Home » Diabetes » Punca Diabetes / Kencing Manis

Punca Diabetes / Kencing Manis

Punca utama kencing manis adalah disebabkan oleh faktor keturunan atau berat badan berlebihan. Menurut sumber kesihatan, antara faktor-faktor risiko kencing manis adalah seperti berikut:

🧬 Kegemukan.
🧬 Tidak bersenam dan gaya hidup tidak aktif.
🧬 Pemakanan- pengambilan makanan berlemak dan kurang serat.
🧬 Faktor Keturunan- apabila anda mempunyai perkaitan yang kuat dalam keluarga.
🧬 Peningkatan umur.
🧬 Bangsa : Bangsa India mempunyai lebih risiko mendapat kencing manis.
🧬Terlalu banyak pengambilan gula

Jadi kawal diri anda dari terjebak dengan makanan yang tidak sihat dan rajin bersukat. Dibawah adalah 7 gambaran cara mengawalnya.

Jadi untuk mengelak daripada mendapat penyakit diabetes pastikan anda jaga pemakanan, kesihatan dan gaya hidup anda supaya dapat berjaga-berjaga daripada menghidap penyakit diabetes.

Itu saja serba ringkas berkaitan penyakit kencing manis ini yang boleh kami kongsikan, jika ada sebarang kesilapan fakta atau penambahan, boleh ajukan diruang komen dibawah. terima kasih.

PENAFIAN: Bahan info diatas adalah ntuk pengetahuan sahaja. Sila dapatkan nasihat doktor atau pakar perubatan bertauliah mengenai kesihatan anda. Maklumat perubatan dan penjagaan kesihatan dalam laman ini tidak bertujuan menggantikan jagaan profesional, khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan doktor/pakar perubatan bertauliah. Laman ini tidak mempunyai jawapan kepada semua masalah kesihatan dan perubatan yang dialami. Jawapan kepada masalah umum mungkin tiada kaitan langsung dengan keadaan kesihatan anda. Sekiranya anda menyedari tanda/gejala penyakit atau jatuh sakit, sila hubungi doktor/pakar perubatan bertauliah untuk rawatan segera.

Penafian – Semua artikel admin kongsikan dihalaman ini merupakan panduan dan rujukan ringkasan yang related dengan “Punca Diabetes / Kencing Manis” sahaja. kami tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, segala rujukan berpandukan sumber rasmi dan betul-betul sahih sahaja.

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes