Pengeluaran KWSP Melalui Akaun 2 Dibenarkan, Ini Adalah Syarat Dan Cara Permohonan


Hampir kesemua pencarum KWSP sangat menuntut untuk Pengeluaran Khas KWSP 2.0 telah dilaksanakan secepat mungkin. Mungkin ada yang setuju dan ada juga yang menolaknya. Malah, ia terpulang kepada individu masing-masing.

PENGELUARAN KHAS KWSP 2.0


Mungkin ada juga diantara kita terlalu mengharapkan Pengeluaran Khas KWSP dibuat sekali lagi, disebabkan kenaikan harga barang yang berlaku.
PETITION PENGELUARAN KHAS

Tentang hal demikian, sebuah petition telah dibuat untuk menyokong Pengeluaran Khas 2.0. Sehingga saat ini, petisyen tersebut telah mencecah angka sebanyak 91,000 manusia.

Sekiranya anda belum mengisinya, mungkin waktu ini adalah salah satu cara bersama pencarum yang lain sebagai tanda menyokong Pengeluaran Khas 2.0

Mungkin dengan keadaan sekarang dan juga ekonomi yang tidak stabil, begitu juga dengan harga barang boleh menyebabkan mengapa anda semakin inginkan pengeluaran ini.

Sekiranya korang berminat, anda boleh mengisi petition tersebut disini Petition Sokongan Pengeluaran Khas 2.0

PENGELUARAN AKAUN 2 KWSP DIBENARKAN

Malah, para pencarum masih berpeluang untuk membuat pengeluaran KWSP melalui akaun 2 untuk tujuan peribadi yang memang dibenarkan sejak masa lalu lagi.
Menurut adalah jenis pengeluaran yang dibenarkan yang menggunakan wang simpanan akaun 2 KWSP.

1) Pengeluaran Untuk Pendidikan

Terbuka pada yang ingin menyambung pengajian ke peringkat pengajian tinggi yang perlu membayar yuran untuk menikmati kemudahan universiti atau kolej.KWSP akan memberikan pilih dan kemudahan pengeluaran untuk menampung pembayaran yuran anak anda.

SYARAT KELAYAKAN DAN MAKLUMAT LANJUT

2) Pengeluaran Untuk Pembelian Rumah

Kemudian, pihak KWSP turut memberikan kemudahan kepada ahlinya untuk memiliki rumah pertama sendiri sama ada melalui pembinaan rumah sendiri, rumah lelong dan juga seperti rumah subsale atau beli melalui rumah mesra rakyat yang disediakan oleh pihak kerajaan.

SYARAT KELAYAKAN DAN MAKLUMAT LANJUT

3) Pembayaran Rawatan Perubatan

Sekiranya korang sedang menghadapi masalah kesihatan melibatkan 36 penyakit kritikal, anda boleh membuat pengeluaran menggunakan akaun 2 bagi menampung kos perubatan dan alat kesihatan.

SYARAT KELAYAKAN DAN MAKLUMAT LANJUT
4) Pembayaran Ibadah Haj

Untuk mengurangkan bebanan anda perlu juga untuk menunaikan haji, duit daripada akaun anda boleh dikeluarkan dengan membuat permohonan pengeluaran KWSP i-Akaun untuk perbelanjaan haji dan tujuan daftar haji dengan Lembaga Tabung Haji.

SYARAT KELAYAKAN DAN MAKLUMAT LANJUT


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3