7 Pulau Eksotik Malaysia | Hidden Gem Yang Patut Anda Lawati!

Percutian pulau di negara kita sememangnya tidak lengkap jika tidak mengunjungi pulau eksotik Malaysia. Percutian sebegini pasti membuatkan anda membayangkan anda sedang berjemur di bawah sinaran matahari di bawah daun pokok palma yang bergoyang sambil menghirup jus kelapa, bukan?

Walaupun sudah pasti terdapat banyak destinasi pulau yang popular untuk dipilih seperti Langkawi, Pulau Pinang, Redang atau Sipadan, apa kata kali ini anda kunjungi pulak pulau eksotik Malaysia berikut yang mungkin anda tidak tahu pun akan kewujudannya?

Baca juga: 7 Vila Dengan Private Pool Di Bali | Amazing View

7 Pulau Eksotik Malaysia


Pulau Gemia


Pulau Gemia @ Pulau Eksotik Malaysia

Anda sering mengimpikan  untuk memiliki pulau peribadi anda sendiri (atau sekurang-kurangnya berasa seperti anda berada di dunia kecil anda sendiri)?

Anda harus ke pulau eksotik Malaysia; Pulau Gemia, terletak hanya 800 meter dari jiran Pulau Kapas yang lebih terkenal.

7 Pulau Eksotik Malaysia | Hidden Gem Yang Patut Anda Lawati! 2

Dengan pantai berpasir klasik, perairan jernih dan taman karang untuk diterokai, anda pastinya perlu berada di sana sebelum orang ramai mula mengetahui tentang permata tersembunyi ini!

Lokasi

Pulau Rawa


7 Pulau Eksotik Malaysia | Hidden Gem Yang Patut Anda Lawati! 3

Anda akan terasa seperti anda tetamu peribadi keluarga diraja sambil bermain-main di pantai yang ada di pulau eksotik Malaysia; Pulau Rawa ini!

7 Pulau Eksotik Malaysia | Hidden Gem Yang Patut Anda Lawati! 4

Dimiliki oleh ahli keluarga Kesultanan Johor, dengan perairan biru biru dan gelongsor laut yang akan menawan hati anda (jangan terekjut jika anda mendapati ada pengunjung yang datang ke sini semata-mata untuk menaiki slides), ini pastinya syurga bagi pencinta pantai!

Lokasi

Pulau Lankayan


7 Pulau Eksotik Malaysia | Hidden Gem Yang Patut Anda Lawati! 5

Permata kecil di utara bandar Sandakan di Sabah ini mungkin merupakan kepingan syurga kecil yang anda cari untuk menjauhi kesibukan bandar. Bolehkah anda percaya bahawa ini bukan di Maldives, tetapi salah satu pulau eksotik Malaysia?

Jika anda seorang penggemar aktiviti selam skuba, Pulau Lankayan pasti sukar untuk dilepaskan disebabkan hidupan marinnya yang menakjubkan. Malah whale shark telah dikenalpasti akan melayari pulau itu antara bulan April dan Mei.

7 Pulau Eksotik Malaysia | Hidden Gem Yang Patut Anda Lawati! 6

Shark Whale ini sungguh besar!!

Kami yakin anda sudah pasti bersedia untuk mengemas beg dan bergegas ke sini untuk menyelam ke dalam laut biru yang dalam ini bukan?

Lokasi

Pulau Mataking


7 Pulau Eksotik Malaysia | Hidden Gem Yang Patut Anda Lawati! 7

Jika anda ingin hidup merasai kehidupan mewah, pulau eksotik Malaysia; pulau Mataking mungkin menjadi tempat untuk anda memanjakan kaki anda!

Syurga bagi penyelam yang gemar, pulau ini juga merupakan destinasi utama untuk berbulan madu yang mencari pengasingan yang tenang.

Lokasi

Pulau Rebak


7 Pulau Eksotik Malaysia | Hidden Gem Yang Patut Anda Lawati! 8

Pulau lagenda Langkawi terkenal di seluruh dunia – ia adalah tempat yang hangat untuk penduduk tempatan dan pelancong, dan kami pasti faham sebabnya.

Tetapi bagaimana pula dengan melangkah keluar dari laluan terpencil dan menikmati fantasi pulau peribadi anda di pulau eksotik Malaysia; Pulau Rebak yang eksklusif?

Terletak di salah satu daripada 99 pulau di Langkawi dan terletak hanya dalam jarak perjalanan bot singkat dari pulau utama.

Disini anda boleh mendapatkan yang terbaik dari kedua-dua dunia di Pulau Rebak – ia cukup dekat untuk pergi ke aktiviti pelancongan dan pemandangan Langkawi, dan anda boleh mengambil masa untuk berehat dan bersantai di Pulau Rebak yang tenang dan damai.

Lokasi

Pulau Tiga


7 Pulau Eksotik Malaysia | Hidden Gem Yang Patut Anda Lawati! 9

Siapa sangka pulau eksotik Malaysia  yang menjadikan rancangan TV realiti popular Survivor begitu popular, terletak hanya 10km dari pantai Sabah di Malaysia?

Kerana ia terletak di taman laut yang dilindungi, anda pasti boleh mengharapkan keadaan menyelam dan snorkeling yang sangat baik.

Selain aktiviti tepi laut yang biasa dan hidupan liar yang luar biasa yang ada untuk anda terokai di pulau itu, Pulau Tiga (atau lebih dikenali sebagai Pulau Survivor) juga terkenal dengan lumpur gunung berapi semula jadi terapeutik, kerana pulau itu terbentuk akibat letusan gunung berapi lumpur .

Ada yang mengatakan bahawa lumpur dari gunung berapi ini mempunyai ciri-ciri yang baik untuk kulit…tetapi kami tidak akan menyalahkan anda jika anda hanya mahu menjadi kotor untuk keseronokan itu!

Lokasi

Pulau Tengah


7 Pulau Eksotik Malaysia | Hidden Gem Yang Patut Anda Lawati! 10

Satu lagi pulau eksotik Malysia yang merupakan khazanah negara kita yang tidak boleh dilepaskan ialah Pulau Tengah, sebuah pulau yang tidak berpenghuni sepenuhnya dengan pengecualian satu resort tunggal.

Dijamin membuatkan anda berasa seperti seorang jutawan dengan pulau persendirian. Kami sangat pasti bahawa orang dewasa dan kanak-kanak akan menikmati keindahan ini.

Lokasi


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3