Permohonan Rumah PRIMA 2022 : Mohon Sekarang !

Visi PRIMA adalah untuk merancang, membangun dan menyediakan kediaman mampu milik dan berkualiti tinggi dengan konsep kehidupan moden untuk rakyat Malaysia berpendapatan sederhana.

Objektif utamanya adalah untuk merancang pembangunan kemudahan kediaman dan komuniti bersepadu serta meningkatkan kualiti hidup pemilik rumah. Membangunkan kediaman moden, selesa dan berkualiti tinggi. Menyediakan rumah mampu milik untuk golongan berpendapatan sederhana. Mengekalkan jenama PR1MA dengan piawaian pembangunan yang kukuh dan terkini, dan memantau pelaksanaan piawaian ini.

Fungsi yang dijalankan oleh PRIMA adalah untuk membangunkan kediaman berkualiti tinggi dan membentuk kemudahan komuniti bersepadu untuk rakyat Malaysia berpendapatan sederhana. Menyelia, merancang dan mengurus aspek reka bentuk, pembinaan dan penyelenggaraan kediaman PR1MA dan komuniti mereka.

Menentukan harga jualan, memperuntukkan kediaman PR1MA melalui pengundian yang diaudit dan bekerjasama dengan institusi kewangan untuk memberi pembeli rumah akses kepada skim pembiayaan yang sesuai. Mengenal pasti keperluan semasa untuk memantau, mengawal dan mengurus bekalan dan permintaan kediaman PR1MA dan kemudahannya.

Lindungi jenama PR1MA dengan mentakrifkan piawaian pembangunan dan pelaksanaan, dan/atau menguatkuasakan piawaian ini. Memacu kerjasama pintar antara Kerajaan dan sektor swasta.

Bagaimanakah permohonan rumah PRIMA dibuat? Bagaimana untuk memohon rumah PRIMA?

Apa itu Rumah PRIMA


Rumah PRIMA ialah kediaman mampu milik dan berkualiti tinggi berkonsepkan kehidupan moden untuk rakyat Malaysia dalam golongan berpendapatan sederhana.

Keadaan Rumah PRIMA


Berikut adalah syarat-syarat untuk anda memohon:

 • Anda mesti warganegara Malaysia.
 • Bujang atau berkahwin, berumur 21 tahun ke atas.
 • Pendapatan isi rumah individu atau gabungan (suami & isteri) antara RM2,500 hingga RM15,000 sebulan (pendapatan kasar).
 • Rumah PR1MA boleh dibeli sebagai rumah pertama atau kedua sahajaCara Memohon Rumah PRIMA

Permohonan Rumah PRIMA


Berikut adalah cara mohon Rumah Prima :

 • Pemohon boleh klik pautan permohonan di atas.
 • Anda akan dibawa ke Laman Pendaftaran.
 • Pertama, pemohon dikehendaki membuat Pendaftaran Akaun.
 • Kedua, pemohon hendaklah mengisi Profil Individu.
 • Ketiga, pemohon boleh memilih lokasi Kediaman Prima yang diminati.
 • Akhir sekali, hantar permohonan yang telah di buat.
 • Di bawah ini adalah langkah yang perlu dibuat untuk memiliki kediaman Prima.

Kepada pemohon yang ingin membuat permohonan rumah PRIMA boleh ikuti panduan di bawah ini :

Pendaftaran : Buat akaun di sini : https://register.pr1ma.my/Account/Register, lengkapkan pendaftaran dan terima nombor rujukan PR1MA anda. Nombor rujukan ini akan digunakan untuk komunikasi masa depan dengan PR1MA.

Pelancaran Pembangunan Baharu : Anda akan dimaklumkan mengenai pelancaran pembangunan PR1MA baru di lokasi pilihan anda. Pelancaran baru juga akan diiklankan di media.
Permohonan : Pembangunan yang Baru Dilancarkan – Setelah pendaftaran atau log masuk akaun, teruskan dengan aplikasi PR1MA Homes kerana kemasukan untuk mengundi bukan secara automatik.

Pembangunan Unit Terhad – Setelah pendaftaran atau log masuk akaun, teruskan dengan permohonan PR1MA Homes. Kemudian, silakan berhubung dengan Rakan Jualan yang dilantik untuk memeriksa ketersediaan unit dan pertanyaan lebih lanjut.

Undian : Proses pengundian terbuka dan telus akan dilakukan untuk pemohon yang telah memenuhi semua syarat. Pengundian hanya bergantung kepada perkembangan yang baru dilancarkan.
Pemilihan Unit : Anda akan dijemput untuk sesi Pemilihan Unit untuk memilih unit pilihan anda berdasarkan ketersediaan. Sila sediakan yuran tempahan sebanyak RM500 dalam bentuk draf bank atau cek ke: PERBADANAN PR1MA MALAYSIA (unit kediaman di Semenanjung Malaysia & Sabah). PR1MA DEVELOPMENT SDN BHD (projek Sarawak) dan PR1MA SEREMBAN SENTRAL SDN BHD (Kediaman Seremban Sentral sahaja).

Pemohonan dan Kelulusan Pembiayaan : Siapkan dokumen yang diperlukan dan serahkan permohonan pinjaman ke Institusi Kewangan pilihan anda. Harap maklum mengenai perkara berikut, Pinjaman Bank – Kelulusan dianggarkan dalam masa 1 bulan dari tarikh tempahan. Pinjaman Kerajaan (LPPSA) – Kelulusan dianggarkan dalam masa 2 bulan dari tarikh tempahan. Sila hubungi Institusi Kewangan pilihan anda untuk maklumat lebih lanjut.

Perjanjian Jual Beli : Perjanjian Jual Beli (SPA) akan ditandatangani antara pemaju iaitu PR1MA dan anda sebagai Pembeli.

Penyerahan Kunci/Milikan Kosong : Rumah PR1MA akan diserahkan secara rasmi kepada anda setelah pembangunan selesai, pengeluaran Sijil Penyempurnaan dan Pematuhan (CCC) dan pembayaran tertunggak telah diselesaikan (jika ada). Tahniah, anda kini menjadi pemilik Rumah PR1MA yang bangga! Selamat Datang ke Komuniti PR1MA.

Catatan :

Garis panduan keadaan tambahan mungkin berlaku.

Pemilihan pemilik rumah yang berjaya dan peruntukan unit rumah PR1MA akan dilakukan melalui proses pengundian terbuka untuk pembangunan yang baru dilancarkan.
Rumah PR1MA mesti diduduki oleh pemilik. Penyewaan tidak akan dibenarkan.


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3