Apa Itu Program Permata Malaysia?

Program Permata merupakan projek perintis Negara dimana cetusan idea penubuhanya oleh Datin Paduka Seri Rosmah Mansor sebagai pegerak bersama beberapa badan profesional negara yang lain.

Program ini bertujuan untuk membimbing, mengenalpasti masalah remaja kini dimana proses dalam mebentuk insan cemerlang khususnya di Malaysia dapat dimulakan dengan awal dan lebih berkesan apabila dimulakan sejak lahir.

Senarai Program Permata

Program Permata

Terdapat 6 Prgoram Permata yang menjadi teras kepada pergerakan program ini iaitu

  • Permata Negara
  • Permata Pintar
  • Permata Seni
  • Permata Insan
  • Permata Kurnia
  • Perkasa Remaja

Cara Mohon

Untuk membuat permohonan kemasukan ke program PERMATA boleh dipohon dengan muat turun Borang Permohonan di laman web rasmi permata, buat masa ini, admin belum jumpa lagi web rasmi tetapi web rujukan ini permata-negara.blogspot.com mungkin dapat membantu.

Syarat Kelayakan

Untuk setiap program pastinya ada syarat kelayakan tertentu untuk memasukinya, sebagai contoh anak pemohon mestilah berumur di antara 1 hingga 4 tahun untuk memasuki program ini.

Lain lain program boleh rujuk di portal KPM Syarat Permohonan Permata.

Berdasarkan maklumat yang kami perolehi PERMATA telah membuahkan hasilnya ang pertama apabila sekumpulan pelajar Tingakatan 4 telah lulus dengan cemerlang dalan ujian Standardise Admission Test (Ujian Kemasukan Seragam) (SAT) dimana ujian tersebut membolehkan mereka ditawar masuk belajar di universiti di USA.

Itu saja perkongsian makluamat berkaitan permata, semoga info ini bermanfaat buat anda yang berkaitanya.

Lain-Lain Artikel Bermanfaat :

Rujukan Lain-Lain Info : Portal Malaysia

Leave a Comment