Pengeluaran KWSP Sebanyak RM10,000 Hingga RM30,000 Pada Tahun Ini!


Pelbagai jenis tuntutan yang dibuat kepada kerajaan berhubung KWSP termasuklah Pengeluaran KWSP RM 10,000 hingga RM 30,000 sebelum Aidilfitri 2023. Semak maklumat penuh di bawah

KUMPULAN WANG KWSP TIDAK TERJEJAS

Menurut Persatuan Penyelesaian Pengguna dan Peminjam Malaysia (4PM) dan Pertubuhan Aktivis Rakyat Malaysia (Prorakyat), yang merupakan pertubuhan bukan kerajaan yang sinonim dengan desakan Pengeluaran KWSP, terdapat alasan kukuh untuk mendesak kerajaan meluluskan pengeluaran kali ini.

Pihak itu juga menyatakan bahawa Kumpulan Wang KWSP tidak akan terjejas sekiranya pengeluaran khas itu diluluskan berikutan berjuta-juta caruman masuk setiap bulan dalam tabung KWSP.

KESUSAHAN HIDUP HENDAKLAH DIUTAMAKAN


Presiden 40M, Encik Roslan Mohd Arif berkata, pengeluaran itu perlu dibenarkan kerana ia melibatkan simpanan pencarum sendiri dan mereka sedar simpanan masa depan akan berkurangan.

Tambahnya, dengan kesempitan hidup, ada di kalangan pencarum mungkin tidak sempat menikmati persaraan di hari tua, melihat kepada jumlah mangsa yang terjejas sekarang, ada yang muflis dan paling teruk membunuh diri.

ALTERNATIF LAIN SELAIN PENGELUARAN KHAS

Menurut organisasi terbabit, sekiranya tidak mahu menggunakan Perbelanjaan Khas KWSP, kerajaan perlu menyediakan bantuan RM 1,000 kepada pencarum yang memerlukan atau menaikkan kadar bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) daripada RM 350 kepada sekurang-kurangnya RM 800 atau RM 1,000 sebulan.

Alternatif lain ialah banyak lagi dana boleh dibubarkan, termasuk hasil cukai daripada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), seperti kerajaan United Kingdom dan Australia yang membantu rakyatnya mengatasi isu kelangsungan hidup.

PENGELUARAN RM 10,000 HINGGA RM 30,000 SEBELUM AIDILFITRI

Prorakyat mencadangkan pengeluaran khas itu diluluskan berdasarkan syarat dan mengikut kaedah yang sama seperti yang dilaksanakan sebelum ini.

Tuntutan pengeluaran RM 10,000 hingga RM 30,000 secara one-off tidak akan mengganggu pelabur KWSP dan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim diminta mempertimbangkan pengeluaran khas KWSP ini.

4PM dan Prorakyat juga berharap pengeluaran KWSP diluluskan dan diagihkan selewat-lewatnya sebelum Ramadan atau Aidilfitri tahun ini.


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3