Pelepasan Cukai 2020

Kebanyakkan orang masih keliru mengenai LHDN e-Filling dan pelepasan cukai bagi tahun 2020. Mulai tahun 2015, individu yang memperoleh pendapatan pengajian tahunan melebihi RM34000 (setelah pemotongan KWSP) wajib mendaftar fail cukai pendapatan.

Namun sebelum anda mengisi eFilling, anda perlu tahu dahulu kadar cukai pendapatan, pelepasan cukai yang anda layak serta langkah – langkah mendaftar eFilling.

Portal Malaysia akan kongsikan kepada anda mengenai apa yang anda perlu lakukan mengenai cukai pendapatan ini.

Pelepasan Cukai


Tahukah anda apa itu pelepasan cukai? Pelepasan cukai membolehkan pembayar cukai bagi memotong sejumlah wang yang dibelanjakan semasa tahun taksiran, dari jumlah pendapatan tahunan.

Dengan wujudnya pelepasan cukai ini, ia dapat membantu anda untuk mengurangkan pendapatan bercukai anda dan cukai yang anda perlu bayar akan dikurangkan.

pelapasan-cukai-1

pelapasan-cukai-2

Pelepasan Cukai 2020 1

Langkah-langkah Mendaftar e-Filing


1. Log masuk ke laman web http://daftarindividu.hasil.gov.my/dafsgjpnvdprd.php  dan isi butiran peribadi anda.  Sila pastikan anda mengisi butiran dengan betul.

Lihat Juga  Cara Semak Bacaan IPU Semasa - APIMS DOE

Pelepasan Cukai 2020 2

2. Scan atau ambil gambar Kad Pengenalan anda (depan dan belakang) dan muat naik.

3. Anda akan diberi nombor No. Permohonan. Salin nombor itu.
4. Selepas tiga hari, gunakan No. Permohonan anda untuk log masuk ke laman web http://edaftar.hasil.gov.my/info.php/ untuk mendapatkan No. Pin dan No Rujukan.

Pelepasan Cukai 2020 3

5. Setelah mendapat No Pin dan No, Rujukan, log masuk ke laman web https://ez.hasil.gov.my/CI/ dan pilih Login Kali Pertama.

Pelepasan Cukai 2020 4

6. Pilih Borang yang berkaitan untuk mengisi e-Filing.

Lihat Juga  Tarikh Pembayaran i-Sinar April 2021

a) e-BE untuk individu tanpa sumber perniagaan (jika anda seorang pekerja).
b) e-B untuk individu yang mempunyai sumber perniagaan.

7. Isikan e-Borang anda.

Kadar Cukai Pendapatan


pelepasan cukai 2020

Anda boleh mula mengisi e-Filing mulai 1 Mac. Sila pastikan anda menyimpan segala maklumat semasa anda mendaftar buat kali pertama di portal rasmi LHDN seperti kata laluan serta soalan keselamatan. Selamat menjalankan tanggungjawab sebagai rakyat 1Malaysia!

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3