Home » Bantuan » Permohonan & Kelayakan RM150 Bantuan Awal Persekolahan (BAP) Untuk Murid Sekolah

Permohonan & Kelayakan RM150 Bantuan Awal Persekolahan (BAP) Untuk Murid Sekolah

Untuk Makluman para pelajar sekolah, melalui pembentangan Bajet 2020 baru-baru ini, kerajaan bersetuju untuk memberikan Bantuan Awal Persekolahan sebanyak RM150 untuk setiap murid.

Bantuan Awal Persekolahan ini akan memberikan manfaat kepada 3 juta murid-murid yang layak dengan bantuan sebanyak RM450 juta.

Bantuan Awal Persekolahan (BAP)

Bantuan Awal Persekolahan (BAP) mula diperkenalkan pada tahun 2012 bertujuan untuk meringankan beban perbelanjaan persekolahan anak-anak yang ditanggung oleh ibu bapa atau penjaga terutamanya pada awal tahun.

Bantuan ini diberikan kepada murid-murid Tahun 1 sehingga Tingkatan 5 atau yang setaraf dengannya dari kalangan keluarga yang berpendapatan Isi Rumah Kasar RM3,000.00 dan ke bawah.

Baca juga: Jom Lihat Apa Yang Golongan B40 Dapat Dalam Bajet 2022

Jumlah Bantuan Awal Persekolahan (BAP)

Nak jadi orang pertama yang mohon BANTUAN KERAJAAN?
Join Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan

Murid yang menerima BAP akan diberi bantuan sebanyak RM150 bagi seorang murid secara sekaligus (one-off) mulai 2022, kenaikan RM50 berbanding RM100 tahun sebelumnya.

Permohonan BAP

Berikut merupakan syarat-syarat yang perlu dipenuhi sekiranya ingin memohon bantuan persekolahan ini.

  • Murid warganegara Malaysia (perlu dibuktikan dengan sijil lahir/mykid/mykad yang disahkan atau apa-apa dokumen yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia) ;
  • Murid Tahun 1 hingga Tingkatan 5 atau yang setaraf dengannya yang berasal dari kalangan isi rumah berpendapatan bulanan KASAR sebanyak RM3,000.00 dan ke bawah pada tahun semasa. Pendapatan KASAR bulanan adalah pendapatan yang mengambil kira gaji hakiki/pokok dan elaun-elaun tetap sahaja. Elaun lebih masa dan elaun-elaun yang bersifat tidak tetap tidak boleh diambil kira sebagai pendapatan KASAR bulanan ;
  • Bantuan ini diberikan kepada murid-murid yang bersekolah di Sekolah Kerajaan (SK), Sekolah Bantuan Kerajaan (SBK), Sekolah Agama Rakyat, Sekolah Agama Negeri dan Sekolah Swasta (selain sekolah antarabangsa).

Cara Mohon Bantuan

Tiada borang permohonan yang perlu diisi.

Kaedah Pembayaran

  1. Bantuan akan disalurkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) secara berperingkat terus ke ;
    • Akaun Kumpulan Wang Kerajaan (KWK) sekolah; ATAU
    • Akaun Khas Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) bagi sekolah yang tidak mempunyai Akaun KWK

Baca juga: Cara Mohon BKC Bantuan Kerajaan Sehingga RM1300

Maklumat Tambahan

Sila layari laman web rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia untuk maklumat lanjut permohonan: https://www.moe.gov.my/en/bantuan-pembelajaran-menu/bantuan-awal-persekolahan-bap 

Disclaimers – Semua yang kami share diatas merupakan tutorial dan rujukan ringkasan artikel berkaitan dengan “Permohonan & Kelayakan RM150 Bantuan Awal Persekolahan (BAP) Untuk Murid Sekolah” ini sahaja. kami tidak ada sebarang kaitan dengan government agency atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, segala hebahan berasaskan sumber rasmi dan sahih sahaja.

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes