Pengeluaran Wang KWSP Melalui Akaun 2 Dibenarkan ~ Ini Adalah Syarat & Cara Permohonan


Tidak dinafikan ramai yang merungut kerana terlalu sukar dan terlalu lama wang mereka disimpan dalam poket dengan sumbangan dibuat melalui akaun I-KWSP dalam talian.


Tetapi tahukah anda bahawa terdapat banyak jenis pengeluaran yang boleh anda lakukan asalkan mengikut syarat yang ditetapkan oleh KWSP.

Malah, anda dibenarkan mengeluarkan wang KWSP dari akaun 2 untuk tujuan peribadi dan tujuan membina atau mengubahsuai rumah, untuk peribadi, pendidikan dan lain-lain.

Pengeluaran KWSP Akaun 2 Untuk Tujuan Peribadi

Di sini anda boleh menyemak butiran termasuk jenis pengeluaran, borang permohonan, cara memohon wang pengeluaran akaun 2 KWSP untuk peribadi 2022


1) Pembayaran Ibadah Haji

Bagi mengurangkan bebanan anda mengerjakan haji, wang dari akaun anda boleh dikeluarkan dengan membuat permohonan pengeluaran i-Akaun KWSP bagi perbelanjaan haji dan tujuan pendaftaran haji dengan Tabung Haji Lembaga.

2) Pembayaran Rawatan Perubatan


Jika anda menghadapi masalah yang melibatkan masalah kesihatan dan 36 penyakit kritikal, anda boleh membuat pengeluaran pada akaun 2 untuk menampung kos perubatan dan pembelian peralatan kesihatan.

Baca Juga : BKM Tambahan Fasa 3 : Bayaran RM500 Dikreditkan Pada Hari Ini

3) Pengeluaran Untuk Pembelian Rumah


KWSP menyediakan kemudahan untuk membantu ahlinya memiliki rumah pertama mereka.

Sama ada melalui membina rumah sendiri, membeli rumah subsale, rumah lelong, atau membeli melalui Aplikasi Rumah Mesra Rakyat 2022.

4) Pengeluaran Untuk Pendidikan


Bagi mereka yang ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat pengajian tinggi, mereka perlu membayar yuran yang mahal untuk menikmati kemudahan Universiti.

KWSP menyediakan pilihan dan kemudahan pengeluaran KWSP untuk anda menampung pengajian anak sekiranya kemudahan Pinjaman PTPTN tidak mencukupi.
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3