekuiti negara.

 1. Hal ini dapat memberi kesan negatif kepada pelaburan domestik dan pasaran modal negara. Ini secara tidak langsung akan menjejaskan ekonomi negara dalam jangka masa yang panjang.
 2. KWSP bukan hanya melibatkan negara, tetapi juga individu. Ianya akan memberi kesan jangka masa panjang kepada pencarum jika membuat pengeluaran. Semua maklum bahawa KWSP merupakan skim simpanan caruman hasil pendapatan untuk kegunaan selepas bersara.
 3. Namun, jika wang tersebut dikeluarkan, ianya akan memberi kesan apabila sesorang individu itu bersara. Hal ini akan menyebabkan bertambahnya beban kewangan di usia tua.Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3